‘Troostmeisje’ Gil Won-ok reisde de wereld over om haar verhaal te vertellen

Gil Won-ok was pas dertien toen ze in 1940 onder valse voorwendselen werd weggelokt uit haar ouderlijk huis in Pyongyang, in het huidige Noord-Korea. Ze ging niet werken in een fabriek, zoals haar was voorgespiegeld, maar belandde in een bordeel in Harbin, in het door Japan bezette noordoosten van China. Daar werd ze, zoals naar schatting 200.000 vrouwen en meisjes in Azië in de aanloop naar en tijdens de Tweede Wereldoorlog, door Japanse militairen misbruikt als ‘troostmeisje’, de eufemistische aanduiding voor een seksslavin.

Ze werd er misbruikt, geslagen en mishandeld. Het ergste waren de dronken soldaten. „Ik schreeuwde ‘mama, mama’ zo hard als ik kon, hopend dat mijn moeder in Pyongyang me kon horen”, vertelde Gil op een bijeenkomst met Chinese en Noord-Koreaanse lotgenoten, vastgelegd in de documentaire The Apology (2016). Maar in de chaos kort na de bevrijding belandde Gil in Incheon, in Zuid-Korea. Haar familie zou ze nooit meer terugzien.

Het lot van de tienduizenden Koreaanse seksslavinnen bleef na de oorlog lang onbesproken in het land waar op buitenechtelijke seks een groot taboe rustte. Gil, die onvruchtbaar werd toen ze in het bordeel syfilis opliep en Japanse artsen haar eierstokken afbonden, adopteerde een zoon en verdiende de kost met een voedselkraampje op straat.

Het lot van de tienduizenden Koreaanse seksslavinnen bleef na de oorlog lang onbesproken

Maar na de overgang naar de democratie eind jaren tachtig kregen politiek en samenleving in Zuid-Korea meer oog voor de overlevende slachtoffers. De kwestie is nog altijd een heet hangijzer in de relatie tussen Zuid-Korea en zijn voormalige kolonisator, die zich in de ogen van veel Zuid-Koreanen nog altijd niet ondubbelzinnig heeft verontschuldigd.

Ook Gil besloot in 1998 niet langer over haar lot te zwijgen, aangezet door de demonstraties die overlevenden en nabestaanden sinds 1992 iedere woensdagmiddag houden voor de Japanse ambassade in Seoul om excuses te eisen van de regering in Tokio. Jarenlang was Gil een vaste deelnemer aan het wekelijkse protest.

Uitgejouwd

Maar daar bleef het niet bij: Gil maakte vele buitenlandse reizen om haar verhaal te vertellen. In 2010 reisde ze naar Japan, waar ze werd uitgejouwd door ultrarechtse demonstranten, maar ook werd geprezen door geschokte studenten die zeiden in hun studieboeken niets over de ‘troostmeisjes’ te hebben gelezen. In 2014 bood ze de Hoge Commissaris voor Mensenrechten bij de VN in Genève anderhalf miljoen handtekeningen aan om genoegdoening te eisen. In 2017 bracht ze een album uit met liedjes die haar troost brachten.

„Iemand zei ooit dat excuses de zwaarste schulden kunnen afbetalen”, zei Gil in 2004 tegen geschiedenisstudenten. „Ik wil ze alleen maar horen zeggen: ‘We weten dat je door ons hebt geleden. We willen dat je ons vergeeft en vrede vindt’. Daar zou ik tevreden mee zijn.”

Maar zo ver kwam het niet: afgelopen zondag overleed Gil, 96 jaar oud. Van de slachtoffers die zich bij de Zuid-Koreaanse overheid hebben laten registreren, zijn er nu nog zeven in leven. Deze woensdag werd Gil tijdens de 1688ste protestbijeenkomst in Seoul herdacht.


Lees ook

Japan moet van Zuid-Koreaanse rechter schadevergoeding uitkeren aan ‘troostmeisjes’ (2021)

Zuid-Koreaanse demonstranten bij een standbeeld dat een troostmeisje symboliseert.