Traditionele kledingstuk abaya verboden op Franse scholen

Kledingstuk Het verbod van een traditioneel gewaad dat op het hoofd na het volledige lichaam bedekt, is de meest recente van een reeks regels die voornamelijk invloed hebben op de Franse moslimgemeenschap.
De abaya, een traditioneel gewaad dat op het hoofd na het volledige lichaam bedekt, wordt door de Franse minister van Onderwijs gezien als religieus kledingstuk.
De abaya, een traditioneel gewaad dat op het hoofd na het volledige lichaam bedekt, wordt door de Franse minister van Onderwijs gezien als religieus kledingstuk. Foto Jacques Demarthon/AFP

Het dragen van de abaya op openbare scholen in Frankrijk is voortaan verboden. Dat maakte de Franse minister van Onderwijs Gabriel Attal zondag bekend in een interview met televisiezender TF1. De pas geïnstalleerde minister ziet de abaya, een traditioneel gewaad dat op het hoofd na het volledige lichaam bedekt, als een religieus kledingstuk. Naar eigen zeggen wil hij met het verbod de laïcité — de overtuiging dat Franse wetten primeren boven religieuze waarden — waarborgen. Het verbod is de meest recente van een reeks regels die voornamelijk invloed hebben op de Franse moslimgemeenschap.

Volgens Attal heeft het kledingstuk een „destabiliserende” werking en stelt het de laïcité, een concept waar in Frankrijk prat op wordt gegaan, ernstig „op de proef”.

Terwijl sommige critici, zoals de islamitische koepelorganisatie CFCM, de abaya niet als religieuze maar juist als culturele uiting zien, past het aangekondigde verbod in een bredere politieke context in Frankrijk. De aanscherping van de regels rond het secularisme zouden voornamelijk moslims in het vizier nemen. De hoofddoek werd al volledig uit de publieke sector verbannen. Zo is het in schoolgebouwen of bij ov-bedrijven niet toegestaan om die te dragen. De niqab wordt in het openbaar überhaupt niet getolereerd.

Die regelgeving voedden in Frankrijk al jaren een publiek debat waar islamofobie, de vrijheid van meningsuiting en de laïcité centraal staan. Maandag uitte Mathilde Panot, parlementslid voor het linkse LFI, op X, voorheen Twitter, haar verontwaardiging over het aangekondigde verbod: „We hebben nieuws van de nieuwe minister van Onderwijs. Zijn obsessie? Moslims. In het bijzonder vrouwelijke moslims. Voor de verandering.”