Twitterconcurrent Threads nu ook in de EU beschikbaar

Een aftellende klok – zo kondigde Meta de Europese lancering van hun nieuwste berichtendienst Threads op de website aan. Donderdag 14 december om 12.00 uur stond de klok op nul en was Threads ook te downloaden voor Europeanen. De Twitter-lookalike van het moederbedrijf van Facebook en Instagram werd in juli dit jaar al gelanceerd in onder andere de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar was vanwege zorgen van Meta over de strengere Europese privacyregels nog niet in Nederland te gebruiken.

„Een positievere versie” van X, dat beloofde Meta-topman Mark Zuckerberg van Threads te maken. NRC sprak deze week met vier gebruikers op Threads – dat toen dus nog niet in Nederland beschikbaar was. De consensus onder hen: Twitter wordt niet gemist. Hoewel Threads op sommige vlakken nog in de kinderschoenen staat – de zoekfunctie werkte voorheen bijvoorbeeld niet altijd even goed en pas sinds deze week kun je hashtags in je berichten gebruiken (althans, zonder het bekende hekje) – is de tevredenheid onder deze vier gebruikers groot. „Het is heel gebruiksvriendelijk en het wordt steeds beter”, reageerde de Australische Rodney Twelftree.

Ook op andere plekken op het platform klinken tevreden geluiden. De interface van de app ziet er strak uit en navigeren op het platform is makkelijk. En het belangrijkste: de mensen op Threads zijn gezelliger dan de mensen op X. Twelftree: „De mensen die ik hier volg zijn een fantastische mix van allerlei verschillende stemmen.” 

Kopie Twitter

Threads is bijna een kopie van het voormalige Twitter. Je logt weliswaar in met je Instagramaccount maar daarna is het principe exact hetzelfde als dat van Twitter: korte tekstberichten met foto’s, polls en linkjes. Liken, reageren, herplaatsen – het is allemaal mogelijk, net als op X. Ook de interface is nagenoeg identiek: met profielfoto’s links van de geplaatste berichten, het logo van de app in het midden bovenaan op het scherm en een keuzebalk met vijf pictogrammetjes onderaan.

De berichten op de tijdlijn van Threads worden algoritmisch samengesteld, net als op de ‘Voor Jou’-pagina op X. De hoeveelheid interactie met een bericht en het account dat het bericht plaatst – dat wil zeggen: likes, reacties en reposts – bepaalt hoeveel mensen het te zien krijgen. Hierdoor komen populaire berichten van mensen of organisaties die je niet kent, regelmatig boven de berichten van de personen die je volgt te staan. Anders dan op X is het op Threads niet mogelijk om privéberichten te sturen. Daarnaast heeft Threads geen ‘trending topics’ waar je veelbesproken onderwerpen kunt vinden.


Lees ook
De grote vraag voor Threads: wat blijft er over na de hype?

Mark Zuckerberg feliciteert het team van Threads.

Met alle overeenkomsten zou Threads nog eens stevige concurrentie voor X kunnen worden. De populariteit van X is al langere tijd dalende, ook in Nederland. Het aantal dagelijkse Nederlandse gebruikers nam in een jaar tijd met 26 procent af, van 1,4 miljoen in 2022 tot 1,1 miljoen in 2023, blijkt uit het Nationale Social Media Onderzoek.

Hoewel de hoogtijdagen van Twitter al langer achter de rug waren, heeft de overname door miljardair Elon Musk het platform in een nog kwetsbaardere positie gebracht. Kort nadat Musk het roer overnam, werd de helft van de 7.500 werknemers ontslagen en werd de hoeveelheid contentmoderatie flink teruggeschroefd, waardoor haatberichten en nepnieuws nu veelal blijven staan. Vanwege de grote hoeveelheid antisemitische berichten stopten verschillende prominente bedrijven zoals IBM en Apple recent met het adverteren op X.

De ontevredenheid over X leeft niet alleen bij adverteerders, maar ook bij gebruikers. Voor Europese twitteraars waren er tot nu echter weinig geschikte alternatieven. Andere soortgelijke berichtendiensten, zoals Bluesky en Mastodon, groeiden tot op heden slechts langzaam en zijn toegankelijker voor een beperkter publiek. Bluesky werkt bijvoorbeeld op invite-only basis waardoor niet iedereen zomaar een account kan aanmaken.

Privacy

Sinds juli was Threads al beschikbaar in ruim honderd landen, maar nog niet in de Europese Unie vanwege de strengere Europese privacyregels. Volgens techplatform TechCrunch is de app een „privacy-nachtmerrie”. Threads verzamelt veel privacygevoelige informatie van gebruikers, waaronder locatiegegevens, financiële informatie en je zoekgeschiedenis, om deze vervolgens door te verkopen aan adverteerders die daar gebruik van maken bij het aanbieden van gepersonaliseerde reclames. Het plaatsen van gepersonaliseerde advertenties is in strijd met de privacyregelgeving van de EU, waardoor Meta de app nog niet direct na de lancering uitbracht in Europese landen.

In november dit jaar besloot de Europese privacy-waakhond EDPB dat Meta moet stoppen met het plaatsen van advertenties die zijn afgestemd op individuele gebruikers. Als reactie daarop kwam Meta met een plan om deze Europese regelgeving te omzeilen. Gebruikers van Instagram en Facebook kunnen een abonnement nemen waarmee ze geen advertenties meer te zien krijgen. Wie gratis actief op de sociale kanalen wil blijven, kiest ervoor advertenties te blijven zien en dus indirect ook om data af te staan aan adverteerders.

Behalve het abonnementenplan heeft Meta ook enkele aanpassingen doorgevoerd die de privacy van Threadsgebruikers daadwerkelijk iets verbetert. Zo was het voorheen niet mogelijk om berichten te lezen als je geen account had. Wilde je even rondkijken op Threads, dan moest je een account aanmaken en werd je daardoor automatisch ook gedwongen om je data met Meta te delen. Dat hoeft nu niet meer.

Een andere aanpassing zit in de koppeling met Instagram. Eerder werden gebruikers verplicht hun Instagramgegevens, zoals volgers en contacten, te importeren naar hun Threadsaccount. Gebruikers die hun Threadsaccount vervolgens wilden verwijderen, raakten ook hun Instagramprofiel krijg. Ook dat is nu aangepast.

De Threadsgebruikers die NRC sprak lijken zich weinig zorgen te maken om hun privacy. „Ik ben ook op andere sociale platformen actief, dus Meta weet al zo veel van mij, wat maakt één extra medium dan nog uit?”, zegt Australiër Twelftree. Andere gebruikers sluiten zich daarbij aan. „Ik heb geen privacybezwaren bij Threads die ik niet bij andere sociale media heb”, zegt de Amerikaanse D’Aaliyah Hill.

Of Threads daadwerkelijk Twitter gaat vervangen als één van de grote mondiale dorpspleinen, moet nog blijken. Binnen de eerste vijf dagen na de lancering werd Threads al 100 miljoen keer gedownload. Die hype was echter van korte duur, het aantal dagelijkse downloads liep in de week na de lancering alweer flink terug. Sinds adverteerders zich terugtrekken van X neemt de populariteit van Threads weer toe. Aan het begin van november werd de app dagelijks 350 duizend keer gedownload, aan het eind van de maand was dit toegenomen tot 620 duizend, meldt TechCrunch.



Leeslijst