Uitzendbureau Randstad: minder vraag naar personeel, meer ontslagbegeleiding

Arbeidsmarkt Voor het tweede kwartaal op rij presenteerde uitzendconcern Randstad een lagere omzet. Het aantal vacatures daalt, de vraag naar begeleiding bij gedwongen ontslagen groeit.

Een vestiging van Randstad in Den Haag.
Een vestiging van Randstad in Den Haag.

Foto Lex van Lieshout/ANP

Werkgevers zijn minder hard op zoek naar personeel, en dat voelt uitzendconcern Randstad in de portemonnee. Voor het tweede kwartaal op rij lag het resultaat dit jaar lager dan in de eerste helft van 2022. Wereldwijd boekte Randstad in de periode april-juni 6,4 miljard euro omzet, ruim 400 miljoen euro minder dan een jaar eerder.

Het resultaat daalde het hardst in Noord-Amerika (min 10 procent), maar ook in Nederland was de terugval met 9 procent flink. Doordat Randstad minder geld uitgaf, bleef de winstmarge met 4,2 procent nagenoeg gelijk. Tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers was topman Sander van ’t Noordende dinsdag positief: zijn bedrijf laat volgens hem zien dat het zich kan aanpassen aan moeilijkere marktomstandigheden.

Dat doet Randstad door niet alleen te focussen op uitzendwerk. Algemeen directeur Jeroen Tiel spreekt van een „cocktail van activiteiten”, zoals detachering, werving en selectie en „het hele scala van hr”. Tiel ziet daarbij groei in zogenoemd outplacement, begeleiding bieden bij gedwongen ontslag. Nu het aantal faillissementen toeneemt, zoals het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in juni liet zien, is hier meer vraag naar. Ook kan outplacement aan de orde zijn, aldus Tiel, door „herijking bij een bedrijf na de stevige groei van de afgelopen jaren, of doordat een onderneming een andere koers gaat varen”.


Lees ook: Eerste keer sinds pandemie dat omzet en winst dalen bij Randstad

Nog altijd krappe arbeidsmarkt

Toegenomen vraag naar ontslagbegeleiding valt samen met een nog altijd krappe arbeidsmarkt. Wie zijn baan verliest, heeft vaak meer opties om elders aan de slag te gaan – afhankelijk van het beroep.

Tiel ziet het als voorbeeld van hoe dynamisch de arbeidsmarkt is, met in elke sector weer andere ontwikkelingen. Zo was het aantal openstaande vacatures in juni ten opzichte van vorig jaar 2 procent lager, zo’n 450.000, maar neemt de vraag naar beleidsadviseurs bij de overheid en juristen juist toe. Ook technici zijn nog altijd overal nodig. De daling zit vooral in een mindere behoefte aan verkoopmedewerkers en marketeers, terwijl ook de transport- en logistieksector de afgelopen maanden in een dip zat. De vraag naar chauffeurs en koeriers lijkt desondanks in het afgelopen kwartaal weer wat aan te trekken.

Voor de eigen financiële verwachtingen kijkt Randstad ook naar de vacature-indicator van het CBS. Het statistiekbureau verwacht de komende tijd over het algemeen geen toe- of afname van de vacaturevraag, al zullen in de bouw en industrie (iets) minder mensen nodig zijn. Bart van Krimpen, arbeidsmarktanalist bij Randstad, wijst daarbij op het feit dat het aantal vacatures de afgelopen tijd al heel hoog lag en het dus niet gek is dat de behoefte afvlakt. Momenteel werken in Nederland zo’n 3,3 miljoen mensen in een beroep dat als „zeer krap” kan worden aangemerkt, zegt hij. „Dat zijn beroepen waar twee keer zoveel vraag is naar personeel als dat er aanbod is.”

In vacatureteksten staan meer universele vaardigheden, zoals ‘samenwerken’, ‘analytisch denkvermogen’ en ‘servicegerichtheid’

Universele vaardigheden

Mede door de krappe arbeidsmarkt ziet Van Krimpen ook dat werkgevers vaker kiezen voor sollicitanten van buiten de eigen sector. In vacatureteksten staan meer universele vaardigheden, zoals ‘samenwerken’, ‘analytisch denkvermogen’ en ‘servicegerichtheid’. Stapte in 2017 nog 50 procent van de baanwisselaars over naar een ander beroep, daar is dat nu zo’n 60 procent. „Je ziet dat er overlap is in wat in verschillende beroepsgroepen wordt gevraagd”, zegt Van Krimpen. „Analytisch moet je zijn als medewerker van een klantenservice, maar ook in financiële of secretariële functies.” Hij denkt dat het belang van vaardigheden de komende jaren alleen maar zal toenemen. „Werkgevers zullen met name meer gewicht hangen aan analyseskills, creativiteit en digitale vaardigheden, die in veel werkzaamheden terugkomen.”