De eerste twee dagen met beursnotering van Trump Media & Technology Group hebben grootaandeelhouder en voormalig Amerikaans president Donald Trump op papier miljarden dollars opgeleverd. Het bedrijf, waar zijn socialemediaplatform Truth Social onder valt, beleefde dinsdag zijn debuut op technologiebeurs Nasdaq in New York.
De koers van DJT – Trumps initialen vormen de afkorting voor het bedrijf op de beurs – steeg na de introductie binnen enkele uren van 49,95 dollar (ruim 46 euro) naar bijna 80 dollar. In de loop van de dag stabiliseerde het aandeel. Deze woensdag opende DJT op Wall Street rond de 65 dollar. Dat maakt het zo’n 9,5 miljard dollar waard. Trump, die 58 procent van de aandelen bezit, kan daarmee zo’n 5,5 miljard dollar aan vermogen bijschrijven.
Althans, op papier. Hij kan zijn aandelen de komende zes maanden niet verkopen, door de lock-up waar Trump Media onder valt. Door die regeling, gebruikelijk bij net beursgenoteerde bedrijven, mogen de ‘oude’ aandeelhouders pas na een bepaalde periode weer aandelen verkopen. De maatregel moet voorkomen dat snelle verkoop van nog een groot pakket aandelen de beurskoers bederft.
Vastgoedfraude
Trump, opnieuw kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, heeft het geld hard nodig. Het hof van beroep in New York bepaalde maandag dat hij tien dagen krijgt om een borgsom van 175 miljoen dollar te storten. Eerder had de rechter die borg op bijna een half miljard dollar vastgesteld, maar het hof besloot dat bedrag te verlagen.
Trump moet de borgsom betalen om in beroep te gaan tegen een boete van 464 miljoen dollar die hij vorige maand kreeg wegens fraude met zijn vastgoedbedrijf. De rechter oordeelde dat Trump jarenlang de waarde van zijn bezittingen te hoog heeft voorgesteld om lagere rentes op leningen te bedingen en daarmee banken heeft misleid.
Een federale rechter veroordeelde de presidentskandidaat in januari bovendien tot een schadevergoeding van 83 miljoen dollar aan schrijfster E. Jean Caroll. Zij was in 1996 seksueel misbruikt door Trump in een pashokje van een warenhuis.
De afgelopen weken werd duidelijk dat Trump, die zichzelf in de media graag neerzet als ‘self made miljardair’, dit geld niet zomaar heeft liggen. Volgens berekeningen van The New York Times bezit hij zo’n 350 miljoen dollar (contanten en aandelen) waar hij direct bij kan. De rest van zijn vermogen zit vooral in vastgoed, waaronder [een deel van] de Trump Tower in New York en meerdere golfbanen.
Mocht Trump zijn aandelen in Trump Media & Technology Group direct willen verkopen, dan zal hij het net aangestelde zevenkoppige bestuur moeten overtuigen de lock-up te schrappen. De kans dat dit lukt lijkt aanzienlijk: de bestuurders zijn Trump-getrouwen, onder wie zijn oudste zoon Donald Trump Jr.
De vraag is of het nodig is, want Trump lijkt de 175 miljoen aan borg uit zijn direct beschikbare middelen te kunnen betalen. Op basis van zijn aandeel in DJT is hij met zekerheid officieel miljardair: een status die handig is in de pr rondom de verkiezingscampagne.
Truth Social
De vraag is of de koers van de Trump Media & Technology Group zo hoog blijft. Het aandeel heeft namelijk alle karakteristieken van een meme stock, een aandeel dat vooral door individuele beleggers wordt gekocht, omdat er veel om te doen is op sociale media. Daarmee wordt de koers weliswaar tijdelijk opgedreven, maar kan die ook net zo hard weer in elkaar klappen.
Uit onderzoek van The New York Times bleek deze week dat er vrijwel geen grote investeerders zijn die een belang in Trump Media hebben genomen. Aandelen worden vooral gekocht door individuele Trump-fans die hem steunen in zijn verkiezingscampagne voor het Amerikaanse presidentschap. Een serieuze financiële basis onder het bedrijf zelf ligt er niet.
„Dit aandeel wordt zwaar overhyped en Trump zal er alles aan doen om die hype aan te jagen”, zegt beursanalist Nico Inberg daarover. „Voor Trump geldt dat hij moet verkopen voordat de verkiezingen zijn. Hij zal op tijd moeten cashen, voordat de markt zich realiseert dat er weinig tot geen omzet gedraaid wordt.” Mocht Trump weer president worden, dan mag hij geen bedrijven meer bezitten.
Op dit moment draait Trump Media & Technology Group volledig op Truth Social. Trump richtte het sociale netwerk op in februari 2021, nadat hij in de nasleep van de bestorming van het Capitool werd verwijderd van Twitter, Facebook en YouTube. Hij wilde met zijn nieuwe medium „de tirannie van Big Tech bestrijden”, zei Trump destijds.
Tot de beursgang kostte het bedrijf vooral geld. In de eerste negen maanden van vorig jaar zette het medium 3,4 miljoen dollar om aan advertenties en verloor het 49 miljoen dollar. Truth Social is een klein sociaal netwerk met slechts vijf miljoen actieve maandelijkse gebruikers. Ter vergelijking: Twitter had 215 miljoen gebruikers bij zijn beursgang in 2013. Facebook had zelfs 845 miljoen gebruikers, toen het bedrijf in 2012 naar Wall Street trok.
Op Truth Social was de beursgang onder de ‘truthseekers’, zoals gebruikers van het platform worden genoemd, het gesprek van de dag. De belangrijkste trending topics van Trumps sociale netwerk woensdagochtend: #TruthSocial en #DJT.