Trumps Rivièra-plan voor de Gazastrook blijkt meer losse flodder dan concreet plan

Een dag na zijn lancering is er niet veel meer over van het opzienbarende plan van president Trump om de Gazastrook over te nemen en na een gedwongen vertrek van de Gazaanse bevolking in een Midden-Oosterse Rivièra te herscheppen. Verontrustend voor de Gazanen, die vrijwel zonder uitzondering woedend zijn over Trumps plan, is niettemin dat de Israëlische minister van Defensie Israel Katz het leger opdracht heeft gegeven voorbereidingen te treffen voor de evacuatie van grote aantallen Palestijnen uit de Gazastrook.

Trumps plan leidde wereldwijd tot protesten. Velen, onder wie VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, waarschuwden dat verwezenlijking ervan zou neerkomen op etnische zuivering. Al snel bleek intussen dat er van een zorgvuldig uitgewerkt project geen sprake is, eerder van een losse flodder van de president. Zelfs hoge medewerkers van het Witte Huis waren er niet van op de hoogte en evenmin was het besproken met de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie, die gewoonlijk bij zulke ingrijpende voorstellen worden geraadpleegd. Pas vlak voor een gezamenlijke persbriefing van Trump en de bezoekende Israëlische premier Netanyahu werd ook die laatste erover bijgepraat.

Misschien heb ik de president gisteravond verkeerd begrepen

Josh Hawley
senator

Na Trumps aankondiging dinsdagavond probeerden zijn medewerkers critici de wind enigszins uit de zeilen te nemen. Zo zei zijn woordvoerder Karoline Leavitt tegen journalisten dat de Palestijnen slechts tijdelijk uit de Gazastrook zouden moeten vertrekken, naar Egypte en Jordanië. Bovendien zouden de Verenigde Staten helemaal geen militairen naar de Gazastrook sturen en er geen dollar overheidsgeld aan spenderen, zei zij. Trumps Midden-Oostengezant Steve Witkoff vertelde senatoren woensdag een verhaal van dezelfde strekking. Hoe het project zo ooit van de grond zou komen, bleef duister.

Trumps schoonzoon

„Misschien heb ik de president gisteravond verkeerd begrepen”, reageerde de Republikeinse senator Josh Hawley (Missouri) tegenover The Washington Post na Witkoffs briefing. Maar Trump zelf leek donderdag in een bericht op platform Truth Social grotendeels vast te houden aan zijn weinig concrete plan. „De Gazastrook zou na afsluiting van de strijd door Israël aan de Verenigde Staten worden overgedragen”, noteerde hij. Hij herhaalde dat de Palestijnen buiten de Gazastrook „gelukkig, veilig en vrij” konden zijn. Amerikaanse militairen hoeven volgens hem helemaal niet te pas te komen aan de wederopbouw. Bijzonderheden gaf hij – evenals een dag eerder – niet.

Medewerkers van Trump vertelden The New York Times dat de president de laatste weken wel herhaaldelijk had gesproken over overname door de VS van de Gazastrook. Hij zou in die gedachte gesterkt zijn na een ooggetuigeverslag van Witkoff over de onmetelijke verwoestingen die hij bij een recent bezoek aan de Gazastrook had aangetroffen.

Sommige analisten gaan ervan uit dat het plan voortbouwt op ideeën die Trumps schoonzoon Jared Kushner een jaar geleden al eens had ontvouwd. „Het onroerend goed aan het water in Gaza, dat kan erg waardevol zijn, als mensen zich zouden concentreren op het opbouwen van een bestaan”, zei hij toen tijdens een gesprek op de universiteit van Harvard. Kushner was tijdens Trumps eerste termijn Midden-Oostengezant en is evenals Trump zelf afkomstig uit een familie die rijk werd met de handel in onroerend goed.

Prachtige dingen

Ook direct na zijn inhuldiging vorige maand zinspeelde Trump al op de geweldige mogelijkheden die de Gazastrook zou bieden. „Er kunnen prachtige dingen mee worden gedaan”, zei hij, met name verwijzend naar de kuststreek. Hij sprak ook van „een fenomenale locatie” en „het beste weer”. Dat had hij in oktober vorig jaar ook al eens gedaan, toen hij op een vraag over de Gazastrook stelde dat Gaza beter kon zijn dan Monaco.

Tegelijkertijd noemde Trump de Gazastrook dinsdag „een afschuwelijk oord (hellhole)” wegens de gigantische verwoestingen die de Israëlische luchtbombardementen er hebben aangericht. Witkoff, zelf eveneens afkomstig uit de wereld van het onroerend goed, schat dat er zo’n tien tot vijftien jaar nodig is om de Gazastrook te herbouwen. Met de wederopbouw zal volgens experts al gauw 100 miljard dollar zijn gemoeid. Washington heeft er eerder op gespeculeerd dat de Golfstaten dit voor hun rekening kunnen nemen, maar Saoedi-Arabië herhaalde gisteren dat dit niet aan de orde is, zolang er geen eigen Palestijnse staat in het vooruitzicht wordt gesteld.

Van dat laatste wil de Israëlische regering niets weten. Vooral de extreemrechtse coalitiegenoten van Netanyahu zien liever uitvoering van het Trump-plan. Minister van Defensie Katz, een havik die Trumps plan als „moedig” omschreef, liet weten instructies te hebben gegeven om de uittocht van grote aantallen Palestijnen voor te bereiden, zowel te land als ter zee en in de lucht. De minister leek echter vooralsnog alleen te doelen op vrijwillig vertrekkende Palestijnen. Gedwongen vertrek zou een grove schending betekenen van het internationaal recht.

Een woordvoerder van Hamas, dat de Gazastrook nog altijd deels in handen heeft, verklaarde donderdag categorisch dat de Palestijnen het gebied niet zullen verlaten. Hij riep op tot een snelle top van Arabische leiders om zoveel mogelijk weerstand te bieden aan Trumps plan.

De Arabische zender Al Jazeera publiceerde intussen in reactie op Trumps plan een collage van videofragmenten van Gaza, daterend van voor de oorlog van de afgelopen vijftien maanden, die Gazanen met elkaar deelden. De levendige beelden vormen een schril contrast met de troosteloze ruïnes van na de door de VS gesteunde Israëlische bombardementen op het gebied. „Wie dit weer wil opbouwen, moet ons er nu niet uit schoppen”, zegt inwoner Ahmed Shahin in het item en zich tot Trump en de Amerikanen wendend. „U hielp Israël bij de verwoestingen die we hier kunnen zien.”


Lees ook

Het plan om van Gaza een Amerikaanse kustplaats te maken schokt de regio

Volgens Trumps plan zouden de Gazanen hun door Israël verwoeste Gazastrook zelf moeten ontruimen.