In 2022 stierven wereldwijd 4,9 miljoen kinderen voor hun vijfde verjaardag – van wie de helft pasgeborenen. Dat is het laagste sterftecijfer ooit gemeten voor de jongste kinderen, sinds onderzoekers daar data over verzamelen. Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van kindhulporganisatie Unicef. Na de eeuwwissling is het aantal gestorven kinderen tot vijf jaar met meer dan de helft gedaald. Ook in de jaren daarvoor was sprake van een afname.
Investeringen in gezondheidszorg in lage- en middeninkomenslanden, met meer toegang tot vaccinaties, hulp bij borstvoeding, geboortezorg en behandeling voor ziektes als longontstekingen en malaria, vormen volgens de onderzoekers de voornaamste reden voor de daling. Als voorbeelden noemt Unicef Cambodja, Malawi, Mongolië en Rwanda waar de kindsterfte sinds 2000 met driekwart is teruggedrongen.
Desondanks stierven in 2022 naast de 4,9 miljoen kinderen tot vijf jaar ook 2,1 miljoen jongeren in de leeftijd van vijf tot vierentwintig jaar. De meesten van deze sterfgevallen kwamen voor in het Afrikaanse deel ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië. Het onderzoek toont eens te meer aan dat overlevingskansen van kinderen voor een groot deel samenhangen met hun geboorteplek. In het zuiden van de Sahara heeft een pasgeboren baby achttien keer meer kans om te overlijden dan in Australië.
Lees ook
Kindersterfte kan sterk omlaag door borstmelk
Conflictgebieden
Unicef registeerde 57 procent van de kindsterfgevallen tot vijf jaar in de Sub-Sahara van Afrika, terwijl dat gebied goed is voor 30 procent van de pasgeboren baby’s wereldwijd. Naast armoede en toegang tot gezondheidszorg is geboren worden in een land in oorlog ook van invloed op de overlevingskansen van kinderen. Een woordvoerder legt uit dat kinderen in conflictgebieden drie keer zoveel kans op overlijden hebben.
De onderzoekers doen in het rapport geen prognoses voor de jaren na 2022, maar de oorlogen in Gaza en Soedan zijn mogelijk wel van invloed op het sterftecijfer. Ruim 15 procent van de kinderen in het noorden van de Gazastrook lijdt onder acute ondervoeding, waardoor de kans op medische complicaties en overlijden toeneemt.
Kinderen geboren in het door oorlog geteisterde Soedan hebben eveneens een relatief kleinere overlevingskans: slechts 40 procent van de bevolking in het zuiden van het land heeft toegang tot gezondheidzorg. Ook is sprake van een grote hongersnood. Naast kinderen is de levensverwachting van moeders in het zuiden van het land ook laag: het land telt 789 gestorven moeders per 100.000 levend geboren baby’s.