Toponderzoekers zien in bezuinigingsplan van nieuw kabinet ‘vertrouwensbreuk met wetenschap’

Topwetenschappers waarschuwen dat op universiteiten 1.200 pas aangestelde jonge wetenschappers dreigen te worden ontslagen als gevolg van de bezuinigingsplannen van het nieuwe kabinet. Het gaat om universitair docenten die net in de afgelopen twee jaar een vast contract hebben gekregen om onderwijs te geven en onderzoek te doen. Dat moest de toegenomen werkdruk op de universiteiten verlichten en Nederland zijn toppositie in de wereld laten behouden op het gebied van innovatie en onderzoek. Het vorige kabinet had hiervoor 215 miljoen euro per jaar uitgetrokken, geld om 1.200 banen te creëren en bijvoorbeeld quantumcomputers en laboratoriumapparatuur te kopen.

Het Genootschap van Spinoza- en Stevinlaureaten waarschuwt in een open brief, die door zo’n tachtig laureaten is ondertekend, dat de bezuinigingen negatieve gevolgen zullen hebben voor het verdienvermogen van Nederland. De Spinoza- en Stevinpremies zijn de belangrijkste wetenschappelijke prijzen van Nederland. De vereniging spreekt van „een enorme vertrouwensbreuk” tussen wetenschap en politiek, omdat de banen de afgelopen jaren tot stand zijn gekomen in samenspraak met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW).

De bezuiniging is niet meteen af te lezen uit het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regeringscoalitie. In de budgettaire bijlage staat vanaf 2026 een ‘bijstelling’ (Haags jargon voor bezuiniging) van de ‘sectorplannen hoger onderwijs’ van 215 miljoen euro per jaar. „De afgelopen jaren zijn per wetenschapsterrein, per sector dus, keuzes gemaakt wat de kansrijkste onderzoeksterreinen zijn waarin Nederland de komende decennia wil investeren”, legt prof. dr. Peter Hagoort, voorzitter van het Genootschap, uit. Het onderzoek zou zich onder meer richten op het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen, oplossingen voor de klimaatvraagstukken die Nederland te wachten staan, de toepassing van AI in de medische wetenschap en het oplossen van psychische problemen bij de jeugd. „Allemaal belangrijke uitdagingen voor onze samenleving”, zegt Hagoort. Het ministerie maakte voor deze gezamenlijke plannen budget vrij, met de afspraak dat er 1.200 jonge wetenschappers zouden worden aangesteld. „Daarmee zouden de universiteiten voldoende capaciteit hebben om doorbraken te bereiken in het onderzoek.”

Acties

Het schrappen van de sectorplannen is niet de enige bezuiniging op wetenschap en hoger onderwijs die het nieuwe kabinet heeft aangekondigd. Het kabinet wil in totaal bijna 1 miljard euro korten, onder meer door de toestroom van internationale studenten terug te dringen (wat op den duur 293 miljoen euro per jaar zou moeten opleveren). Daarnaast wil het kabinet het collegegeld verhogen voor studenten die langer doen over hun studie dan voor die studie ‘staat’ en de rijksbijdrage verlagen voor de universiteiten waaraan zij studeren (een bezuiniging oplopend tot 282 miljoen euro per jaar). Ook zijn er forse bezuinigingen aangekondigd op twee fondsen waaruit wetenschappelijk onderzoek wordt betaald: het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap (min 150 miljoen per jaar) en het Nationaal Groeifonds (wordt per direct opgeheven).


Lees ook

‘Als Nederland zijn positie als innovatieland wil behouden, moet het nú in actie komen’

Als Nederland zijn  positie als innovatieland wil  behouden, moet het nú in actie komen

Het is overigens nog mogelijk dat de plannen uit het hoofdlijnenakkoord worden bijgesteld in het definitieve regeerakkoord. Dat wordt gesloten na het zogenoemde constituerend beraad, waarbij alle kandidaat-ministers van het nieuwe kabinet voor het eerst bij elkaar komen.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), Universiteiten van Nederland (UNL) en de andere partners van de zogeheten Kenniscoalitie hebben de coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB opgeroepen de bezuinigingen te heroverwegen. Zij vrezen dat er anders meer ontslagen zullen vallen. Niet alleen aan universiteiten, maar ook in het hoger beroepsonderwijs, waar ook onderzoek wordt gedaan. Zij willen in gesprek gaan met beoogd minister van OCW Eppo Bruins. Die zou nog kunnen proberen de ingeboekte bezuiniging uit het hoofdlijnenakkoord van tafel te krijgen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) organiseert komende zaterdag in Utrecht een demonstratie tegen de langstudeerboete. WOinActie, een platform waarin wetenschappers van Nederlandse universiteiten zijn verenigd, bereidt ook acties voor, samen met vakbonden AOb en FNV. „De bezuinigingen komen neer op het equivalent van het sluiten van één grote Nederlandse universiteit”, zegt wetenschappers Rens Bod namens WOinActie. „Op de universiteiten en het hbo worden nieuwe leraren, artsen, rechters en ingenieurs opgeleid, allemaal beroepen waar een tekort is aan mensen. Als de bezuinigingen doorgaan, komen de opleidingen van 300.000 jongeren in Nederland in gevaar.” Hij ergert zich aan universiteiten die vooruitlopen op de kabinetsplannen, zoals de VU in Amsterdam die intern spreekt over extra bezuinigingen, of de Rijksuniversiteit Groningen, die een vacaturestop instelt. „Universiteiten moeten niet nu al op hun rug gaan liggen.”

