Trump ook in Maine uitgesloten van deelname aan voorverkiezingen

Voormalig president Donald Trump mag in de staat Maine ook niet deelnemen aan de Republikeinse voorverkiezingen. Dat heeft de hoogste verkiezingsfunctionaris van de staat Shenna Bellows donderdag bekendgemaakt. Maine is na Colorado de tweede Amerikaanse staat die Trump uitsluit van de verkiezingen.

Bellows beroept zich op een artikel in de grondwet die zelden gebruikt wordt. Deze bepaling weerhoudt iedereen die „betrokken is geweest bij een opstand of rebellie” een openbaar ambt te bekleden. Trump wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanval op het Capitool op 6 januari 2021. Het Hooggerechtshof van Colorado trok vorige week eenzelfde conclusie.

De uitspraak is alleen van toepassing op de Republikeinse voorverkiezingen in maart, maar kan ook van invloed zijn op de algemene presidentsverkiezingen in november. Ook in andere staten zijn rechtszaken aangespannen om Donald Trump te weren van deelname aan de verkiezingen.


Lees ook
Het lot van presidentskandidaat Trump ligt nu in handen van ‘zijn’ Hooggerechtshof

Presidentskandidaat Donald Trump tijdens een campagnebijeenkomst in Iowa.

Hoogstwaarschijnlijk gaat het Amerikaanse Hogergerechtshof zich over de uiteindelijke toepassing van het artikel in de grondwet buigen. Het Hof kan dan ook voor alle staten beslissen of Trump mee mag doen aan de verkiezingen of niet.

De campagnewoordvoerder van Trump, Steven Cheung, zei dat Trump snel in beroep zou gaan tegen het besluit in Maine. De Republikeinse Partij van Colorado heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof al gevraagd zich over de zaak te buigen.