Toezichthouder op geheime diensten vindt huisvesting ongebruikelijk dichtbij de MIVD

De belangrijkste toezichthouder op de geheime diensten wordt ondergebracht in onderkomens in de buurt van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst in Den Haag. Dat schrijven de demissionaire ministers Mark Rutte (Algemene Zaken, VVD), Kajsa Ollongren (Defensie, D66) en Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken, CDA) in een brief aan de Tweede Kamer.

De keuze voor deze tijdelijke locatie is opmerkelijk omdat de MIVD een van de diensten is die door de onafhankelijke toezichthouder Commissie voor het Toezicht op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD) moet worden gecontroleerd. Om die reden weigerde de CTIVD eerder aangeboden werkruimtes in het gebouw van de AIVD in Zoetermeer.

De CTIVD gaat nu wel akkoord met het nieuwe aanbod omdat het „om een soort bedrijfsverzamelgebouw gaat” waarin niet alleen de MIVD gehuisvest wordt. Dat zei CTIVD-lid Judith Lichtenberg donderdagmorgen tijdens een technische briefing aan de Tweede Kamer. In het gebouw in het duingebied aan de rand van Den Haag is ook innovatiecentrum TNO gevestigd. Dit werkt overigens veel met Defensie en MIVD samen.

Verder betreft het een tijdelijk onderkomen voor de CTIVD van dertig werkplekken vanaf januari 2025 tot de zomer van 2026, zo beklemtoonde Lichtenberg. Daarna komen er structureel nieuwe werkruimtes voor de toezichthouder vrij in het centrum van Den Haag.

Een toezichthouder kan langzaam maar zeker de wereld gaan zien door de ogen van de sector waar toezicht op wordt gehouden

Bert Hubert
inlichtingenexpert

Drie jaar gedoe

Fracties in de Tweede Kamer toonden zich donderdagmorgen bezorgd over het al drie jaar durend gedoe tussen toezichthouder en de drie betrokken ministeries. Barbara Kathmann (GroenLinks-PvdA) sprak van „complete miscommunicatie” tussen betrokkenen. Michiel van Nispen (SP) vroeg de CTIVD: „Voelt u zich nog wel voldoende serieus genomen?”

De PVV liet bij monde van Kamerlid Marco Deen juist merken het „positief en pragmatisch” te vinden als toezichthouder en diensten dicht bij elkaar gehuisvest worden. Zo gaat de CTIVD straks ‘realtime’ meekijken met cyber-operaties van AIVD en MIVD om te zien of die volgens de regels verlopen. Mede met het oog hierop heeft de toezichthouder nu al enkele tijdelijke werkplekken bij de AIVD.

Combinaties van huisvesting voor overheidsdiensten en toezichthouders zijn ongebruikelijk en volgens deskundigen controversieel. Inlichtingenexpert Bert Hubert schrijft in een reactie op de brief van het kabinet. „Heel in het kort gaat het hier om een zeer veel voorkomende situatie waarbij een toezichthouder (of regelgever) langzaam maar zeker de wereld gaat zien door de ogen van de sector waar toezicht op wordt gehouden.”

Dat gebeurt bijvoorbeeld als medewerkers van de toezichthouder en diensten elkaar tegenkomen op of bij gemeenschappelijke faciliteiten (toiletten, koffieautomaat, parkeerplaats) of tijdens bijeenkomsten. In het geval van geheime diensten speelt ook de zorg om inbraken in bijvoorbeeld computersystemen van de toezichthouder, of afluistermogelijkheden. Lichtenberg van de CTIVD, die nu gevestigd is in een pand van de Raad van State, noemde donderdag ook het risico „dat je een band opbouwt met mensen van diensten waardoor het moeilijk wordt de professionele afstand te bewaken.”


Lees ook

Invoering van nieuw toezicht op inlichtingen- en veiligheidsdiensten per 1 juli is ‘onverantwoord’ door personeelstekort, waarschuwen toezichthouders

Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoetermeer. Een nieuw toetzichtstelsel moet meer controle uitoefenen op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten.

Omdat er momenteel geen goede huisvesting is voor de CTIVD heeft de toezichthouder de werving van 10 extra fte stopgezet. Daardoor kan het toezicht na 1 juli gaten gaan vertonen. Dan wordt de nieuwe Inlichtingenwet van kracht waardoor er meer mankracht van de CTIVD wordt gevraagd. De toezichthouder noemde daarom de invoering van de wet per 1 juli vorige week „onverantwoord”.

Het kabinet laat in de brief weten de invoering van de wet per 1 juli te zullen doorzetten vanwege de grote dreiging uit onder meer Rusland, China en Noord-Korea.

De brief meldt wel dat de invoering van een deel van de nieuwe wet wordt uitgesteld. Het gaat om een niet eerder gebruikte bevoegdheid van de AIVD en MIVD bij ‘geautomatiseerde data-analyse’. Door de uitvoering van die bevoegdheid uit te stellen moet deze „ingroeien in de uitvoerings- en toezichtspraktijk”, schrijven de ministers.

AIVD-chef Erik Akerboom zei donderdag tijdens de technische briefing met de Tweede Kamer dat het om uitstel van „misschien maanden tot een half jaar” gaat. Ook zei hij de „instroom te willen beperken” van zaken die de AIVD aan de CTIVD wettelijk moet voorleggen, om zo de werkdruk voor de toezichthouder te verlagen.