Trump kondigt heffingen aan op alle buitenlandse auto’s

Goedemorgen! Waren we er net een beetje aan gewend niet elke dag wakker te worden met nieuwe heffingssalvo’s van Donald Trump, valt er deze week toch niet aan te ontkomen.

De Amerikaanse president heeft woensdagavond (Nederlandse tijd) aangekondigd importheffingen van 25 procent in te voeren op alle in het buitenland gemaakte auto’s. Die maatregel zou vanaf 2 april moeten ingaan. In de Oval Office zei Trump dat dit „100 procent” zeker zou gebeuren.

Dat moeten we nog zien, gezien zijn neiging te dreigen en heffingen dan weer af te schalen of uit te stellen. Komt het wel zover, dan heeft dat enorme gevolgen voor de mondiale auto-industrie. Van veel fabrikanten daalden woensdagavond, na de bekendmaking, de aandelenkoersen. Subaru en Mazda, Japanse merken die groot zijn in de Verenigde Staten, verloren meer dan 5 procent.

Ook Europese autobouwers zouden geraakt worden door het nieuws. Zo heeft Audi bijvoorbeeld geen fabrieken in de VS, Porsche evenmin. Internationale media melden vanochtend ook dat juist Tesla kan profiteren van de maatregel, omdat het alle auto’s die het in de VS verkoopt ook daar maakt.

Ondertussen heeft de premier van Japan al gezegd dat „elke optie” op tafel ligt bij het kiezen van een respons. We gaan vandaag nog verder met dit nieuws. Wat valt vanochtend verder op?

  • Tussen al het handelsgeweld heeft de Financial Times een wat luchtiger scoop – hoewel dat van je perspectief afhangt: de Britse bank HSBC heeft een aantal investeringsbankiers ontslagen op de dag dat ze zouden horen hoe hoog hun bonussen zouden zijn. Die kregen ze uiteindelijk nooit.
  • In Nederland is de economische potentie van AI groter dan in een aantal buurlanden, schrijft Het Financieele Dagblad op basis van onderzoek van ING. Waarom? AI maakt vooral banen in de dienstensector productiever, en Nederland heeft nogal een diensteneconomie.
  • Tegelijkertijd meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat de arbeidsproductiviteit in Nederland in 2024 daalde, met 0,2 procent. De economie als geheel groeide met 1 procent, en dat kwam vooral doordat mensen langer werkten.
  • Collega Egbert Kalse heeft hieronder in het blog al een verrassende update getikt over de enorm gestegen opbrengsten van de kansspelbelasting – scroll vooral verder.

Lees hieronder het blog van woensdag 26 maart terug.


Lees ook

Massaclaims tegen Vattenfall stapje dichterbij, Amerikaanse zorgen over ‘Trumponomics’ nemen toe



Liveblog
Economieblog


Vrijgeven online gokken leidt tot verdubbeling kansspelbelasting