TV-avond van oud-China-correspondent, Batman en Goddelijke verlichting: dit zijn de mediatips van dit weekend

Op reis naar een intiem China

Garrie van Pinxteren, voormalig China-correspondent van NRC, is zondag te gast in Zomergasten. Op de VPRO-site zegt ze over haar ideale televisieavond: „Ik wil laten zien wat me afschrikt aan het land waarvan ik ben gaan houden en voelbaar maken waarom ik het zo’n tragedie vind dat China en het Westen steeds verder van elkaar afdrijven. Ik wil de kijker meenemen op reis naar een intiem China. Daar tref je schoonheid van mensen die zich openstellen voor een nieuwe, vreemde wereld. Maar ook het verdriet om de rechteloosheid en de machteloosheid onder een wreed politiek systeem. Ik hoop zichtbaar te maken dat Chinezen wel in een totaal andere politieke en maatschappelijke realiteit leven, maar dat hun passies, dromen en angsten niet verschillen van de onze. En natuurlijk zal het gaan over vriendschap en (homoseksuele) liefde, hoe onderdrukt en verwrongen die soms ook is.”

André Waardenburg

Batman terug naar de basis

In de Amerikaanse animatieserie Batman: Caped Crusader ligt de focus op het detectivewerk van superheld Batman. Zoals altijd gaat de fictieve stad Gotham City gebukt onder criminele bendes en slechteriken als Pinguin, Harley Quinn en Clayface. De steenrijke Bruce Wayne is net begonnen met zijn werk als Batman. Caped Crusader heeft de sfeer van een film noir en doet daardoor denken aan Batman: The Animated Series, een befaamde en invloedrijke serie die in de jaren negentig populair was. De overeenkomsten zijn geen toeval: maker Bruce Timm is ook verantwoordelijk voor deze nieuwe serie. Acteur Hamish Linklater spreekt de grommende stem in van Batman. Met gastrollen voor onder anderen Christina Ricci (Catwoman) en Minnie Driver (Penguin).

Thijs Schrik

Tussen waanzin en religie

Een non die bezeten is door de Duivel ontmoet een crimineel die God uit een mok heeft horen spreken in een besneeuwd en ijskoud Rusland. Samen gaan ze verder. Tot dusver de simpelste beschrijving die mogelijk is voor Indika, een verhalende game die poogt zo diep mogelijk in de psyche van deze non te kruipen. Het gamende element glibbert tussendoor: we kijken terug op haar jeugd alsof het een oude jaren-80-game is, bidden in drie dimensies om de wereld begaanbaar te maken, worstelen tien minuten lang met het ophalen van emmers water uit een put. De weg naar Goddelijke verlichting gaat door saai en hard werk, betoogt de non Indika. Maar haar Duivel fluistert over sensualiteit en heldendaden. Het is een fascinerende karakterschets van een vrouw gevangen tussen waanzin en religie.

Len Maessen

Op pad met een ‘groene boa’

Deze zomer in het eerste uur van het radioprogramma dat zich advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu noemt „Droomreportages van onze verslaggevers”. Deze week: De groene boa. Verslaggever Merlijn Schneiders ergert zich aan de nonchalance waarmee mensen omspringen met de natuur. Troep achterlaten, wildpoepen, met brommers door het bos scheuren. Ze zou best groene boa willen zijn, de groene boa is boswachter. Ze loopt een dag met boa’s mee in de Enci Groeve in Maastricht en in de Maarsseveense Plassen ten westen van Utrecht. Ze constateert tal van overtredingen, van een loslopende hond naast een losloopgebied wiens baas weigert zijn identiteitsbewijs te laten zien, tot gedumpt drugsafval. Of ze nu nog steeds boa wil worden… De-escalatie is het toverwoord bij handhaving, en dat, weet ze, is niet haar allersterkste kant.

Vincent Bijlo