Tuchtrechter schorst prominente accountant van OM en FIOD voor halfjaar

De tuchtrechter heeft een prominente accountant van opsporingsdienst FIOD voor een halfjaar geschorst, omdat hij rondom de strafzaak tegen de voorheen van fraude verdachte Brabantse vermogensbeheerder Box Consultants in strijd heeft gehandeld met de beginselen van vertrouwelijkheid, vakbekwaamheid en zorgvuldigheid. Dat blijkt uit een uitspraak van donderdag van de Accountantskamer, de tuchtrechter voor accountants.

De accountant Ron Dohmen is naast opsporingsambtenaar tevens coördinator tuchtrecht bij het Openbaar Ministerie. In die hoedanigheid voerde hij sinds 2011 zeker 25 tuchtzaken tegen accountants die hij namens het OM ervan betichtte te handelen in strijd met de wet en beroeps- en gedragsregels, zo blijkt uit het uitsprakenregister van de Accountantskamer. Juist deze Dohmen krijgt nu zelf van de tuchtrechter de op een na hoogst denkbare sanctie opgelegd: een halfjaar schorsing.

over de geschorste accountantAccountantskamer Hij heeft zijn beroepsgroep in diskrediet gebracht

De indiener van de tuchtklacht is Daan Doorenbos, advocaat bij Stibbe en hoogleraar ondernemingsstrafrecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij had om schrapping van Dohmen als accountant gevraagd. Doorenbos was een van de advocaten die door Box Consultants werd ingeschakeld, nadat de FIOD daar in 2015 was binnengevallen op verdenking van fraude.

Afgelopen jaren bleek tijdens een stortvloed aan juridische procedures – door advocatenkantoor Stibbe aanhangig gemaakt – dat de FIOD en het OM tijdens het opsporingsonderzoek tegen Box Consultants een forse inbreuk maakten op het verschoningsrecht van de advocaten. FIOD en OM putten tijdens de strafzaak namelijk uit in beslag genomen e-mails die de advocaten vertrouwelijk met hun cliënten wisselden. Vanwege de schendingen van het verschoningsrecht maakte het OM afgelopen oktober bekend de strafzaak tegen Box te seponeren.


Lees ook
Strafzaak tegen vermogensbeheerder kantelt: hoe fout zat opsporing zelf?

Strafzaak tegen vermogensbeheerder kantelt: hoe fout zat opsporing zelf?

Geldstromen

Accountant Dohmen liep voorop bij het gebruik van de vertrouwelijke stukken, blijkt uit de uitspraak van de Accountantskamer. Hij gebruikte de vertrouwelijke stukken in 2017 zelfs bij het indienen van drie tuchtklachten tegen accountants van Box Consultants. Dohmen betichtte hen van meewerken aan misbruik van het verschoningsrecht: door de opdracht voor hun accountantsonderzoek naar geldstromen bij Box Consultants door Stibbe te laten geven in plaats van door de raad van commissarissen van Box Consultants, viel het onderzoek onder de geheimhoudingsplicht van de advocaten. Zodoende kon de FIOD daar geen beslag op leggen.

Bij het opstellen van die tuchtklachten uit 2017, zo blijkt uit de uitspraak van donderdag, maakte Dohmen gebruik van vertrouwelijke verschoningsgerechtigde stukken die in handen van de FIOD waren gekomen na een beslag op een externe e-mailserver. Volgens de Accountantskamer had Dohmen moeten weten dat het vertrouwelijke stukken waren en had hij die nooit zonder toestemming van een officier van justitie mogen gebruiken, zoals hij deed. Daar komt bij dat Dohmen de Accountantskamer bij de tuchtzaken tegen de accountants „niet juist heeft voorgelicht” over zijn bezit van de stukken. Daarmee brengt hij „zijn beroepsgroep in diskrediet”.

De tuchtrechter rekent Dohmen zijn overtredingen extra zwaar aan vanwege zijn prominente positie. Hij zou „als coördinator tuchtrecht en opsporingsambtenaar bij het Openbaar Ministerie juist doordrongen moeten zijn van het zich houden aan wet- en regelgeving”.

Vanwege zijn optreden in de zaak rond Box Consultants werd accountant Dohmen bij twee eerdere klachten reeds berispt. Tegen die berisping is hij in hoger beroep gegaan. Een woordvoerder van de FIOD laat weten dat ook tegen de schorsingsuitspraak van donderdag hoger beroep wordt aangetekend.


Lees ook
OM schond structureel het recht op vertrouwelijke informatie tussen advocaat en cliënt

Tussen advocatenkantoor Stibbe en het OM speelt al jaren een juridisch conflict over het verschoningsrecht.


Leeslijst