Trein in Europa vaak dubbel zo duur als vliegtuig – dat moet veranderen, vindt Greenpeace

Vervoer Kaartjes voor treinen tussen grote Europese steden zijn vaak veel duurder dan vliegtickets. Greenpeace vergeleek de tarieven en vindt dat de financiële voordeeltjes voor de luchtvaart moeten stoppen.

De Eurostar tussen Amsterdam en Londen is volgens Greenpeace een goed alternatief voor het vliegtuig.
De Eurostar tussen Amsterdam en Londen is volgens Greenpeace een goed alternatief voor het vliegtuig. Foto Remko de Waal/ANP

Een kaartje voor de trein tussen de belangrijkste grote steden in Europa is gemiddeld twee keer zo duur als een vliegticket. Op het traject Barcelona-Londen was de trein soms zelfs dertig keer zo duur. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace in een donderdag gepubliceerd rapport.

Volgens de organisatie komen de prijsverschillen tussen de ‘schone’ trein en het ‘vervuilende’ vliegtuig vooral door financiële voordeeltjes voor de luchtvaart en doordat met name budgetmaatschappijen werknemers en passagiers ondermaats behandelen.

„Europese instellingen en nationale overheden blijven klimaatverandering stimuleren door weggevertjes aan luchtvaartmaatschappijen en vliegvelden”, stelt Greenpeace, „terwijl ze treinstations en lijnen sluiten.”

Treinen zijn soms veel te duur, schijft de organisatie, maar vliegtuigen zijn soms ook „belachelijk goedkoop”. Volgens Greenpeace is sprake van een „oneerlijk prijssysteem dat vliegen voortrekt”. Luchtvaartmaatschappijen betalen geen kerosinebelasting en btw op internationale vluchten. Ook profiteren zij van subsidie van overheden die soms blij zijn dat een vliegveld hun regio ontsluit. Spoorbedrijven daarentegen betalen energiebelasting, btw en hoge vergoedingen voor het gebruik van de infrastructuur.

Lees ook het dataonderzoek van NRC van 20 januari 2022: Is de internationale trein echt een redelijk alternatief voor korte vliegreizen?

„Burgers verdienen toegang tot een schoon, efficiënt en betaalbaar vervoerssysteem dat het klimaat, de mensen en onze planeet niet schaadt”, aldus Greenpeace. Volgens de organisatie is 1 procent van de wereldbevolking verantwoordelijk voor meer dan de helft van de wereldwijde uitstoot door de luchtvaart. Vliegen is de snelst groeiende bron van transportgerelateerde broeikasgassen in de EU.

Tot dertig keer zo duur

Greenpeace vergeleek de prijzen van vluchten en treinritten op routes in 27 Europese landen. De organisatie analyseerde 112 eenrichtingsroutes voor boekingen op de korte, middellange en lange termijn. Op 79 ervan was het vliegtuig altijd goedkoper dan de trein. Op 23 routes was de trein (vrijwel) altijd goedkoper; bij de rest hangt de prijs onder meer af van de termijn van boeken.

Gemiddeld was een treinrit twee keer zo duur als een vlucht. Van Barcelona naar Londen was het prijsverschil het grootst. Ook op trajecten als Boedapest-Brussel (12,5 keer zo duur) en Madrid-Brussel (15 keer) kostte de trein veel meer.

Van of naar Nederland analyseerde Greenpeace acht routes, onder meer naar Kopenhagen, Praag, Londen en Berlijn. Gemiddeld, over de acht routes, kostte een treinkaartje anderhalf keer zoveel als een vliegticket. Treinroutes vanuit Nederland door Duitsland waren vaak (veel) duurder, omdat de tarieven van Deutsche Bahn sterk fluctueren.

Amsterdam-Londen bleek twee keer zo duur met de trein. De vlucht van Schiphol naar een van de luchthavens in Londen was voor de pandemie de meest gevlogen korte route in Europa. In 2019 vlogen daarop meer dan 4,7 miljoen passagiers. Greenpeace wijst erop dat ook kan worden gekozen voor vier directe treinen per dag, die er slechts vier uur over doen.

Als je alle vluchten naar Londen zou vervangen door treinritten, scheelt dat meer dan 216.000 ton CO2 per jaar, aldus Greenpeace. „Dat is de jaarlijkse uitstoot van 144.000 auto’s op fossiele brandstof, het aantal personenwagens in de stad Groningen.”

Budgetmaatschappijen

Volgens Greenpeace vlieg je doorgaans het goedkoopst met budgetmaatschappijen als Ryanair, Wizz Air en easyJet. De milieuorganisatie somt dertien punten op waarom dat zo is, waarom lagekostenmaatschappijen soms slechts 9,99 euro per ticket kunnen vragen. Zij roosteren bijvoorbeeld zo min mogelijk personeel in, betalen hun medewerkers slecht en nemen mensen aan in landen met relatief karige arbeidswetgeving, zoals Malta.

Verder stelt Greenpeace dat budgetmaatschappijen profiteren van een ‘vriendelijk’ belastingklimaat in onder meer Ierland en Malta, rekenen ze alsnog veel extra kosten aan passagiers (bagage, eten en drinken aan boord), en gaan zij vaak alleen in het hoogseizoen naar populaire vakantiebestemmingen. Ryanair vliegt bijvoorbeeld slechts van mei tot oktober op het Griekse eiland Corfu. De nationale maatschappij Aegean vliegt er ook in het laagseizoen, meer als maatschappelijke dienstverlening dan als winstgevende activiteit.

Lees ook: EU verplicht vliegtuigen meer ‘groene’ kerosine te gebruiken

„Het is hoog tijd om het spoor door heel Europa betaalbaarder te maken dan vliegen”, stelt Greenpeace. De organisatie pleit voor het staken van financiële voordeeltjes voor de luchtvaart. De Europese Commissie heeft hiertoe een eerste aanzet gegeven in de Green Deal. Dat EU-klimaatpakket moet onder meer een kerosinetaks en een heffing op CO2-uitstoot bevatten. Vanaf 2025 moeten vliegtuigen in Europa ook een (klein) percentage biokerosine gebruiken.

Greenpeace wil daarnaast versterking van de rechten van werknemers van budgetluchtvaartmaatschappijen. Verder moeten treinreizigers overal een supervoordelig ‘klimaatkaartje’ kunnen kopen, net als in Duitsland. Dat ticket zou in heel Europa geldig moeten zijn. Ook moeten spoorbedrijven veel vroeger kaartjes aanbieden dan nu, en moet boeken voor treinreizigers simpeler worden – net zo eenvoudig als het kopen van een vliegticket.