Twaalf jaar cel voor asielzoeker die hete olie over COA-medewerkers gooide

Limburg Het feit dat de man een asielzoeker is weegt voor de rechtbank „strafverzwarend mee” omdat zulke misdrijven ervoor zorgen dat „het draagvlak voor de opvang van asielzoekers in de samenleving afneemt”.
De verdachte bekende meteen schuld: hij zei dat hij liever in de cel zat dan overgeplaatst zou worden.
De verdachte bekende meteen schuld: hij zei dat hij liever in de cel zat dan overgeplaatst zou worden. Foto Roger Dohmen/Hollandse Hoogte

De rechtbank in Maastricht heeft asielzoeker Tareq S. maandag twaalf jaar cel opgelegd vanwege zware mishandeling met voorbedachten rade. S. werd als asielzoeker opgevangen in een azc in Sweikhuizen, waar hij hete olie over twee medewerkers van het COA gooide. Beiden liepen ernstige brandwonden op over hun hele lichaam. Het Openbaar Ministerie had zeven jaar cel geëist.

De man had te horen gekregen dat hij overgeplaatst zou worden naar een ander azc, en was bang uitgezet te worden naar zijn herkomstland Iran. Daarop kocht hij frituurolie, verhitte die in de keuken van het azc liet het brandalarm afgaan. Toen twee medewerkers, vrouwen van 32 en 55 jaar oud, de trap naar de keuken opkwamen gooide hij de olie over hen heen. De verdachte bekende meteen schuld: hij zei dat hij liever in de cel zat dan overgeplaatst zou worden.

Het komt niet vaak voor dat de rechtbank een veel hogere straf oplegt dan de officier van justitie eist. Het feit dat de man een asielzoeker is weegt „strafverzwarend mee” omdat dergelijke misdrijven ervoor zorgen dat „het draagvlak voor de opvang van asielzoekers in de samenleving afneemt”. Bovendien was het gooien van de hete olie „zo ernstig en verwerpelijk van aard, dat de rechtbank geen reden ziet” om niet de maximale straf voor zware mishandeling met voorbedachten rade van twaalf jaar op te leggen.