Uitstel van betaling voor elektronicaketen BCC

Elektronicaketen BCC kampt met financiële problemen. Het bedrijf heeft een grote belastingschuld en de vraag van consumenten naar elektronica loopt terug. Zelfs de eigenaar is weinig optimistisch over de toekomst.

Een lange lijst van oorzaken ligt ten grondslag aan de problemen van elektronicaketen BCC. Consumenten die minder uitgeven, forse concurrentie van onlinebedrijven en hogere kosten van de salarissen van de 1.300 medewerkers en de 56 BCC-vestigingen. Ook heeft het bedrijf, onderdeel van de Mirage Retail Group, een belastingschuld van 30 miljoen euro.

Donderdag werd BCC uitstel van betaling verleend, in veel gevallen het voorportaal van een faillissement. De aangestelde bewindvoerders zullen, aldus het persbericht, „in nauw overleg met het management kijken naar de toekomstmogelijkheden”.

Op korte termijn heeft de verleende surseance geen gevolgen voor klanten en personeel.

Van veel optimisme lijkt bij de eigenaar van BCC geen sprake te zijn. Een overeenkomst met schuldeisers ziet Michiel Witteveen van Mirage in elk geval niet zitten. „Daarvoor moet je op lange termijn een winstgevend verdienmodel hebben, en dat zie ik in dit geval niet”, zegt hij in Het Financieele Dagblad.

Huur- en personeelskosten zijn gestegen

Daarnaast constateert bestuursvoorzitter Caspar Klinkhamer van BCC dat de vele kostenbesparingen bij de elektronicaketen tevergeefs zijn geweest. Of het nu ging om het reorganiseren van het hoofdkantoor, het afstoten van een eigen distributiecentrum of het staken van verliesgevende samenwerkingsverbanden: het lek kwam niet boven. „Ook het vinden van een mogelijke koper (…) is helaas op het laatste moment afgeketst”, stelt Klinkhamer in het persbericht.

Sinds de coronapandemie is het bergafwaarts gegaan met de keten. Toen veel mensen noodgedwongen thuis zaten, werd volop elektronica gekocht, maar dat is inmiddels anders. Het consumentenvertrouwen is gedaald, waardoor de vraag terugloopt en prijsverhogingen amper zinvol zijn. Tegelijkertijd zijn de huur- en personeelskosten gestegen, volgens BCC de laatste tijd met respectievelijk 8 en 10 procent. Daarnaast resteert uit de coronatijd een belastingschuld van circa 30 miljoen euro, toen de fiscus uitstel verleende voor het betalen van omzet- en loonbelasting.

Lees ook: Nieuwe wet biedt bedrijven extra kans om onder faillissement uit te komen

Over 2022 leed BCC al een verlies van 21 miljoen op een omzet van ruim 420 miljoen euro. De nadruk op online-verkopen was tijdens corona ook al weinig lucratief, blijkt uit een uitspraak van Witteveen. „Op de online omzet maken we geen winst”, zegt hij in het FD. Over 2022 leed BCC al een verlies van 21 miljoen op een omzet van ruim 420 miljoen euro.

De problemen van de keten staan niet op zichzelf. De detailhandel heeft het al langer moeilijk. Een reeks winkelbedrijven raakte onlangs in de problemen, zoals de modewinkels Scotch & Soda en Shoeby. Ook Big Bazar staat er slecht voor, dankzij grote huurschulden. Die koopjesketen was tot twee jaar geleden onderdeel van Mirage, dat nu ook onderdak biedt aan Blokker en Intertoys. De speelgoedwinkels van Intertoys zijn door Witteveen vorige maand in de etalage gezet. Daarna zou BCC volgen.