Twee Amerikaanse slachtoffers van mogelijke ‘vergisontvoering’ in Mexico zijn overleden

Ontvoering De vier Amerikanen die vrijdag in Mexico zijn ontvoerd, werden mogelijk voor Haïtiaanse drugssmokkelaars aangezien. Twee van hen zijn overleden.

De Mexicaanse nationale garde op maandag, voorafgaand aan een zoektocht naar de vier gekidnapte Amerikanen.
De Mexicaanse nationale garde op maandag, voorafgaand aan een zoektocht naar de vier gekidnapte Amerikanen.

Foto AP

Twee van de vier Amerikanen die vrijdag in Mexico werden ontvoerd, zijn dood aangetroffen. Dat heeft de gouverneur van de Mexicaanse staat Tamaulipas dinsdag gezegd volgens Amerikaanse media. De andere twee zijn levend gevonden, een van hen is gewond.

De groep van vier stak vrijdag de grens over naar Matamoros, volgens persbureau AP zodat een van hen daar cosmetische chirurgie kon laten uitvoeren. Daar werden ze beschoten en in de laadbak van een pick-uptruck getrokken. Amerikaanse en Mexicaanse autoriteiten zetten vervolgens een grootschalige zoekactie op.

De kidnapping was mogelijk een vergissing, zei een betrokkene dinsdag tegen CNN. Een Mexicaans kartel zou de Amerikanen hebben aangezien voor Haïtiaanse drugssmokkelaars. De slachtoffers hadden geen crimineel verleden, en documenten in hun auto bevestigden dat ze om medische redenen de in Mexico waren.

Sensationalistisch

John Kirby, voorzitter van de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis, zei dat het kabinet van Biden samenwerkt met Mexico om de overlevenden en lichamen terug naar de VS te halen.

Een verdachte is inmiddels aangehouden, zei de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador volgens AP. Hij hekelde de Amerikaanse media-aandacht, die volgens hem sensationalistisch is. „Als ze in de VS Mexicanen vermoorden, blijven ze stil als mummies.”


Lees ook: Tulum werd overgenomen door westers partypubliek – nu woedt ook daar de Mexicaanse drugsoorlog