Trump-aanklager beschuldigt medisch tijdschrift van vooringenomenheid

Wetenschappelijke tijdschriften vrezen dat zij het volgende doelwit zijn van de regering-Trump, die bezig is af te rekenen met ‘linkse’ universiteiten door subsidies in te trekken en hervormingen af te dwingen.

Het New England Journal of Medicine, een van de meest vooraanstaande medische tijdschriften ter wereld, heeft een brief gekregen van de openbaar aanklager in Washington met een reeks intimiderende vragen over het beleid van het blad.

De brief is afkomstig van de door Trump benoemde aanklager in Washington, Edward Martin junior, die bekend staat als fanatieke aanhanger van Trump en omstreden is om zijn activistische gebruik van de functie.

Martin noemt het tijdschrift in zijn officiële brief „bevooroordeeld in bepaalde wetenschappelijke debatten”. Hij geeft geen voorbeelden maar aangenomen wordt dat de aanklager doelt op artikelen over onderwerpen die door Trump controversieel of taboe zijn verklaard zoals klimaat en gender. In de brief stelt Martin geladen vragen over de selectie van artikelen, het niet-toelaten van artikelen met „een tegengestelde visie”, over subsidies en donaties aan het blad en over straffen voor auteurs die „de lezers mogelijk hebben misleid”.

Peer review

De hoofdredacteur van het tijdschrift onderstreept in The New York Times het onbevooroordeelde karakter van het tijdschrift, dat werkt met academische peer review, en omschrijft de brief als „vaag bedreigend”. Een oud-hoofdredacteur van het blad Science spreekt van intimidatie. Ten minste drie andere, kleinere wetenschappelijke bladen ontvingen vergelijkbare brieven.

Voor zijn benoeming door Trump verdedigde Martin als advocaat enkele bestormers van het Capitool op 6 januari 2020. Hij was daar ook zelf bij aanwezig en twitterde over een dag van ,,liefde, geloof en vreugde”. Als aanklager dreigde hij recent Wikipedia aan te pakken wegens het verspreiden van „propaganda”.

Robert Kennedy

Wetenschappers maken zich zorgen over de brief van de aanklager omdat die past bij de aanval van de regering op ‘partijdige’ wetenschap. Trumps minister van gezondheidszorg Robert Kennedy is omstreden om zijn vaccinatie-scepsis en zijn onwetenschappelijke opmerkingen over de oorzaken van autisme.

In een interview voor zijn aantreden heeft Kennedy al aangekondigd The New England Journal of Medicine en andere tijdschriften aan te pakken. Het blad loog het publiek voor, zei hij, en trok artikelen met „echte wetenschap’’ terug. Daarmee leek hij te doelen op artikelen over onder meer klimaat en vaccins. Kennedy dreigde de tijdschriften voor de rechter te zullen slepen wegens overtreding van anti-corruptiewetten. Hij waarschuwde hen: ,,Ik zal jullie aanklagen tenzij jullie snel met een plan voor de dag komen om echte wetenschap te publiceren.’’

Martin speelt nu in op dat dreigement. Het ministerie van gezondheidszorg wilde niet zeggen of Kennedy bemoeienis heeft gehad met de brieven van de aanklager.

Ook Trump heeft een geschiedenis met het gerenommeerde tijdschrift. Bij de presidentsverkiezingen van 2020 sprak dat zich in een opmerkelijk commentaar uit tegen Trump wegens zijn armzalige aanpak van de corona-crisis, die hij had laten uitmonden in ,,een tragedie’’. Het was de eerste keer in het ruim tweehonderdjarig bestaan dat het Amerikaanse tijdschrift zich uitsprak over een presidentskandidaat.