Tunesiërs vallen massaal Afrikaanse migranten aan

Onlusten in Sfax Na de dood van een Tunesiër bij een steekpartij in de havenstad Sfax vielen inwoners op grote schaal Afrikaanse migranten aan. Ze zien in hen een bedreiging voor hun eigen positie.

Afrikaanse migranten stappen woensdag in de Tunesische havenstad Sfax in een trein naar Tunis, op de vlucht voor onrust in de kuststad nadat een Tunesische man er eerder deze week werd doodgestoken.
Afrikaanse migranten stappen woensdag in de Tunesische havenstad Sfax in een trein naar Tunis, op de vlucht voor onrust in de kuststad nadat een Tunesische man er eerder deze week werd doodgestoken. Foto Houssem Zouari / AFP

In de Tunesische havenstad Sfax heeft de lokale bevolking massaal migranten uit landen ten zuiden van de Sahara aangevallen die vandaar dikwijls naar Europa proberen te komen. Dat gebeurde nadat maandag een 41-jarige inwoner van de stad om het leven was gekomen door messteken van een groepje Kameroeners.

„We gaan zijn dood wreken”, schreeuwden lokale jongeren al bij de begrafenis van het slachtoffer. Huizen met migranten werden vervolgens aangevallen en in brand gestoken. Sommigen, ook vrouwen en kinderen, werden van balkons afgegooid en met kapmessen aangevallen. Anderen werden met stenen bekogeld. Op bromfietsen openden andere inwoners „de jacht op zwarten”. Dertig tot veertig migranten moesten naderhand worden behandeld in het ziekenhuis. Een lokale arts, Lazar Neji, sprak van een „onmenselijke” en „bloedige nacht”. De volgende dagen bleef het onrustig. Ook werd er gedemonstreerd tegen de migranten.

Een van de gangmakers tegen de migranten was de lokale politicus Tarek Mahdi, die onmiddellijk na de fatale steekpartij al een filmpje liet rondgaan via Facebook. Hij vermeldde er uitdrukkelijk bij dat de daders Afrikanen waren, die „overal zitten”. En hij voegde eraan toe: „De mensen moeten in beweging komen.” De politicus werd op zijn wenken bediend.

In angst

„We zitten echt in angst hier”, aldus de jonge Congolees Jonathan Tchamou tegenover het Franse persbureau AFP. „Daarom willen we tot elke prijs weg uit Sfax.” Zelf kwam hij op een studentenvisum Tunesië binnen.

Veel migranten van elders in Afrika zijn echter via smokkelaars in Tunesië beland. Juist vanuit de kuststrook bij Sfax proberen velen met bootjes Europa te bereiken, met name Italië. Ook steeds meer Tunesiërs proberen op deze manier weg te komen in de hoop op een betere toekomst. Vooral veel armere inwoners van Sfax beschouwen de toenemende aantallen migranten die vaak azen op baantjes om geld te verdienen voor de overtocht naar Europa als een bedreiging voor hun eigen positie.

Tunesische jongeren blokkeren dinsdag een weg voor migranten tijdens spanningen in de havenstad Sfax nadat daar een Tunesiër werd doodgestoken tijdens een confrontatie tussen inwoners en migranten.
Foto Houssem Zouari / AFP

Op video’s op sociale media is te zien hoe tientallen Afrikanen het in Sfax op een lopen moesten zetten om te ontkomen aan politieagenten en een menigte die hen op de hielen zat. Andere beelden toonden angstig kijkende jongemannen die dicht op elkaar op de grond lagen, omringd door met stokken bewapende bewoners in afwachting van de komst van de politie. Andere migranten vertrokken ijlings per trein of per bus naar de hoofdstad Tunis en andere plaatsen.

Volgens verschillende berichten voerde de politie honderd opgepakte migranten naar een plaats in de woestijn aan de Libische grens, waar ze verder aan hun lot werden overgelaten. Zulke uitwijzingen naar Libië zijn volgens FTDES, een organisatie die zich inzet voor sociaal-economische rechten, de afgelopen maanden vaker voorgekomen. Zeker eenmaal zouden ook zwangere vrouwen en kinderen op die manier zonder voedsel en water in de woestijn zijn achtergelaten.

Een van de gangmakers tegen de migranten was de lokale politicus Tarek Mahdi

Lees ook: ‘Rutte beloont sloper van Tunesische democratie’

Het klimaat voor migranten van bezuiden de Sahara in Tunesië is sinds begin dit jaar sterk verslechterd. De Tunesische president Kais Saied, die het land op autocratische wijze bestuurt, hield in februari plotseling een toespraak, waarin hij de toenemende stroom migranten uit landen ten zuiden van de Sahara hekelde. Ook beschuldigde hij de migranten ervan deel uit te maken van een poging tot ‘omvolking’ van Tunesië. Sindsdien hebben Tunesiërs herhaaldelijk migranten en soms ook Tunesiërs met een donkere huidskleur aangevallen.

De Europese Unie zou graag zien dat Tunesië zijn grenzen verder afsluit, zodat het aantal migranten slinkt. In ruil daarvoor is Europa bereid de regering van president Saied financieel te steunen. Een delegatie met onder anderen premier Rutte en de Italiaanse premier Meloni bezocht vorige maand Tunis, maar een definitief akkoord is er nog niet.