Tv-recensie | Vrouwen met brillen,zou dat een taboe zijn op tv?

Pogroms in dertig Britse steden tegen moslims en asielzoekers. „Racistisch geweld” van „boze mensen” weet het Jeugdjournaal. „Extreemrechts geweld” voegen het Achtuurjournaal en RTL Nieuws eraan toe. Dat deze nieuwsbulletins zeggen waar het op staat is eigenlijk normaal, maar tegenwoordig is dat toch een opluchting.

De Volkskrant gaf de schuld aan „het broeierige zomerweer’’ en aan „de emoties en frustraties” over „de schaduwzijden van de multiculturele samenleving”. De Telegraaf maakte een video waarin de krant de schuld gaf aan de „gebrekkige integratie van migranten”. PowNews liet de racistische JA21-politicus Annabel Nanninga aan het woord die het Europese migratiebeleid de schuld gaf: „die immigratie moet stoppen”. En: „De islamitische gangs doen dit net zo goed.” Witte media vermijden liever het woord ‘racisme’ – zelfs als de neonazi’s door de straten trekken – en geven bij voorkeur de schuld aan de slachtoffers.

Sinds Ongehoord Nederland (ON) in het publieke bestel kwam, geldt omroep PowNed als gematigd. Maar een blik op het YouTubekanaal laat zien dat deze publieke omroep veel gevaarlijker is dan ON. PowNed brengt zijn seksisme en racisme namelijk veel aantrekkelijker. Hoe ontstaat racistisch geweld zoals dat in het Verenigd Koninkrijk? Mede doordat rechtse politici en aan hen gelieerde publieke omroepen een hetze voeren tegen migranten. Dat is het probleem, niet migratie.

Maanlanding

Hoe zou Ongehoord Nieuws, dat met zomerstop is, het nieuws hebben behandeld? Raisa Blommestijn had ongetwijfeld ook de schuld gegeven aan de slachtoffers, die zij niet ziet als mensen, maar als „negroïde primaten”. Wegens haar racistische X-berichten was zij vertrokken bij de omroep, maar dit weekeinde kwam ze weer terug. In een paleisrevolutie heeft de raad van toezicht oprichter Arnold Karskens uit het raam geduwd en de gewipte Blommestijn met gejuich weer binnengehaald.

Een brandbrief van werknemers aan de raad van toezicht, en het antwoord hierop van Karskens, kwamen op straat te liggen. De details waren om van te smullen. Zo zou Karskens van plan zijn om het tijdschrift De Arnold op de markt te brengen. Ook zou hij een verbod hebben uitgevaardigd om tijdens de lunch over de maanlanding van 1969 te praten.

Het conflict tussen Karskens en Blommestijn is ook wonderschoon. Karskens droeg de presentatrice op om meer te lachen, wat bemoeilijkt werd omdat haar lippen zouden zijn volgespoten. Ze mocht van hem ook geen bril dragen. Hierdoor kon ze de autocue niet lezen en moest ze haar teksten uit het hoofd leren. Karskens veranderde die steeds waarna ze weer opnieuw moest beginnen.

Waarom mocht Blommestijn geen bril op? „Wat jongens niet willen/ Zijn meisjes met brillen”, dichtte Dorothy Parker. Maar ja, twee derde van de Nederlandse vrouwen draagt weleens een bril. Zou dat een taboe zijn op tv? Tijd voor een avondje turven van brillende vrouwen.

Bij het beachvolleybal op de Olympische Spelen droegen de Oranjevrouwen zonnebrillen, maar die zetten ze tijdens het interview in hun haar. Het voedselprogramma Alles op tafel had een eierspecialist met een bril. B&B Vol Liefde had de zeventigjarige Anja die een zeeman aan de haak wil slaan („Ik heb absoluut geen lichamelijke afkeer van hem”) In MAX Vakantieman telde ik drie vrouwen met brillen – één gedupeerde en twee deskundigen. Tientallen vrouwen in beeld, in totaal slechts zeven met een bril.

Mannen met brillen kwamen veel vaker voor. Maar voor mannen hebben omroepbazen als Karskens hele andere maatstaven. Mannen op tv mogen ook gerust oud worden, ongeschoren en onderuitgezakt, en ze worden minder vaak onderbroken.