Unicef: recordaantal kinderen leeft in conflictgebied of is ontheemd vanwege geweld

Meer kinderen dan ooit leven momenteel in conflictgebieden of zijn gedwongen ontheemd geraakt door geweld. Dat meldt Unicef zaterdag op basis van de meest recente cijfers en trendanalyses over wereldwijde conflicten. „De wereld laat deze kinderen in de steek”, zegt Catherine Russell, uitvoerend directeur van Unicef in de persverklaring.

In totaal wonen meer dan 473 miljoen kinderen nu in conflictgebieden. Die schatting maakt de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties op basis van cijfers van de Global Peace Index en het Peace Research Institute Oslo. Het gaat om één op de zes kinderen wereldwijd – een recordaantal.

‘2024 slechtste jaar ooit’

Veel van hun rechten worden geschonden, stelt Unicef. Zo hebben zij geen toegang tot levensreddende vaccins en schoon water, zijn zij ernstig ondervoed, of kunnen zij niet naar school. Hoewel kinderen slechts een derde van de wereldbevolking vormen, zijn zij oververtegenwoordigd onder vluchtelingen en ontheemden op de wereld.

In 2023 registreerde Unicef een recordaantal ernstige rechtenschendingen tegen kinderen, namelijk 33.000 schendingen tegen ten minste 22.000 kinderen – meer dan ooit in de geschiedenis van Unicef. 2022 was destijds al een recordjaar met ruim 28.000 schendingen tegen ruim 19.000 kinderen. De organisatie ziet 2024 als het slechtste jaar ooit voor kinderen en verwacht dat de nog onbekende jaarcijfers deze records zullen overtreffen.

Dit jaar was ook het dodelijkste jaar ooit voor humanitair personeel. Met wereldwijd 281 geregistreerde overleden hulpverleners, gaan deze cijfers uit 2024 eerdere records te boven. Unicef verwacht dat het aantal getroffen kinderen en hulpverleners nog meer zal toenemen zolang de gewelddadige conflicten in voornamelijk Palestina, Oekraïne, Haïti, de Democratische Republiek Congo, Libanon, Syrië, Myanmar en Soedan aanhouden.