Twee spelers Legia Warschau aangehouden na wedstrijd tegen AZ, Poolse premier wil gesprek met Nederlandse autoriteiten

Ongeregeldheden Voorafgaand aan AZ – Legia Warschau raakte een ME’er bewusteloos, toen supporters van de Poolse club de toegangspoort bestormden. Na de wedstrijd raakten zeker twee spelers van de uitploeg betrokken bij nieuwe ongeregeldheden.
De ME na afloop van de wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau.
De ME na afloop van de wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau. Foto Michel van Bergen/ANP

De politie heeft na afloop van de wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau in Alkmaar twee spelers van de Poolse club aangehouden wegens mishandeling. Dat bevestigt de politie Noord-Holland aan NRC. De woordvoerder wil alleen laten weten dat het om een 28-jarige Serviër en een 33-jarige Portugees gaat. Volgens Poolse media zijn dit Radovan Pankov en Josué Soares Pesqueira. De politie heeft de spelers vooralsnog niet vrijgelaten en laat weten onderzoek te doen naar wat er na de wedstrijd is gebeurd. Het is nog niet bekend waar de spelers precies bij betrokken zijn geweest.

Voor de wedstrijd ging het buiten het stadion al mis. Supporters van Legia Warschau bestormden de toegangspoort van het stadion, waardoor de ME moest ingrijpen. Eén ME’er raakte daarbij bewusteloos. De ME gebruikte traangas om de supporters, die een aantal wapenstokken en bussen pepperspray afpakten, te bedwingen. Als gevolg van de consternatie betrad een aantal bezoekers zonder controle het uitvak.

De Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken verzocht om contact op te nemen met Nederlandse collega’s over de kwestie. Dat laat hij weten op X, voorheen Twitter. Hij noemt de gebeurtenissen „zeer verontrustend” en vindt dat Poolse spelers en supporters „in overeenstemming met de wet moeten worden behandeld”, implicerend dat de politie na heeft gelaten dat te doen.