Trump tot Davos-forum: flinke uithalen naar Europa, maar Amerika is ook ‘open for business’

In zijn eerste toespraak voor een internationaal publiek heeft Donald Trump fiks uitgehaald naar de Europese Unie, de olieproducerende landen van OPEC opgeroepen de olieprijs te verlagen, en aangekondigd dat de belasting op bedrijven in de VS wordt verlaagd tot 15 procent. Canada bood hij nogmaals aan om een Amerikaanse staat te worden.

In razend tempo vuurde Trump donderdag een samenvatting van de maatregelen, die hij deze week al heeft genomen, af op deelnemers van het World Economic Forum in Davos. Na de incompetentie van de regering-Biden zijn de VS nu weer in goede handen, verzekerde hij zijn gehoor via een video verbinding.

„Er schijnt weer licht in hele wereld sinds de verkiezingen”, zei Trump. „Zelfs landen die niet bijzonder vriendelijk waren, zijn gelukkig.” Want ook zij zien „hoe groots de toekomst onder ons leiderschap zal zijn. Amerika is terug en open for business.”

In een korte vraag-antwoordsessie met ondernemers stond hij stil bij de Europese Unie, waar bedrijven volgens hem verdrinken in bureaucratische rompslomp. Hij haalde uit naar de rechtszaken die de EU tegen grote Amerikaanse techbedrijven als Apple en Google heeft aangespannen. De boetes die die bedrijven moeten betalen vat hij op als een vorm van belastingheffing. „Daar gaan we iets aan doen.” Ook bekritiseerde hij nogmaals de onevenwichtige handelsrelatie met de EU en niet-tarifaire importbelemmeringen waarmee de EU Amerikaanse bedrijven dwars zou zitten.

„Ik probeer constructief te zijn. Ik houd van Europa”, zei hij. „Ik houd van de landen van Europa, maar de processen zijn zeer moeizaam en ze behandelen de Verenigde Staten van Amerika zeer, zeer unfair”.

Olie

Trump prees Saoedi-Arabië voor de aankondiging de komende jaren voor 600 miljoen dollar in de VS te investeren. Maar zei er meteen bij dat hij de Saoedische kroonprins zal vragen daar 1 miljard van te maken.

Ook riep hij de olieproducerende landen op de olieprijs te verlagen. Dat hadden ze volgens Trump al veel eerder moeten doen. Hij vond het niet bepaald van liefde voor hem getuigen dat ze de prijs niet al voor de verkiezingen hadden verlaagd.

Een lagere olieprijs zou ook helpen de oorlog in Oekraïne te beëindigen, aldus Trump. Vermoedelijk bedoelde hij dat Ruslands oorlogsvoering door een lagere olieprijs in de knel zou komen. Na afloop van zijn toespraak daalde de olieprijs met ongeveer 1 procentpunt.

Gevraagd naar zijn recente telefoontje met de Chinese leider Xi Jinping merkte Trump fijntjes op dat Xi hem gebeld had en niet andersom. Hij zei niets anders te willen dan een faire handelsrelatie met China. Trump hoopt dat Beijing de VS zal helpen de oorlog in Oekraïne te beëindigen. „Ze hebben veel invloed op de situatie.” Trump wil ook met Xi en Poetin praten over het verminderen van het aantal nucleaire wapens.

Zoals alle regeringsleiders die in Davos spreken, schilderde ook Trump zijn land af als een ideale plek voor bedrijven. Als bedrijven in de Verenigde Staten hun producten produceren worden ze beloond met een laag belastingtarief. Trump wil de belasting verlagen van 21 procent tot 15 procent. Bedrijven die niet in de VS produceren kunnen rekenen op invoertarieven van „miljarden dollars”

De VS „worden het wereldcentrum van AI en crypto… Kom en maak je product in Amerika, als je dat niet doet is dat jouw recht, maar heel simpel, je moet dan een tarief betalen waardoor miljarden in onze schatkist zullen vloeien.”

Hij was nogal zuur over Canada. Een simpele manier om een einde te maken aan het Amerikaanse handelstekort met het buurland is door van Canada een Amerikaanse staat te maken. „We hebben hun auto’s niet nodig, we hebben hun hout niet nodig.”

Trump prees uitvoerig zijn economische programma aan, bestaande uit vergaande deregulering en de „grootste belastingverlaging uit de Amerikaanse geschiedenis”. De belastingverlaging is niets minder dan „een revolutie van gezond verstand”.