Toezichthouder waarschuwt tegen drinken van hete drank uit IKEA-glazen

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen hete drank te drinken uit glazen van de Pokal-serie van winkelketen IKEA. De drinkglazen kunnen uit elkaar spatten als plotseling een groot temperatuurverschil ontstaat, zoals bij het inschenken van hete thee. Gebruikers kunnen daarbij brandwonden oplopen.

De winkelketen adviseerde eind juli zelf om de glazen bij het inschenken neer te zetten in plaats van ze in de hand te houden. Met die waarschuwing is het veiligheidsrisico echter onvoldoende weggenomen, stelt de NVWA dinsdag in een persbericht. „Het risico op verwondingen blijft bestaan wanneer het glas met hete vloeistof uit elkaar spat.”

Volgens de voedsel- en warenautoriteit hebben honderden mensen zich de afgelopen jaren bij IKEA gemeld omdat hun glazen uiteen waren gespat. Meerdere consumenten hebben hierbij brandwonden opgelopen. Op de website van de winkelketen kwamen inspecteurs daarnaast beoordelingen tegen waarin consumenten meldden dat glazen waren „ontploft”.

De NVWA komt daarom met de „uitdrukkelijke aanvullende waarschuwing” om de glazen niet te gebruiken voor hete dranken. De waarschuwing geldt voor glazen uit de Pokal-serie met een inhoud van 27, 35 en 65 centiliter in alle kleuruitvoeringen.

IKEA zegt in een reactie tegen NRC dat de breuk van gehard glas „nooit is uit te sluiten”, maar ontkent dat het gebruik van Pokal-glazen onveilig is. Uit onafhankelijk onderzoek dat de winkelketen instelde, zou blijken dat het „algemene risico op brandwonden door het gebruik van Pokal-glazen als laag wordt beschouwd”.