Tv-recensie | Non-binaire heks Bambie Thug, dansend in een heksenkring van druipkaarsen, was opvallendste act op eerste avond Songfestival

Terwijl in Gaza het Israëlische leger de grens bij Rafah innam en zo de belangrijkste toevoer van humanitaire hulp afsneed, en in Amsterdam studenten uit protest tegen de oorlog het Binnengasthuis bezetten, ging dinsdagavond in het zwaarbewaakte Zweedse Malmö het Eurovisie Songfestival van start. Door de deelname van Israël ligt ook de Europese zangwedstrijd onder vuur, met demonstraties en oproepen tot boycot. Maar daar was in de tv-uitzending niets van te merken. Althans, bijna niets.

Tijdens opening van de eerste halve finale droeg de Zweedse artiest Eric Saade om zijn pols een keffiyeh – de Arabische hoofdsjaal die dient als symbool van de Palestijnse vrijheidsstrijd. Oplettende kijkers zagen verder dat artiest Bambie Thug in het oud-Ierse ogham-schrift ‘Cease Fire’ op diens gezicht had geschreven: een oproep tot staakt-het-vuren. De getergde organisatie had gezworen geen politieke statements toe te laten tot het festival, maar zagen deze twee blijkbaar door de vingers.

Bambie Thug, die uitkomt voor Ierland met het lied ‘Doomsday Blue’, was de meest opvallende act dinsdag. De non-binaire heks danste met een demon in een heksenkring van druipkaarsen, industrial metal soepel afwisselend met frisse pop. Ook Slovenië kwam met een heksenlied. Zangeres Raiven zong ‘Veronika’, over de eerste heks die in haar land werd geëxecuteerd.

Alles in het positieve natuurlijk. Hekserij staat hier niet voor duistere machten, maar voor empowerment van trans personen en vrouwen. Vrouwen domineerden sowieso het podium deze avond, met verder opvallend veel queer artiesten. Veel liederen hadden een emancipatoire boodschap – geenszins vrijblijvend meer in een Europa waar radicaal-rechts oprukt. Verder viel op: veel lange nagels, vlechten, ruimtepakjes, gemaskerde dansers. En verscheidene verrijdbare rotspartijen.

Edele delen

In het visuele spektakel boordevol state of the art videoprojecties – waardoor de acts meer op videoclips dan op live optredens lijken – wist ook de Finse kandidaat Windows95man de aandacht te trekken met zijn lied ‘No Rules’. Hij kroop uit een ei van spijkerbroekstof zonder onderkleding. Vervolgens werden zijn edele delen door obstakels steeds ‘toevallig’ aan het zicht onttrokken. Vergelijkbaar met Bart Simpsons blote skateboardtocht in The Simpsons Movie. Uiteindelijk kwam voor de zanger een korte broek uit de hemel neerdalen.

Baby Lasagna, die optrad voor Kroatië met ‘Rim Tim Tagi Dim’ is de favoriet in de competitie. Aanstekelijke techno-rock, beetje big beat, beetje Rammstein. Hij was een van de weinige artiesten die de nadruk op de muziek legden. Moeiteloos gaat Kroatië door naar de finale zaterdag. De andere landen die zich plaatsten voor de finale: Servië, Portugal, Slovenië, Oekraïne, Litouwen, Finland, Cyprus, Ierland en Luxemburg.

Dat de nadruk zo op de aankleding lag, kwam ook doordat de muziek niet zo bijzonder was: veel stampende dancepop, vaak met een retro-gevoel – Joost Klein is niet de enige die teruggrijpt op dance uit de jaren negentig. Komende donderdag treedt de Nederlandse zanger aan als afsluiter van de tweede halve finale met ‘Europapa’. Dan is ook Eden Golan aan de beurt met ‘Hurricane’, de inzending van omstreden deelnemer Israël.