Ook nationale Amerikaanse musea vallen ten prooi aan de Trump-revolutie. Het beroemde Smithsonian Instituut in Washington, dat monumentale musea beheert, moet afrekenen met alle „narratieven die Amerikaanse en Westerse waarden voorstellen als inherent schadelijk en onderdrukkend.” Het moet Amerika’s „grootsheid” uitdragen.
Dat heeft Trump bepaald in een nieuw decreet voor het ‘Herstel van waarheid en gezond verstand in Amerikaanse geschiedschrijving’. Instellingen van het Smithsonianen moeten nadruk leggen op de grootse prestaties van het Amerikaanse volk.
Vice-president Vance, lid van het bestuur van het Instituut, krijgt de opdracht daarmee aan de slag te gaan. Hij moet alle Smithsonian-locaties onderzoeken om projecten en exposities te voorkomen die ,,Amerikaanse waarden omlaag halen’’.
Volgens Trump is het Smithsonian besmet geraakt met een „op ras gebaseerde ideologie” die Amerika neerzet als „wezenlijk racistisch, seksistisch, onderdrukkend of anderszins onherstelbaar gemankeerd”. Die nationale zelfkastijding gaat volgens hem ten koste van de „weergaloze” successen die het land boekte in „de verspreiding van vrijheid, individuele rechten en menselijk geluk.”
Financiële druk
Het Smithsonian, opgericht in 1846 uit de nalatenschap van de Engelse scheikundige James Smithson (1765-1829), is een van de belangrijkste museale organisaties ter wereld. De ruim twintig vooraanstaande Amerikaanse musea en andere instellingen van het Instituut trokken in 2024 bijna zeventien miljoen bezoekers uit de VS en het buitenland. Vele daarvan, onder meer het Nationale Luchtvaart Museum, het Museum voor Natuurlijke Historie en ook het in 2004 geopende Nationale Museum van de Amerikaanse Indiaan, zijn gevestigd aan The Mall in het centrum van Washington.
Trump kan niet rechtstreeks ingrijpen in de koers van het Instituut, maar wel grote financiële druk uitoefenen. Het Smithsonian heeft een begroting van een miljard dollar, voor meer dan de helft afkomstig van de federale overheid. Het Instituut wordt geleid door een gemengd bestuur van Republikeinen en Democraten en staat onder toezicht van het Congres. Vance wordt, met het door Republikeinen beheerste Congres, nu verantwoordelijk voor het doorlichten van het Instituut.
Lees ook
Per decreet probeert Trump de Amerikaanse cultuur om te vormen
Wetenschappers en Democratische politici hebben geschokt en verontwaardigd gereageerd op het decreet. Zij zien het als een poging de rol van racisme en geweld in de nationale geschiedenis en de bijdrage van niet-witte Amerkanen uit te wissen en te vervangen door een ‘gezuiverde’ patriottische mythe.
Trump lijkt het vooral gemunt te hebben op het Nationale Museum voor Afrikaans-Amerikaanse Geschiedenis, dat volgens hem „individualisme, hard werken en het kerngezin” afdoet als „witte cultuur”. Ook heeft hij kritiek op het Museum voor Amerikaanse Kunsten dat „het idee promoot dat ras geen biologisch feit is maar een sociaal construct.”
Culturele revolutie
Trumps decreet over het Smithsonian is een nieuwe stap in zijn culturele revolutie, naast de voortgaande aanval op universiteiten en zijn overname van het prestigieuze Kennedy Centrum in New York, waar hij zichzelf benoemde tot voorzitter.
Amerikaanse musea zijn de afgelopen decennia meer ruimte gaan geven aan het perspectief van vrouwen, zwarte en inheemse Amerikanen. Ook bij monumenten zoals het landhuis Monticello van Thomas Jefferson en in nationale parken komen slavernij en de onderwerping van inheemse volken aan bod.

Trump wil ook dat het ministerie van Binnenlandse Zaken nagaat of sinds 2020 – het jaar van de verloren verkiezingen die hij beweert te hebben gewonnen – omstreden standbeelden en andere monumenten zijn verwijderd „om een foute voorstelling van de geschiedenis te geven”.
Daarover woedt al jaren een debat. Anti-racisme-activisten dringen aan op het verwijderen van standbeelden van zuidelijke politici en generaals uit de Burgeroorlog (1851-1865). Zulke standbeelden werden vaak pas een halve eeuw na de oorlog opgericht, om witte suprematie te bevestigen. Een standbeeld van generaal Robert E. Lee in Charlottesville, Virginia, werd in 2017 inzet van rellen, waarbij een demonstrant door een neonazi werd doodgereden.
Trump, toen in zijn eerste termijn, zag „goede mensen aan beide kanten”. Het ruiterstandbeeld werd in 2021 door de stad verwijderd en is twee jaar later omgesmolten.
