Tweehonderd Palestijnen vrijgelaten uit Israëlisch gevangenschap

Israël heeft zaterdag tweehonderd gevangengenomen Palestijnen uit Israëlische gevangenissen vrijgelaten, in ruil voor de vier gijzelaars – vier Israëlische vrouwelijke militairen – die Hamas zaterdagochtend vrijliet. Dat melden internationale persbureaus. Het is de tweede ruil van Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen sinds het bestand tussen Israël en Hamas vorige week officieel inging.

Eerder maakte Israël bekend de Palestijnen niet toe te laten in Gaza vanwege onenigheid over de naleving van het bestand. Wel werden zij uit de gevangenissen ontslagen en naar de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever gebracht. Op beelden is te zien dat bussen met vrijgelaten Palestijnen de stad Ramallah binnenrijden en onthaald worden door een grote menigte feestvierende Palestijnen. Bij de vrijlatingen een week eerder stond Israël een feestelijk onthaal van Palestijnen niet toe.

Veel prominente gevangenen mogen niet terugkeren naar de Palestijnse gebieden, maar worden uitgezet. Egypte zei zaterdag ongeveer zeventig vrijgelaten Palestijnen te hebben overgedragen gekregen bij Rafah, de grensovergang met de Gazastrook. Egypte is als bemiddelaar herhaaldelijk betrokken geweest bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren.

Gerechtelijke procedure

Zaterdagochtend werden de namen van de tweehonderd gevangengenomen Palestijnen bekend. Het gaat om Palestijnen die zijn veroordeeld, veelal voor langdurige celstraffen, meldt onder meer persbureau Reuters. Onder de vrijgelaten Palestijnen zijn ook de 52-jarige Mohamed Odeh en de 54-jarige Wael Qassim, die schuldig bevonden zijn voor de dodelijke aanslagen op een universiteit in Jeruzalem in 2002 in naam van Hamas. Daarbij werden negen mensen gedood, onder wie vijf Amerikaanse staatsburgers.

Vorige week werd de eerste groep van negentig Palestijnse gevangenen uit Israëlische gevangenissen vrijgelaten als onderdeel van het bestand. Het ging met name om vrouwen en kinderen.

Het is bekend dat er in Israëlische gevangenissen vele duizenden Palestijnen vastzitten wegens een zogenoemde ‘administratieve detentie’. Dat is een preventieve maatregel van Israël, waarbij iemand wordt vastgezet om te voorkomen dat die in de toekomst een misdrijf zou begaan. Veel Palestijnen worden daarom zonder gerechtelijke procedure gevangengenomen. Mensenrechtenorganisaties, onder meer Human Rights Watch, keuren dit proces al jaren af.


Liveblog
crisis in het midden-oosten


Tweede groep gijzelaars vrijgelaten door Hamas en aangekomen in Israël