Trainer Lazio hoopt op maatregelen UEFA na vermeend racisme FC Twente-supporters

Lazio-trainer Marco Baroni heeft zich donderdagavond uitgesproken tegen vermeende racistische uitingen van FC Twente-supporters in de wedstrijd tussen de Italiaanse en Nederlandse club. Supporters zouden vlak voor het einde van de wedstrijd oerwoudgeluiden hebben gemaakt richting de 21-jarige Franse Lazio-speler Loum Tchaouna. Baroni hoopt op maatregelen vanuit de UEFA.

Nadat Lazio in de 87ste minuut een 0-2 voorsprong kwam, wilde Baroni een wissel doorvoeren. Toen hij zag dat Tchaouna aangeslagen op het veld liep, besloot hij de Fransman te wisselen. Zichtbaar geëmotioneerd liep Tchaouna vervolgens van het veld. Volgens Baroni was hij niet meer in staat om verder te spelen.

De trainer van FC Twente, Joseph Oosting, gaf in een persconferentie na de wedstrijd aan dat hij de racistische geluiden niet had gehoord. „Als dat zo zou zijn neem ik daar afstand van, want dat kan natuurlijk niet”, zei Oosting. FC Twente laat in de nieuwsbrief naar de eigen supporters weten het incident te onderzoeken, en de club zal „waar nodig keihard optreden”.

Strafmaatregelen UEFA

Of de UEFA een onderzoek gaat beginnen, is nog onduidelijk. Regelmatig doet de Europese voetbalbond onderzoek naar vermeende racistische uitingen van supporters op de tribune. Meermaals zijn clubs daarvoor bestraft, zoals FC Barcelona begin dit jaar. Supporters van de Spaanse club maakten zich schuldig aan racistische uitingen en verwijzingen naar het nazisme.

Lazio werd zelf onlangs nog bestraft door de UEFA vanwege ‘racistisch gedrag’ van supporters, waarvan een aanzienlijk deel van de fanatieke aanhang er fascistische sympathieën op nahoudt. Het incident, waarvan geen details bekend zijn gemaakt, vond plaats tijdens een uitduel met OGC Nice eerder deze maand. De club kreeg een boete van 45.000 euro en moet in zijn volgende thuisduel delen van de tribune leeg houden.

Vorig jaar werd FC Twente zelf bestraft door de UEFA na rellen bij een duel met het Zweedse Hammarby. Een geldboete van 62.000 euro volgde en het vak waar de harde kern van FC Twente zich bevindt bleef één wedstrijd leeg. Eerder dit seizoen ontving de club uit Enschede een geldboete van ruim 5.000 euro voor het gooien van bekers op het veld in een uitwedstrijd tegen RB Salzburg.