Topman Tim Cook op bezoek in Nederland: ‘Apple Pay heeft meer dan genoeg concurrentie’

Reportage

Technologie Chipfabrikant NXP ontving Apple-baas Tim Cook. De Nederlandse chips zijn de basis van Apples betaalsysteem, maar dat is volgens de EU te gesloten.

Apple-baas Tim Cook poseert tijdens een evenement op het hoofdkantoor in het Californische Cupertino, op 12 september 2023.
Apple-baas Tim Cook poseert tijdens een evenement op het hoofdkantoor in het Californische Cupertino, op 12 september 2023. Foto Loren Elliott/Reuters

Hoog bezoek op de Eindhovense High Tech Campus: Tim Cook, de topman van het grootste elektronicabedrijf ter wereld, was maandagmiddag voor een korte tour op het hoofdkantoor van de Nederlandse chipfabrikant NXP. Dat bedrijf levert de beveiligde draadloze chips waarmee je met een telefoon contactloze betalingen kunt doen.

De 62-jarige Cook reist deze week door de EU om Apples banden met Europa aan te halen. Hoewel Apple zijn apparaten voornamelijk in China en India laat produceren, maakt het daarbij veel gebruik van Europese leveranciers. Volgens Apples eigen berekeningen kocht het bedrijf in 2022 voor 20 miljard euro aan onderdelen van Europese toeleveranciers zoals NXP (jaaromzet 13,2 miljard dollar). Ter vergelijking: Apples jaaromzet bedroeg in datzelfde jaar 395 miljard dollar.

Na het bezoek reisde Cook ’s avonds door naar Brussel. De iPhonemaker ligt in de EU onder vuur omdat het bedrijf in de ogen van eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) geen eerlijke concurrentie toestaat op het mobiele besturingssysteem iOS. Die klachten gaan over de manier waarop Apple zijn downloadwinkel bestiert, maar ook over de wijze waarop Apple concurrenten buitensluit van de draadloze chips in de iPhone.

Deze zogeheten nearfield communication of NFC-chips, zijn ontwikkeld door NXP en vormen de basis van betaalsysteem Apple Pay. Sinds de introductie in 2014 groeide Apple Pay uit tot een veelgebruikte methode om bij de kassa af te rekenen. Volgens schattingen verwerkte Apple in 2022 voor meer dan 6.000 miljard dollar aan betalingen, meer dan bijvoorbeeld Mastercard.

Apple rekent verwerkingskosten voor die betalingen en spekt daarmee zijn snelgroeiende omzet aan diensten. In het afgelopen kwartaal verdiende Apple ruim 21 miljard dollar met zijn services-tak.

Al levert NXP al sinds jaar en dag chips aan Apples apparaten, tot nu toe mocht de Nederlandse chipfabrikant de buitenwereld niet officieel bevestigen dat het onderdelen levert aan iPhones, iPads en Apples horloges. De reden dat het nu wel wereldkundig gemaakt mag worden van de Amerikaanse klant: Apple stelt hogere eisen aan de duurzaamheid van zijn producten en wil dat ook zijn leveranciers de lat hoger leggen voor duurzaamheid om in 2030 alle producten CO2-neutraal te fabriceren. Daarvoor moet uiteindelijk Apples hele productieketen overschakelen op groene energie en gebruik maken van gerecyclede materialen en minder vervuilende transportmethoden.

NXP-topman Kurt Sievers: „Als grootste elektronicafabrikant ter wereld kan Apple daadwerkelijk verbeteringen afdwingen in het hele netwerk van toeleveranciers.” NXP onderschrijft dezelfde doelen, gebruikt minder milieuvervuilende metalen in zijn chips en ontwikkelde een chip voor elektronische simkaarten (e-sim). Dat scheelt een hoop plastic. NXP moet op zijn beurt strengere duurzaamheidseisen stellen aan de eigen toeleveranciers. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Taiwanese chipgigant TSMC, die een groot deel van NXP’s halfgeleiders fabriceert. Samen met twee andere Europese chipontwerpers, Bosch en Infineon, investeert NXP in een TSMC-fabriek die in Dresden verrijst. De eerste chips moeten daar in 2027 van de band rollen.

Als Tim Cook met zijn gevolg op bezoek komt, dicteert Apple wel de regels. Een paar uur lang moest NXP de regie uit handen geven in zijn eigen Eindhovense hoofdkantoor. De Amerikanen bepalen wie met wie praat en wie daar weer een foto van mag maken. Behalve als het selfie-tijd is, dan mag iedereen met Tim Cook op de foto. NRC kreeg maandag kort de gelegenheid om Cook enkele vragen te stellen, voor hij op weg ging naar Brussel.

De EU vermoedt oneerlijke concurrentie in de iPhone omdat alleen Apple Pay gebruik kan maken van betalingen via die beveiligde chip van NXP. Het systeem is afgesloten voor anderen. Bepaalt Apple zelf de regels in zijn eigen hardware of gaat u dit veranderen?

„Nee, wij bepalen niet zelf de regels. De overheid doet dat; wij volgen de regels en wij willen aan hun wensen tegemoet komen. Maar als je kijkt naar Apple Pay, dan is dat zeker niet de enige manier om contactloos te betalen. Ik ben nu op reis door Europa en zie een hoop mensen contactloos afrekenen met een bankpas. De betaalmarkt is helemaal niet gesloten – het is een zeer concurrerende omgeving.”

Een van uw andere leveranciers, TSMC, bouwt chipfabrieken in Arizona omdat de VS minder afhankelijk willen zijn van Taiwan. Wanneer zal Apple gebruik maken van Amerikaanse chips?

„Het gebruik van chips groeit op alle terreinen, niet alleen in consumentenelektronica, maar bijvoorbeeld ook in de autosector. Nog geen anderhalf jaar geleden was er nog een groot tekort aan halfgeleiders. Ik verwacht dat er meer dan genoeg vraag is naar chips die alle nieuwe fabrieken in de VS, maar ook die in Europa en Azië zullen leveren.”

Toen u nog operationeel directeur was, ten tijde van Steve Jobs, concentreerde Apple de assemblage in China. Nu laat Apple fabrieken in India bouwen. Is dat te wijten aan de geopolitieke spanningen tussen de VS en China, een kwestie van risicospreiding?

„China was belangrijk, is belangrijk en het zal belangrijk blijven voor Apple. En dat zie ik niet veranderen, want daar hebben ze erg veel talentvolle ontwikkelaars en waardevolle experts. Om onze markt in India te ontwikkelen moeten we daar ook fabriceren. Maar dit is geen kwestie van of-of. Het is én China, én India.”