Topvrouw Eurostar: ‘Iedereen moet zich wel aan de planning houden’

Gwendoline Cazenave heeft de datum omcirkeld in haar agenda: 1 januari 2025. Dan moet de nieuwe terminal van Eurostar op treinstation Amsterdam Centraal klaar zijn. Vanaf dat moment kan het spoorbedrijf weer rechtstreekse treinen laten rijden naar Londen.

Maar halen alle betrokkenen die deadline? De topvrouw van het Frans-Belgische bedrijf dat hogesnelheidstreinen laat rijden tussen onder meer Amsterdam en Londen, Parijs en Brussel, is er allerminst gerust op.

„De planning van de renovatie is een grote zorg”, herhaalt Cazenave een aantal keren tijdens een gesprek in de Eurostar-terminal op Rotterdam Centraal. „Voor ons is het van vitaal belang dat iedereen zich houdt aan de planning. ProRail, NS, het ministerie, de aannemers. Alleen dan kunnen wij vanaf december of januari het aantal treinen naar Londen weer opvoeren en duurzaam vervoer vanuit Amsterdam verzorgen.”


Lees ook
Eurostar rijdt een half jaar niet direct naar Londen

Een Eurostar op Rotterdam Centraal.

Eurostar praat al vele maanden over de terminal. Die moet dicht vanwege de grootschalige verbouwing van het Amsterdamse station. Dat geldt ook voor de grenscontrole voor de treinen naar Londen. Zonder douane geen rechtstreekse treinen naar het VK.

„We praten hier al zo lang over…”, zucht Cazenave. „Ik heb inmiddels alle hoeken van het Centraal Station gezien. De oplossing die de overheid nu heeft gekozen is het beste voor het gehele spoornet in Nederland. Dat respecteren we. Ook al moet de terminal zes maanden dicht, van 15 juni tot eind december. Iedereen moet zich wel houden aan de planning.”

Waarom hecht u zoveel belang aan de terminal in Amsterdam?

„Amsterdam is een cruciale locatie in ons netwerk. Ik noem onze verbindingen altijd de ruggengraat van duurzaam vervoer in Europa. De routes vanuit Amsterdam zijn de snelst groeiende binnen Eurostar.

„Vorig jaar nam het aantal passagiers tussen Amsterdam en Londen 38 procent toe, tot 1,1 miljoen. Tussen Nederland en Frankrijk vervoerden we 17 procent meer reizigers, 1,9 miljoen. En tussen Nederland en België ruim 1 miljoen, 22 procent meer.”

Dinsdag maakte u bekend dat Eurostar in 2023 18,6 miljoen reizigers heeft vervoerd. Vordert het herstel van de pandemie, toen Eurostar bijna failliet ging?

„Wij zijn hersteld. De aantallen reizigers liggen weer op het niveau van voor de coronacrisis. De aantallen reizigers zijn heel goed. En de fusie tussen Eurostar en Thalys is geslaagd. We zijn goed op weg ons doel, 30 miljoen passagiers in 2030, te bereiken.”

Bent u ook financieel hersteld van de pandemie? Eind 2022 had u nog een schuld van bijna 1 miljard euro.

„Daar kan ik nog niks over zeggen. Onze resultaten maken wij pas in maart bekend.

„Ik kan ook niets zeggen over de financiële gevolgen van de sluiting van de terminal in Amsterdam. We doen er alles aan om onze klanten een goede reis van Amsterdam naar Londen te bieden, in de hoop dat het onze groei niet zal schaden.”

Heeft u financiële afspraken gemaakt met het ministerie of ProRail voor als de nieuwe terminal niet op tijd af is?

„Wij blijven continu in gesprek met het ministerie en andere betrokkenen.”

Welk alternatief biedt u mensen die vanaf 15 juni met de trein van Amsterdam naar Londen willen reizen?

„Wij gaan vaker rijden tussen Amsterdam en Brussel. Acht keer per dag in plaats van zes keer. Zo voegen we 1.800 zitplaatsen per dag toen. Passagiers moeten nu in Brussel door de grenscontrole. De capaciteit op Brussel-Zuid hebben we daarom uitgebreid: meer mensen, digitale diensten, afspraken met de Britse grenspolitie.

„De reistijd naar Londen zal niet veel langer zijn. Nu moet je minstens 45 minuten voor vertrek op Amsterdam Centraal zijn voor de grenscontrole. Die vindt dan plaats in Brussel. Daar besteed je dan die 45 minuten. Het grootste ongemak is natuurlijk dat reizigers moeten overstappen in Brussel.”

Schaadt de ‘Amsterdamse situatie’ uw groeiplannen, naar 30 miljoen passagiers in 2030?

„Nou, als de nieuwe terminal in Amsterdam klaar is kunnen wij vanaf eind december, begin januari 400 passagiers per trein inchecken. Vanaf april worden dat er 650. Nu is de capaciteit van de grenscontrole in Amsterdam slechts 250.

„Dit staat voor de manier waarop we willen groeien. We willen ons netwerk ‘verdichten’: meer treinen laten rijden op de huidige routes, met meer zitplaatsen. Daarnaast willen we ons netwerk beter verbinden met de nationale spoornetten en de luchtvaartmaatschappijen. KLM-passagiers uit Brussel stappen over op Schiphol.”

Veel reizigers vinden de trein vooral duur, vergeleken met het vliegtuig.

„Je moet de all-inclusive prijzen vergelijken. Tel alles mee! Dan maak je pas een eerlijke vergelijking tussen trein en vliegtuig. Neem het vervoer van en naar de luchthaven. Een metrokaartje van het centrum van Londen naar de luchthaven Heathrow is ook niet goedkoop. Wij vervoeren mensen van hartje Amsterdam naar het centrum van Londen. Zo moet je ook de reistijd berekenen.

„En neem het comfort: in onze trein heb je 25 procent meer beenruimte dan in een vliegtuig van een budgetmaatschappij. En denk aan de digitale connectiviteit. Jouw smartphone heeft wel een flight mode, maar geen train mode.”