Het kabinetsplan om universiteiten en hogescholen te laten uitleggen waarom die het nodig vinden bachelorstudies in het Engels, Duits of een andere taal aan te bieden, gaat niet door. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil niet dat de Toets Anderstalig Onderwijs (TAO) wordt ingevoerd. Dat betekent dat opleidingen die nu in een andere taal dan het Nederlands worden gegeven, kunnen blijven bestaan, tenzij onderwijsinstellingen beslissen dat zij daar zelf van af willen.
De toets was onderdeel van de kabinetsplannen om het Nederlands weer voorrang te geven in het hoger onderwijs. Die zouden ervoor moeten zorgen dat er minder internationale studenten naar Nederland komen en dat degenen die wél komen, Nederlands leren en na hun studie in Nederland blijven werken.
Hogescholen en universiteiten vreesden dat de toets zou leiden tot veel administratieve rompslomp en dat ze studies zouden moeten opheffen die ze graag wilden behouden. Daarom kwamen de onderwijsinstellingen tegemoet aan de wensen van het kabinet. Zo stelden universiteiten voor de Engelstalige trajecten van de meeste opleidingen psychologie, waar veel internationale studenten op afkomen, te schrappen. De hogescholen beloofden onder meer het aantal inschrijvingen voor anderstalige opleidingen te beperken.
Lees ook
Onderwijsminister Bruins strenger op Engels in het hoger onderwijs: ‘Nederlands moet weer de norm worden’
Motie
De Tweede Kamer stemde dinsdag over een motie van CDA-Kamerlid Harmen Krul tegen de taaltoets. Die werd niet alleen gesteund door oppositiepartijen, maar ook door VVD en NSC. De coalitiepartijen wilden daarmee de universiteiten en hogescholen belonen voor de maatregelen die ze zelf al hadden genomen.
Minister Eppo Bruins (Onderwijs, Cultuur en Onderwijs, NSC) sprak ook waardering uit voor de plannen van de onderwijsinstellingen. „De zelfregieplannen van de universiteiten maken ook dat de toets op bestaand aanbod minder nodig is om de Nederlandse taal in ons onderwijs te behouden, en daarmee ook de blijfkans van internationale studenten te vergroten.”
De koepelorganisaties van universiteiten en hogescholen reageerden verheugd. „Wij zijn blij met deze brede steun vanuit de Tweede Kamer, want wij pleiten al heel lang voor het afschaffen van deze taaltoets”, zei Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen.
Lees ook
Strijd tegen Engels is achterhoedegevecht
