Turkije arresteert vermeende Israëlische spionnen

Turkije begint het nieuwe jaar met een klopjacht op de Mossad. Het is een hard signaal naar Israël, dat aangaf Hamas-leden in Turkije te zullen ‘elimineren’.

In Turkije zijn 33 personen aangehouden op verdenking van spionage voor de Israëlische buitenlandse inlichtingendienst Mossad, zo heeft de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya dinsdag bekendgemaakt.

De verdachten zouden plannen beraamd hebben om „buitenlanders in Turkije” te volgen, aan te vallen en te kidnappen, aldus Yerlikaya. De nationaliteit van die buitenlanders liet hij in het midden, maar het gaat vrijwel zeker onder meer om in Turkije verblijvende leden van Hamas en andere Palestijnse groeperingen. Turkije geldt al jaren als een uitvalsbasis voor Hamas-leden.

Dat Israël het op hen gemunt heeft, was geen geheim. Begin december publiceerde de Israëlische staatszender een opname waarin het hoofd van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet naast Qatar en Libanon specifiek Turkije noemt als een land waar de Mossad operaties zou uitvoeren om Hamas-leden te „elimineren.”

President Erdogan reageerde destijds al met een waarschuwing. „Als ze zo’n fout maken, zullen ze er een zeer zware prijs voor betalen”, zei hij daags na de Israëlische aankondiging. „Iedereen in de wereld is bekend met de vooruitgang die Turkije gemaakt heeft op het gebied van inlichtingen en veiligheid.”

Door nu op zo’n grote schaal vermeende Mossad-spionnen op te pakken, laat Ankara zien dat het menens is. De arrestaties vonden plaats in acht provincies van Turkije en werden uitgevoerd met behulp van de Turkse inlichtingendiensten, aldus minister Yerlikaya. De autoriteiten zijn nog op zoek naar dertien andere verdachten, meldt staatspersbureau Anadolu.

Sympathie voor Hamas

Het is het zoveelste dieptepunt in de toch al belabberde Turks-Israëlische verhouding. Hoewel de banden tussen de twee landen in de afgelopen jaren juist weer iets verbeterd waren en Ankara na 7 oktober in eerste instantie vooral benadrukte te willen bemiddelen tussen Israël en Hamas, kwam Erdogan naarmate het Israëlische oorlogsgeweld in Gaza toenam met steeds fellere uitspraken aan het adres van de Israëliërs. Zo noemde hij premier Netanyahu meermaals „de slager van Gaza” en vergeleek hij hem eind december zelfs met Adolf Hitler.

Hamas daarentegen kan in Ankara op sympathie rekenen. Erdogan benadrukt steevast dat de organisatie in zijn ogen geen terreurgroep, maar een verzetsbeweging is. En hoewel er eind oktober berichten opdoken dat Ankara Hamas-prominenten in Turkije verzocht zou hebben het land te verlaten, zijn die berichten niet officieel bevestigd en is het zeer de vraag of dit ook echt is gebeurd. Tegenover NRC bevestigen bronnen dat Hamas wel degelijk in Turkije aanwezig is.

Dat leidt niet alleen tot woede van Israël, maar zet ook Turkijes banden met het Westen verder onder druk. Ankara’s standpunten ten aanzien van Hamas „zijn totaal in strijd” met die van de EU, schreef de Europese Commisie afgelopen november in een rapport over de staat van Turks-Europese betrekkingen. Washington stuurde rond diezelfde tijd een hooggeplaatste ambtenaar op het gebied van contra-terrorisme naar Ankara. Die liet weten zich „diepe zorgen” te maken over Hamas’ capaciteit om fondsen te werven in Turkije – al gaf hij aan dat Washington sinds de Gazaoorlog geen geldstromen vanuit Turkije naar Hamas heeft gedetecteerd.

Hoe dan ook zal Erdogan zich weinig aantrekken van zulke Westerse terechtwijzingen. In dezelfde speech waarin hij Netanyahu vergeleek met Hitler, benadrukte hij dat het Westen vanwege diens steun aan Israël medeplichtig is aan oorlogsmisdaden. „Wat heeft [Israël] met al die steun gedaan? Ze hebben er twintigduizend Gazanen mee vermoord.”

Ondanks zijn harde taal, heeft Erdogan de handelsbetrekkingen met Israël niet opgezegd. In volkswijken in Istanbul, waar de straten volhangen met Palestijnse vlaggen, klinkt daar de nodige kritiek op. Veel Turken, ook in Erdogans eigen achterban, willen dat hun president veel verder gaat om Israël een halt toe te roepen.

Met de gemeenteverkiezingen van maart voor de deur probeert de AKP-regering dan ook eens te meer het beeld uit te dragen volledig achter de Palestijnen te staan. Zo organiseerden aan de AKP verbonden verenigingen op nieuwsjaardag een massale pro-Palestinademonstratie op Istanbuls beroemde Galata-brug, waarbij onder meer leden uit Erdogans familie aanwezig waren.

Ook minister Yerlikaya dacht aan de beeldvorming. Onder de tweet waarin hij de arrestatie van vermeende Mossad-spionnen aankondigde, plaatste hij een zorgvuldig geënsceneerd filmpje, compleet met dronebeelden en opzwepende muziek, waarin Turkse politiewagens naar hun doelwit razen en Turkse agenten de verdachten tegen de grond drukken. Een signaal aan Israël, maar ook aan de Turkse kiezer.