Uit Laren gestolen werk Van Gogh terecht na tussenkomst ‘kunstdetective’ Arthur Brand

Kunstroof Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar werd drieënhalf jaar geleden gestolen uit museum Singer in Laren, dat het werk in bruikleen had. Nu is het doek terecht.
Het werk van Van Gogh is terug in het Groninger Museum.
Het werk van Van Gogh is terug in het Groninger Museum. Foto Marten de Leeuw

Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar (1884) van Vincent van Gogh is terecht en binnenkort mogelijk weer te zien in het Groninger Museum. Het werk werd drieënhalfjaar geleden gestolen uit museum Singer in Laren, dat het in bruikleen had. Door tussenkomst van zelfbenoemd kunstdetective Arthur Brand is het schilderij nu terug in Groningen, meldt het museum dinsdag in een verklaring. De kunstrover is eerder al aangehouden en veroordeeld tot een celstraf van acht jaar.

Lees ook dit profiel over Arthur Brand: Kunstdetective of makelaar tussen onder- en bovenwereld?

Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum, laat weten dat Brand „een sleutelrol” speelde bij het terugbrengen van het werk. „Dat waardeert het museum enorm”, aldus Blühm. Op welke wijze het schilderij precies is teruggekomen in Groningen is onduidelijk, maar volgens het museum was de politie „in alle fasen nauw betrokken”. Het doek zelf is „op het eerste gezicht in goede staat”, hoewel het schilderij wel „heeft geleden”.

Brand heeft zich gespecialiseerd in het terugbezorgen van geroofde kunst. In 1999 bracht hij een vanaf een jacht van een Saoedische oliesjeik gestolen Picasso terug. Zijn handelswijze is niet altijd vrij van kritiek geweest: zo beschouwen advocaten en kunstverzekeraars hem als makelaar tussen onder- en bovenwereld. Hij zou criminelen bescherming bieden en financieel belang hebben bij het terugbezorgen van kunst, luidt de kritiek. Zelf ontkent hij dit — hij zou alleen tipgeld of een uur- of dagloon ontvangen.