N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Archeologie Archeologen hebben bij Tiel een uniek 4.000 jaar oud heiligdom opgegraven. Eén van de grafheuvels fungeerde als zonnekalender.
Een priester staat boven op de grafheuvel. Met behulp van een paal in de grond stelt hij vast dat hét moment daar is. De zon staat op de juiste plek: dit is de langste dag van het jaar. Rondom de heuvel ligt een greppel met openingen erin. Op deze bijzondere dag vallen de stralen van de zon bij opkomst en ondergang precies door deze ingangen en strijken over de plek waar schedels van mensen, skeletten van dieren en talrijke kostbaarheden begraven liggen.
Zo moet het zijn gegaan, achthonderd jaar lang, in de buurt van Tiel. Archeologen maakten daar deze woensdag – inderdaad op de langste dag van het jaar – een bijzondere vondst bekend. Vierduizend jaar geleden bouwden mensen hier een heiligdom dat uniek is in Europa. Het fungeerde als zonnekalender en laatste rustplaats. Mensen kwamen hier samen voor offers, begrafenissen, feesten en rituelen, aldus de ontdekkers.
Glazen kraal uit Mesopotamië
De opgravingen in Tiel vonden plaats in 2017 op Medel, een industrieterrein. Archeologen vonden er een heiligdom van vier voetbalvelden groot. Het ontstond tegen het einde van de steentijd en het begin van de bronstijd, toen in Nederland mensen leefden die hoorden bij de klokbekercultuur (zo genoemd naar de vorm van hun aardewerk). Rondom de rituele plaats lagen boerderijen en een met palen afgezette weg, die wellicht gebruikt werd voor processies.
Het heiligdom bevat drie grafheuvels, waarvan de grootste heuvel dienst deed als zonnekalender. Er stonden palen rondom de heuvel die de mensen hielpen de voortgang van het jaar te volgen. En op de langste én kortste dag van het jaar (21 juni en 21 december) bescheen de zon door openingen in een greppel de stoffelijke resten van de mensen die in deze heuvel begraven waren. Andere openingen lieten zonnestralen door op 1 februari, 1 mei, 1 augustus en 1 november.
Niet alleen in de heuvels, ook elders op het terrein zijn mensen ter aarde besteld. Archeologen vonden de resten van meer dan tachtig personen, veelal vrouwen, begraven of gecremeerd. In totaal troffen ze 25.000 botresten; 32.000 scherven, 170.000 leemfragmenten, 58.000 natuurstenen en 10.000 vuurstenen aan.
Dat deze vroege inwoners van de Betuwe niet in een isolement leefden, blijkt uit de vondst bij de graven van een glazen kraal uit Mesopotamië (het huidige Irak). Het is de oudste glazen kraal die ooit in Nederland is aangetroffen. De bouwers van dit heiligdom maakten dus deel uit van een netwerk waarbinnen uitwisseling van goederen plaatsvond over een afstand van duizenden kilometers.
Dierenoffers
Quentin Bourgeois werkt als archeoloog aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in grafheuvels en is een paar keer bij het veldwerk aanwezig geweest. Hij noemt het heiligdom bij Tiel „uniek in Nederland en uitzonderlijk in Europa”. Er is alleen nog een plek in Duitsland die er een beetje op lijkt, maar daar zijn bij lange na niet zoveel menselijke resten gevonden. Met tachtig personen komt Tiel met stip bovenaan.”
Ik ken geen andere plek in Europa waar een schedel is gevonden in deze context
Quentin Bourgeois Universiteit Leiden
We weten dat mensen in deze tijd een religie hadden waarin de zon een grote rol speelde, zegt Bourgeois. „De zomer- en winterwende waren heel belangrijke dagen. In het Ierse Newgrange ligt bijvoorbeeld een graftombe van rond 3.000 voor Christus waar op de kortste dag van het jaar de zon precies door een luikje boven de poort schijnt. Deze tombe en de bekende zonnecirkel bij Stonehenge zijn uit steen gemaakt, en dat doorstaat de tijd natuurlijk beter dan aarde en hout. Daarom is de vondst in Tiel zo bijzonder. Het bevestigt dat de mensen in het westen van Europa een cultuur en de daarbij horende rituele gebruiken deelden.”
Het staat voor Bourgeois vast dat er dierenoffers plaatsvonden bij het heiligdom in Tiel. „Het belang van het monument wordt nog versterkt door de bijzettingen van losse mensenschedels in de grafheuvel. Zoiets verlies je niet toevallig, dat heeft een betekenis. Ook dat maakt deze vondst uniek; ik ken geen andere plek in Europa waar een schedel is gevonden in deze context.”
Geïnteresseerden kunnen zich een tochtje naar de vindplaats besparen, laat de gemeente Tiel weten. Het heiligdom bestaat uit sporen in de grond die inmiddels niet meer zichtbaar zijn. Een aantal vondsten is wel te zien in het Flipje en Streekmuseum in Tiel tot en met 20 oktober. In het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden is een graf van meerdere mensen uit het heiligdom van Tiel-Medel te bekijken.