Twitch-topvrouw Cindy Charles omgekomen in Amsterdam

De Amerikaanse vrouw die afgelopen maandag omkwam bij een ongeluk met een vuilniswagen in Amsterdam, blijkt Twitch-topvrouw Cindy Charles. Ze was in Amsterdam om te spreken op de conferentie van dancefestival Amsterdam Dance Event (ADE). Dat bevestigt haar man op Facebook.

Charles, 69, leidde de muzikale tak van Twitch (onderdeel van Amazon), een streamingplatform dat veelgebruikt wordt door DJ’s en andere musici om hun muziek live te streamen. Charles wist in juni nog een overeenkomst te bereiken met onder andere platenlabels Universal, Warner en Sony (de drie grootste labels ter wereld) voor het gebruik van hun muziek op Twitch – het eerste platform waar dat legaal kan. Twitch maakte een vlucht tijdens de coronacrisis, toen veel muzikanten – en zeker dj’s – het platform gebruikten voor het livestreamen van concerten.


Lees ook

De opkomst van Twitch en de cruciale rol daarin van game-influencers

Screenshot van een uitzending van game-influencer GlitchKraft via hun Twitch-kanaal.

De New Yorkse Charles werkte bij MediaNet, MTV en Amazon voordat ze in 2018 bij Twitch kwam. Ze werd hoofd muziek in 2022, waar ze zich vooral ging richten op afspraken over licensering van muziek op het platform, met labels, uitgevers programmeurs en anderen in de muziekindustrie. Ze was ook oprichter van de San Francisco afdeling van She Is the Music, een non-profit die zich richt op gelijke kansen voor vrouwen in de muziekindustrie.

„De meeste Twitch-gebruikers zullen haar werk misschien niet kennen”, schrijft Twitch-directeur Daniel Clancy  op LinkedIn over Charles, „maar ze leidde het team dat de relaties met de muziekindustrie voor ons onderhoudt. (…) Iedereen die iets met muziek doet op Twitch is haar dankbaarheid verschuldigd.”

Haar collega Kira Karlstrom schreef een in memoriam op Medium: „Het ging haar niet alleen om deals, ze wilde impact maken. Ze wilde ondervertegenwoordigde groepen – vooral DJ’s – een platform bieden om te floreren. Volgens haar konden DJ’s Twitch enorme waarde en groei bezorgen, maar ze zag Twitch vooral als een plek waar DJ’s konden worden gesteund.”

Charles werd maandagmiddag op de Passeerdersgracht in Amsterdam aangereden door een vuilniswagen, en overleed ter plaatse. De politie onderzoekt het ongeluk. Ze zou afgelopen donderdag op ADE spreken over Twitch in een panel. Het festival is ‘diep geraakt door haar overlijden’, laat een woordvoerder weten: „Onze gedachten zijn bij haar nabestaanden in deze zware periode. Zij gaat enorm gemist worden door haar familie, vrienden, collega’s en de wereldwijde muziekindustrie.”


Lees ook

‘Thuis zie je veel beter wat zo’n dj nou precies doet’

‘Thuis zie je veel beter wat zo’n dj nou precies doet’