Trump kondigt zijn heffingen opnieuw aan, nu in brieven aan handelspartners: 25 procent voor Japan en Zuid-Korea

Met een reeks brieven aan handelspartners van de Verenigde Staten is president Donald Trump maandag begonnen met de herlancering van zijn ‘wederkerige importheffingen’. De omstreden tarieven, aanvankelijk gepresenteerd in april maar kort daarna voor negentig dagen opgeschort tot 9 juli, moeten nu op 1 augustus van kracht worden. Daarmee gaat de handelsoorlog die Trump heeft ontketend een nieuwe fase in.

Brieven aan veertien landen, waarin Trump het tarief dat voor hen gaat gelden uiteenzet, werden maandag geleidelijk openbaar gemaakt op zijn platform Truth Social. Voor goederen uit Japan en Zuid-Korea gaat een importheffing gelden van 25 procent, liet hij als eerste weten. Voor Zuid-Afrika is dat 30 procent. Ook onder meer Maleisië, Thailand, Laos, Myanmar, Servië, Bosnië en Herzegovina, Tunesië en Kazachstan vernamen hun tarief.

Volgens Karoline Leavitt, woordvoerder van het Witte Huis, zullen in de komende dagen meer brieven volgen. Zij sprak van „pasklare handelsplannen voor elk land”. De Europese Unie, die in onderhandeling is met de regering-Trump over een handelsakkoord, verwachtte geen brief van de president te ontvangen, meldde persbureau Reuters maandag aan het begin van de avond op basis van anonieme bronnen in Brussel.

Deadline

Daarnaast kondigde het Witte Huis aan dat de start van de heffingen met ruim drie weken wordt uitgesteld, van woensdag 9 juli tot vrijdag 1 augustus. Woensdag zou de deadline verlopen voor landen om handelsakkoorden met de VS te sluiten, na een pauze van negentig dagen die het Witte Huis in april afkondigde. Dat gebeurde kort na de aanvankelijke presentatie van de heffingen op goederen uit tientallen landen door Trump met een groot bord in de Rozentuin van het Witte Huis.

Het uitstel van negentig dagen, afgekondigd na paniek op de beurzen over de heffingen, was bedoeld om landen aan te sporen met de regering-Trump te onderhandelen. In die tijd gold een heffing van 10 procent. De regering-Trump voorspelde „negentig deals in negentig dagen”, maar heeft sindsdien alleen met het Verenigd Koninkrijk en Vietnam nieuwe handelsakkoorden gesloten. Ook bereikte het Witte Huis een raamakkoord met China.


Lees ook

Lees ook: Negentig deals in negentig dagen wil nog niet vlotten voor Trump

Auto’s voor de export in de Japanse haven van Yokohama, op 11 april.

Trump is – na politieke successen in Washington en op het internationale toneel – uit op meer vooruitgang aan het handelsfront. Het verdere uitstel tot 1 augustus werd door medewerkers van het Witte Huis gepresenteerd als blessuretijd om meer akkoorden te kunnen afronden. Minister van Financiën Scott Bessent zei maandag dat zijn inbox vol zat met voorstellen van landen, en dat hij in de komende 48 uur meerdere akkoorden verwacht. De brieven van Trump lijken bedoeld om de druk op te voeren.

De brieven, afgedrukt op briefpapier van het Witte Huis, zijn geschreven in de stijl die Trump ook op sociale media gebruikt, met overdrijving en frases in kapitalen. „Wij nodigen u uit om deel te nemen aan de buitengewone economie van de Verenigde Staten, verreweg de grootste markt ter wereld”, schrijft Trump aan de Japanse premier Shigeru Ishiba en de Zuid-Koreaanse president Lee Jae-myung. De heffingen „kunnen worden bijgesteld, omhoog of omlaag, afhankelijk van onze relatie met uw land”, aldus Trump in beide brieven.

De buitenlandse leiders worden gewaarschuwd geen vergeldingsmaatregelen te nemen door hun eigen importheffingen te verhogen. „Als u om welke reden dan ook besluit uw tarieven te verhogen, dan wordt het bedrag waarmee u ze verhoogt, opgeteld bij de 25 procent die wij in rekening brengen”, aldus Trump. Hij eindigt met de zin die hij vaak gebruikt als afsluiter van zijn berichten op sociale media: „Dank u voor uw aandacht voor deze kwestie.”

Handelstekort

Voor Japan en Zuid-Korea, belangrijke bondgenoten van de VS in Azië, komen de tarieven vrijwel overeen met de heffingen die Trump in april aankondigde: 24 procent voor Japan en 25 procent voor Zuid-Korea. Ze komen niet bovenop al lopende heffingen op auto’s, staal en aluminium. Doel van de heffingen is volgens Trump om het handelstekort dat de VS met beide landen heeft te elimineren en productie van goederen terug te brengen naar de VS. Critici wijzen erop dat de heffingen niet worden betaald door de betrokken landen, maar door Amerikaanse kopers van hun producten, wat inflatie kan aanwakkeren.

Wall Street reageerde negatief op de brieven van Trump. De S&P 500-aandelenindex, die na de oorspronkelijke aankondiging van de heffingen in april inzakte, maar sinds het uitstel sterk is hersteld, daalde maandag met bijna 1 procent. Beleggers vrezen dat de herlancering van de heffingen zal leiden tot economische vertraging. De rente op 10-jarige Amerikaanse staatsobligaties, die in de gaten wordt gehouden voor aanwijzingen dat de kredietwaardigheid van de VS onder druk staat, liep op tot bijna 4,39%.


Lees ook

Lees ook: De aandelenmarkten zijn de heffingendip weer te boven. Is het vertrouwen helemaal terug?

Beleggers op de vloer van de New York Stock Exchange. Foto Spencer Platt/AFP/Getty Images

Trump dreigde eerder overigens ook met extra heffingen van 10 procent op goederen uit landen die zich aansluiten bij het „anti-Amerikaanse beleid” van de BRICS, het economische samenwerkingsverband van Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. Ook Indonesië, Iran, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Ethiopië hebben zich bij dat verbond aangesloten. Trump gaf geen nadere details. De Braziliaanse president Luiz Lula da Silva reageerde afwijzend op dat dreigement. „De wereld is veranderd, we willen geen keizer”, zei hij maandag bij het slot van de BRICS-top in Rio de Janeiro.