Tv-recensie | Euthanasie of ook het laatste deel van het leven meemaken?

Naast B&B vol liefde kunnen de reality-liefhebbers zich sinds maandag laven aan iedere dag een aflevering van Een Huis Vol (NPO 1). Kun je bij B&B vol liefde nog geregeld in elkaar krimpen van plaatsvervangende schaamte, in Een huis vol is er gegarandeerd werkelijk niets aan de hand. Je volgt gewoon het alledaagse leven van vier grote gezinnen.

Er moet voor zo’n realityserie natuurlijk wel wat gebeuren dus maakten de families maandag uitjes. De familie Blom in Bodegraven (7 kinderen) heeft een uitje dat alleen papa leuk vindt. Hij mag voor zijn veertigste verjaardag op het orgel van de Sint-Jan in Den Bosch spelen. De kinderen laten duidelijk merken dat ze dit kapot saai en lawaaiïg vinden. De familie Cudogham uit Amsterdam (7 kinderen) gaat zoon Jazz helpen met zijn nieuwe huis. Hier zien we voor het eerst wat wringen: de zoon wil het huis graag naar eigen smaak inrichten, maar dit is het voormalige ouderlijke huis van zijn moeder die dus alles bij het oude wil laten. „We zien wel”, probeert ze nog, als laatste bod. „Nee, we zien niet!” zegt de vader streng.

Zeer herkenbare huiselijke tafereeltjes, met dat verschil dat de woonkamers tot de nok toe gevuld zijn met kinderen. Het ziet er ontzettend gezellig uit, zoveel kinderen, best een aantrekkelijk idee, en tegelijkertijd moet je er niet aan dénken.

Een huis vol verwelkomt dit achttiende seizoen een nieuwe familie: Samira en Ali Bakhcha en hun acht kinderen. Samira runt het gezin als een militaire operatie. Vader zingzegt verzen uit de Koran voor het slapen gaan, wat dan weer mooi rijmt met de roomse vader Blom die de kinderen verhalen vertelt uit de Bijbel.

Ouder worden

Fijn, zoveel nieuw leven op tv. Vaker gaat het op tv over ouder worden. Adelheid Roosen en Hugo Borst maken sinds 2018 samen programma’s over dementie. In het nieuwe seizoen van Roosen & Borst (NPO 2) onderzoeken ze euthanasie, met aangrijpende portretten van mensen die voor die keuze staan. Hugo Borst wil graag euthanasie als hij ooit dement zou worden. Adelheid Roosen wil juist geen euthanasie, ze wil het hele leven meemaken, ook dat laatste deel.

Ze bezoeken twee mensen die ongeveer die posities spiegelen. De 75-jarige actrice Chrisje Comvalius heeft het aan haar hart en heeft alzheimer. We zien haar achterop de scooter bij haar zoon naar een concert van haar vriendin Meral Polat gaan. Grijze dreadlocks, bijzondere vrouw. Omdat ze nog zo vol leven lijkt, en zo welbespraakt is, valt haar aftakeling niet meteen op. Dat doet haar verdriet, ze zou willen dat die duidelijker was: „Ik wordt gewoon niet geloofd.” Dat is ook belangrijk omdat ze artsen ervan moet overtuigen dat ze ondraaglijk lijdt. Ze heeft haast want, zo zegt Borst: „Alzheimer houdt geen rekening met procedures.” Inmiddels is de actrice overleden.

Adelheid Roosen gaat langs bij Roel. Die heeft Lewy body-dementie wat onder meer inhoudt dat hij angstaanjagende hallucinaties heeft. Roel zou misschien wel dood willen, maar dat ligt in Gods handen. Hij is gereformeerd. Hij helpt mee met de paarden van zijn vriend Jan. Zijn dochter brengt hem naar de lege kerk om naar het orgel te luisteren. Maar dat grijpt hem zo aan dat hij wegloopt. De woorden komen er soms wat vreemd uit bij Roel, tot geluk van Roosen die er poëzie in ziet.

Hugo Borst komt met een merkwaardig maar mooi bruggetje: „Wat de kerk is voor Roel, is het Expertisecentrum Euthanasie voor Chrisje: houvast en hopelijk gemoedsrust.” Om Roosen van het nut van euthanasie te overtuigen, schildert Borst voor haar een angstaanjagend beeld van wat haar te wachten staat in „de hel” van de dementie-afdeling. Hij biedt aan om samen uit het leven te stappen, als de tijd daar is. Dat vindt ze dan wel weer gezellig klinken.