Transvrouwen per 1 juni uitgesloten van Engels vrouwenvoetbal: ‘We begrijpen dat dit moeilijk zal zijn’

Trans vrouwen mogen vanaf 1 juni niet meer deelnemen aan het Engelse vrouwenvoetbal. Dat heeft de Engelse voetbalbond (FA) woensdag aangekondigd. De mededeling volgde op een eerdere uitspraak van het Britse Hooggerechtshof op 16 april, waarin het oordeelde dat voor de definitie „vrouw” het geboortegeslacht bepalend is. Twee dagen geleden liet ook de Schotse voetbalbond weten vanaf volgend seizoen een soortgelijk beleid in te voeren.

„Als bestuursorgaan van de nationale sport is het onze rol om voetbal toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen, binnen de wet en het internationale voetbalbeleid van de UEFA en de FIFA”, opent de FA de verklaring op de website. Het voormalige transgenderbeleid in het nationale voetbal was volgens de bond gebaseerd op dat principe. Toen mochten transgender vrouwen uitkomen voor het vrouwenelftal. Als reden voor de ommezwaai refereert de bond aan de juridische uitspraak van vorige maand: „Ons standpunt is altijd geweest dat, als er een wezenlijke verandering zou zijn in de wet of de wetenschap, we het zouden herzien”, aldus de bond.

Door de nieuwe uitspraak van het Hooggerechtshof zullen de twintig in het Engelse vrouwenvoetbal geregistreerde trans vrouwen van de competitie worden uitgesloten.  

Maximum aan testosteron

Vlak voor de uitspraak over de definitie van vrouw in de Equality Act (Algemene wet op gelijke behandeling) in april, had de Engelse voetbalbond haar beleid in stilte al bijgewerkt. Dat beleid stond het spelen van trans vrouwen in het vrouwenvoetbal toe, maar gaf de Engelse voetbalbond de ruimte om de situatie van een individu per geval te beoordelen als er sprake was van zorgen over veiligheid of eerlijkheid. Zo gold de regel dat trans vrouwen mochten meedoen indien hun testosteronspiegel minimaal 12 maanden onder onder een bepaald niveau zou blijven, schrijft The Guardian.

„We begrijpen dat dit moeilijk zal zijn voor mensen die gewoon hun favoriete sport willen spelen in het geslacht waarmee ze zich identificeren. We nemen daarom contact op met de geregistreerde transgender vrouwen die momenteel spelen, om de veranderingen uit te leggen en na te denken over hoe ze betrokken kunnen blijven bij de sport”, aldus de Engelse voetbalbond.