Uittocht

Marileen Dogterom, president van de KNAW, noemt het „wrang” dat bij de universiteiten 1.200 vaste contracten verloren dreigen te gaan die „juist zijn gecreëerd omdat vanuit de politiek veel kritiek was op al die tijdelijke contracten, die veel onzekerheid creëerden”. Zij vraagt zich af of de coalitiepartijen zich wel hebben gerealiseerd dat er concrete banen schuilgaan achter de term ‘sectorplannen’. „In het hoofdlijnenakkoord was hier niets over te vinden. Ik wil graag weten wat de argumentatie achter deze bezuiniging is.” Ook over de bezuinigingen op de twee onderzoeksfondsen wil zij graag praten met minister Bruins. „Die tasten het innovatievermogen en het vestigingsklimaat van Nederland aan. Bruins was voorzitter van de Adviesraad voor wetenschap, technologie en innovatie, dus hij weet heel goed wat er op het spel staat.”

Volgens Marcel Levi, voorzitter van NWO en de Kenniscoalitie, het samenwerkingsverband van wetenschap en bedrijfsleven, zijn de bezuinigingen tegenstrijdig aan de eigen plannen van de coalitie. „Wat ik niet begrijp, is dat in het hoofdlijnenakkoord wordt gesproken over versterking van de kenniseconomie en innovatie”, zegt hij. „Dat staat haaks op de bezuinigingen. Nederland heeft binnen de Europese Unie afgesproken om in 2030 3 procent van het bruto binnenlands product te investeren in onderzoek en ontwikkeling, maar we liggen niet op koers en dat doel raakt met deze bezuinigingen nog verder uit zicht.” Hij waarschuwt dat Nederland het risico loopt dat talentvolle werknemers straks voor andere landen zullen kiezen en dat bedrijven niet meer in Nederland zullen investeren. „Als we ons welvaartsniveau willen handhaven moeten we blijven meedoen met de rest van de wereld.”

Of contracten terugdraaien juridisch kan, is de vraag

Caspar van den Berg
UNL-voorzitter

Universiteiten van Nederland plaatst vraagtekens bij de juridische houdbaarheid van de bezuinigingen op de sectorplannen, zegt Caspar van den Berg, die per 1 juni is aangetreden als voorzitter. „Onder Rutte IV zijn tussen de rijksoverheid en de universiteiten langetermijnafspraken gemaakt. Nu wil de rijksoverheid die terugdraaien. De inkt van die 1.200 contracten is net droog. Het is de vraag of terugdraaien juridisch kan vanuit het oogpunt van goed bestuur en de betrouwbare overheid.”

‘Woke cultuur’

Van den Berg, die naast UNL-voorzitter ook VVD-senator is, zegt dat de universiteiten „strijdbaar” zijn. „We hebben veel te verliezen. Vergelijkbare bezuinigingen hebben de afgelopen jaren in het Verenigd Koninkrijk en Denemarken tot een uittocht van topwetenschappers geleid. Dat dreigt nu in Nederland ook te gebeuren.”

De bezuinigingen lijken voort te komen uit onvrede bij in elk geval een deel van de coalitie over het maatschappelijk engagement aan de universiteiten, dat de laatste tijd heeft geleid tot pro-Palestijnse demonstraties en de eis aan universiteiten om de banden met Israëlische onderzoeksinstellingen te verbreken. Volgens Tweede Kamerlid Reinder Blauw, die namens de PVV in de Kamer het woord voert over hoger onderwijs, moeten de bezuinigingen op universiteiten een einde maken aan „de focus op kansengelijkheid in plaats van kwaliteit” en „de activistische woke cultuur”, zo zei hij vorige week maandag in een commissievergadering. „Er zal zo’n 970 miljoen euro worden gekort op het hoger onderwijs. Alleen zo biedt het de onderwijsinstellingen een mogelijkheid om hun prioriteiten te heroverwegen. Willen onze onderwijsinstellingen politiek activisme op het menu of degelijk onderwijs en degelijk onderzoek?”

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (D66) zei afgelopen weekend in NRC dat deze houding hem in het hart trof. „Het klinkt als revanchisme. Dat vind ik moeilijk te accepteren.”