Twintig doden bij explosie brandstofdepot in Nagorno-Karabach, bijna driehonderd gewonden

Conflict De oorzaak van de explosie is nog onduidelijk. Afgelopen weekeinde kwam een uittocht op gang gekomen van inmiddels duizenden etnische Armeniërs uit de door hen bevolkte enclave Nagorno-Karabach.
Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de explosie in Nagorno-Karabach is.
Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de explosie in Nagorno-Karabach is. Foto AFP

Bij een explosie in een brandstofdepot in Nagorno-Karabach in Azerbeidzjan zijn maandag minstens twintig mensen om het leven gekomen. Dat melden lokale etnisch-Armeense autoriteiten. Bijna driehonderd gewonden zouden inmiddels naar het ziekenhuis van de lokale hoofdstad Stepanakert zijn afgevoerd. Volgens Gegham Stepanyan, de mensenrechtenfunctionaris van de enclave, verkeert de meerderheid in „ernstige of zeer ernstige toestand”. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de explosie is.

Vanuit het ziekenhuis in Stepanakert klinkt een roep om hulp door een gebrek aan voldoende artsen en medicijnen vanwege de conflictsituatie in het gebied.

Afgelopen weekeinde kwam een uittocht op gang van inmiddels duizenden etnische Armeniërs uit de door hen bevolkte enclave Nagorno-Karabach. Na een Azerbeidzjaanse blikseminval van afgelopen week in het de facto autonoom bestuurde gebied vrezen zij voor onderdrukking vanuit Bakoe. Het Azerbeidzjaanse militaire overwicht dwong de regionale Karabachse defensiemacht woensdag tot het neerleggen van de wapens.

‘Rechten garanderen’

Ondanks de belofte die de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliev, maandag herhaalde dat de rechten van de Karabach-Armenen „gegarandeerd” zouden zijn, zette de exodus zich deze week voort. Zeker 13.000 onder hen zouden het gebied inmiddels hebben verlaten. Washington riep Bakoe op tot „concrete stappen” om de rechten van de lokale Armenen te garanderen, meldt persbureau Reuters.

Hoewel Nagorno-Karabach tot voor kort ongeveer 120.000 etnisch Armeense inwoners telde, wordt de enclave internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan. Het gebied wordt al sinds de jaren negentig autonoom bestuurd door Karabach-Armeense autoriteiten.

Lees ook: Er komt een schrijnende exodus op gang uit Nagorno-Karabach