‘Unilever ontving tegen beloftes in zeker 200 miljoen uit Rusland’

Unilever heeft de afgelopen twee jaar nog zeker 200 miljoen euro aan betalingen uit Rusland ontvangen, ondanks de belofte om geen geld meer te verdienen aan Russische activiteiten. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van RTL Nieuws. Unilever liet na het begin van de Russische invasie weliswaar weten niet uit Rusland te vertrekken, maar beloofde dat er geen geld van de Russische tak naar het hoofdkantoor zou stromen.

Unilever-topman Alan Jope zei kort na de Russische inval ook dat het bedrijf geen kapitaal meer in Rusland zou investeren. Alleen „alledaagse essentiële voedings- en hygiëneproducten” zouden nog beschikbaar blijven. Nu blijkt volgens RTL Nieuws dat Unilever in 2023 181 miljoen euro verdiende door de Russische tak te laten betalen voor het gebruik van merken en recepten zoals Knorr en Magnum. Over 2022 zou het om 50 miljoen euro zijn gegaan.

Unilever bevestigt in een reactie aan RTL Nieuws dat een deel van het intellectueel eigendom, Unilevermerken zoals diepvriesproducten Inmarko en cosmeticaproducent Kalina, tegen betaling vorig jaar is overgebracht naar de Russische vennootschap. Dat is volgens Unilever nodig om de Russische dochteronderneming apart te zetten. Het is onduidelijk of de betalingen wat betreft intellectueel eigendom voor internationale merken vanaf nu stoppen. Unilever verkoopt ook bekende merken als Axe, Dove en Magnum in Rusland, de Russische tak beschikt hiervan nog niet over het intellectueel eigendom.

Het journalistieke platform Follow the Money berichtte vorig jaar op basis van Russische KvK-cijfers al dat de winst van Unilever in Rusland in 2022 was verdubbeld ten opzichte van 2021: 110 miljoen euro tegenover 57 miljoen euro. Ook stegen de reclame-uitgaven er van 234 miljoen euro naar 259 miljoen euro.