Twee moedige Duitse diplomaten probeerden in 1938 tevergeefs om met Britse hulp Hitler uit te schakelen

Er zijn boekenkasten vol geschreven over de 20ste juli 1944, de dag waarop hoge Wehrmachtsofficieren een aanslag op Hitler pleegden. Dat een paar van die officieren al voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog met een aantal diplomaten en leden van de Duitse contra-spionagedienst samenspanden om Hitlers agressie te beteugelen, is een veel minder bekend hoofdstuk uit de geschiedenis.

Hans Glaubitz, een Nederlandse diplomaat in ruste die in 2020 debuteerde met zijn zeer leesbare en vaak vermakelijke memoires Vervaagde grenzen, voegt daar nu met De sigarenkoker van dr. Kordt een belangwekkend hoofdstuk aan toe. Zijn nieuwe boek is het verhaal van twee broers, Theo en Erich Kordt, die als Duitse diplomaten in 1938 probeerden een nieuwe oorlog in Europa te voorkomen. Als anti-nazi’s waren zij na het aan de macht komen van Hitler bij het Auswärtiges Amt blijven werken, ervan overtuigd dat je alleen effectief verzet kon plegen van binnenuit, omdat je dan wist wat er op het hoogste niveau van de macht gebeurde.

De Kordts waren voor de oorlog in Londen gestationeerd. Theo van 1938 tot aan de Duitse invasie in Polen op 1 september 1939, de tien jaar jongere Erich tussen 1936 en 1938, toen de patserige nazi Joachim von Ribbentrop er ambassadeur was. Nadat Ribbentrop naar Berlijn was teruggeroepen om minister van Buitenlandse Zaken te worden, werd Erich tot zijn kabinetschef benoemd. In het vervolg kwam hij regelmatig op Hitlers rijkskanselarij. Theo werd na zijn vertrek uit Londen overgeplaatst naar Bern, waar hij contact onderhield met Britse diplomaten van de Volkenbond.

Beide broers hadden een jaar in Cambridge gestudeerd, spraken vloeiend Engels en hadden vrienden binnen het Britse establishment. Dat laatste kwam hun uitstekend van pas toen Hitler begin 1938 aan zijn ministers en generaals zijn plannen openbaarde om Tsjechoslowakije en Oostenrijk te annexeren en ervan uitging geen tegenstand van Groot-Brittannië en Frankrijk te zullen ondervinden. De legerleiding dacht er anders over en vond dat Duitsland nog lang niet klaar was voor een nieuwe oorlog. Hoge militairen zoals kolonel Hans Oster en generaal Ludwig Beck, de chef van de generale staf van de Wehrmacht, besloten nu om Hitlers plannen te saboteren. De gebroeders Kordt zouden daarbij een wezenlijke rol spelen.

Ernstige repercussies

Op 3 juli 1938 werd Erich Kordt naar Londen gestuurd om in het geheim contact te leggen met de Britse regering. Ze hoopten dat die een verklaring aan Hitler zou sturen waarin wel degelijk sprake was van ernstige repercussies als Tsjechoslowakije werd binnengevallen. Zo’n verklaring zou de Wehrmacht bovendien een legitieme reden verschaffen om Hitler af te zetten.

Erich boekte in Londen, waar hij zogenaamd een privébezoek aan zijn broer Theo bracht, weinig resultaat, omdat hij niet wist door te dringen tot leden van de Britse regering. In augustus waagde hij een tweede poging. Ditmaal werd hij ontvangen door een naaste medewerker van premier Chamberlain. Desondanks werden de Duitse argumenten gewantrouwd. Glaubitz benadrukt dat de Britten vreesden dat de Wehrmacht na zo’n staatsgreep het Grote Duitse Rijk van voor 1914 zou herstellen.

In september 1938 volgde een derde poging, waarbij Theo Kordt werd ingezet, die de tweede man op de Duitse ambassade in Londen was. Vanuit Berlijn kwam zijn maîtresse Susanne Simonis naar Londen met een memorandum waarin de anti-oorlogsstemming in Duitsland werd beschreven en om Britse steun voor een staatsgreep werd gevraagd. Deze keer had die poging meer succes. Theo werd via een achterdeur Downing Street 10 binnengelaten waar Lord Halifax, de minister van Buitenlandse Zaken, hem opwachtte. Halifax had wel oren naar de plannen van de samenzweerders. Toch gaf premier Chamberlain de voorkeur aan zijn pendeldiplomatie, die uiteindelijk tot het verdrag van München leidde waarmee Tsjechoslowakije aan Hitler werd uitgeleverd om een grote oorlog in Europa te voorkomen.

Mislukking

Erich is zo wanhopig over het mislukken van de samenzwering dat hij hierna overwoog zichzelf op te blazen tijdens een vergadering met Hitler. Maar na de mislukte aanslag op de Führer door Georg Elser in de Bürgerbräukeller, kon hij niet aan explosieven komen.

Toen Hitler in 1939 en 1940 op het slagveld het ene succes na het andere behaalde, verdampte het verzet binnen de Wehrmacht in een mum van tijd. Pas in 1944 zou het weer opbloeien.

Glaubitz kwam op het spoor van de gebroeders Kordt dankzij een sigarenkoker, die hij in de jaren tachtig had gekregen van een Berlijnse kennis, wiens ouders met hen bevriend waren. Op die sigarenkoker stond in bladgoud de inscriptie ‘Dr. Th. Kordt. Auswärtiges Amt’. In de loop der jaren raakte hij zo aan die koker gehecht, dat hij op onderzoek ging naar de oorspronkelijke eigenaar. Toen die behalve een hoge Duitse diplomaat ook een belangrijke verzetsstrijder bleek te zijn, was het onderwerp voor een boek geboren.

Behalve het levensverhaal van de Kordts vertelt Glaubitz ook allerlei anekdotische belevenissen uit zijn eigen diplomatenbestaan, alsmede bijzaken over het Duitsland van Hitler en de internationale toestand van die tijd. Dat leidt soms tot ellenlange zijpaden, waardoor de gebroeders Kordt steeds meer op de achtergrond raken. Zo wijdt Glaubitz uitvoerig uit over Walter Reimann, de eigenaar van vijf chique banketbakkerijen waar de culturele elite van Berlijn zijn koffie dronk. Ook de Kordts waren er vaste klanten. Eén zo’n Konditorei was gevestigd in het prestigieuze warenhuis van Nathan Israel, wiens homoseksuele zoon Wilfrid model stond voor het personage Bernhard Landauer in Christopher Isherwoods roman Goodbye to Berlin. Natuurlijk is het leuk om te weten wat er tijdens de nazi-jaren met de familie Israel is gebeurd, maar voor het verhaal over de Kordts heeft het geen enkele functie.

Belangrijk is wel dat Glaubitz je aanspoort het oorlogsdagboek Der Schattenman van de Berlijnse verzetsstrijdster Ruth Andreas-Friedrich te lezen. Erich Kordt en Susanne Simonis zaten in haar verzetsgroep Onkel Emil en komen in het dagboek onder schuilnamen regelmatig voor.

Na de oorlog raakten de twee broers in een depressie over hun mislukte pogingen om van Hitler af te komen. Want met een beetje Brits vertrouwen was de geschiedenis mogelijk heel anders gelopen. Bij Erich liep die depressie zo hoog op dat hij zelfmoord pleegde door in de Rijn te springen. Dankzij de sigarenkoker van zijn broer Theo wordt ook hem nu postuum de eer betoont die hij verdient.