Tweede megaraket van SpaceX bereikt ruimte, maar verliest daar het contact met de grond

Starship, de grootste raket ooit gebouwd, heeft zaterdag alsnog de ruimte bereikt, na een mislukte lancering enkele maanden geleden. De eerste trap tilde de raket van het lanceerplatform en bracht hem naar zo’n 75 kilometer hoogte, waar de motoren van de tweede trap ontbrandden. Zo’n tien minuten na de lancering raakte het controlecentrum het contact met de raket echter kwijt.

De eerste lancering van de Starship-raket, in april, ging vrijwel meteen mis. Enkele minuten na de lancering explodeerde de 120-meter lange raket. Ruimtebedrijf SpaceX sprak destijds niettemin toch van een geslaagde test.

Bij de vorige lancering ging overigens ook het lanceerplatform kapot. Stukken beton vlogen toen de lucht in door de explosieve kracht van de raketmotoren. Dat heeft SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk, deze keer ondervangen met een soort omgekeerde ‘douche’ die water de lucht in spuit.

Full-pressure test of Starship flame deflector pic.twitter.com/CUPGfLsm8h

De enorme raket steeg op vanaf Boca Chica, het SpaceX-lanceercentrum aan de Amerikaanse grens met Mexico, en had een bijna complete ronde om de aarde moeten maken, om daarna in de Stille Oceaan bij Hawaii in zee te belanden. De eerste rakettrap had moeten eindigen in de Golf van Mexico. Beide plannen zijn echter niet uitgekomen. De eerste trap explodeerde kort na de ontkoppeling op tientallen kilometers hoogte. Hoe het met de tweede is afgelopen, is nog niet bekend. Uiteindelijk moet Starship mensen naar de maan en zelfs naar Mars brengen.


Lees ook
SpaceX-raket Starship is reusachtig én herbruikbaar

<strong>SpaceX-raket Starship is reusachtig én herbruikbaar</strong>” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/tweede-megaraket-van-spacex-bereikt-ruimte-maar-verliest-daar-het-contact-met-de-grond.jpg”><br />
</a> </p>
<aside data-article-id=