Twee doden en dertien gewonden bij instorting in verpauperde wijk Napels

In de Zuid-Italiaanse stad Napels zijn twee doden gevallen bij de instorting van een balkon in een appartementsgebouw dat al jaren vervallen is. Er vielen ook dertien gewonden, onder wie zeven kinderen.

Het drama speelde zich maandagavond af in Scampia, een verpauperde buitenwijk van Napels, toen een soort overloop op de derde verdieping van een appartementenblok het begaf. Getuigen spraken van een hoogoplopend conflict tussen twee families dat mogelijk meegespeeld heeft bij de instorting, justitie zal verder onderzoeken wat er precies is gebeurd.

Een man van 29 jaar en een vrouw van 35 jaar overleefden het niet. Onder de dertien gewonden zijn ook zeven kinderen, van wie twee er ernstig aan toe zijn.

De zeilen

Het bewuste appartementenblok maakte deel uit van een complex van hoge sociale woongebouwen, gebouwd tussen 1962 en 1975, die wegens hun vorm ‘Le Vele’ (de zeilen) worden genoemd. De verloederde en door misdaad geteisterde wijk diende als het decor van Roberto Saviano’s succesroman Gomorra en de latere verfilmingen ervan.

Jarenlang was Scampia, een buitenwijk van het Zuid-Italiaanse Napels, synoniem voor misdaad en geweld. De laatste jaren ging het er juist weer een beetje beter. Verschillende ‘Vele’ werden al afgebroken, en de toren waar de instorting plaatsvond, zou worden opgeknapt. De renovatiewerkzaamheden waren net begonnen. Door de instorting moesten ook zo’n achthonderd bewoners worden geëvacueerd.