Toezichthouder en ministerie van Landbouw negeren EU-regels die kalfjes moeten beschermen, zeggen experts

Europese regelgeving over het welzijn van pasgeboren kalveren is verkeerd geïmplementeerd in Nederland. Hoewel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit zelf al in 2015 constateerde, ontkent de toezichthouder dit nu, evenals het ministerie van Landbouw. Nederlandse boeren hoeven niet te voldoen aan de EU-regels, en er is geen oplossing in zicht.

De regels betreffen de huisvesting van pasgeboren kalveren. Zo’n kalf wordt vaak direct na de geboorte weggehaald bij de moeder en in een ‘eenlingenbox’ geplaatst. Ondanks toenemend bewijs dat sociaal isolement schadelijk is voor kalveren, is dit wettelijk toegestaan. Wel biedt een Europese wet uit 2008 enige bescherming; de jonge dieren moeten „contact met soortgenoten kunnen hebben”. Een individueel hok mag „niet voorzien zijn van muren, maar moet bestaan uit open afscheidingen die een direct visueel en lichamelijk contact tussen de kalveren mogelijk maken”.

De NVWA zegt echter niet te handhaven als pasgeboren kalveren in Nederland op afstand worden gezet, waardoor ze elkaar niet kunnen zien en aanraken. Zo kunnen ze in iglo’s zitten die ver uit elkaar staan, of naast lege boxen. De toezichthouder zegt niet in te kunnen grijpen omdat de wet niet toereikend is.

Kalfjes zijn zo „driedubbel de dupe”, zegt Leonie Vestering, bestuurslid dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, die onderzoek deed naar de kwestie. „Europa biedt ze het absolute minimum, de Nederlandse regering zwakt dat af en de NVWA kijkt weg.”

Minder strikte vertaling

Koeien zijn kuddedieren, en kalfjes zeer zeker. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ze al op zeer jonge leeftijd met elkaar spelen. Hoe meer afzondering van andere dieren, hoe meer stress en angstig gedrag ze kunnen vertonen. Andersom, zien wetenschappers: hoe meer contact, hoe beter het kalfjes vergaat. De wetenschappelijke adviesraad van de EU, de EFSA, adviseert daarom kalveren in paren of in groepen te huisvesten, en helemaal niet alleen.

Het manco in het Nederlandse toezicht lijkt ontstaan toen de Europese richtlijn moest worden omgezet in Nederlandse wetgeving. Dat gebeurde in het Besluit houders van dieren. Alleen in de Nederlandse versie kwam te staan dat „naast elkaar gehouden” kalveren op een boerderij elkaar moeten kunnen zien en aanraken. Die toevoeging – naast elkaar gehouden – staat niet in de Europese wet, en impliceert dat de regels alleen gelden voor dieren die naast elkaar worden gezet. Zo is de Nederlandse vertaling van de Europese richtlijnen minder streng – en dat mag niet.

Ook op een ander punt was de omzetting naar Nederlands recht merkwaardig. In de nota van toelichting staat dat ook aan regels wordt voldaan „als kalveren over de wanden van eenlingenboxen heen kunnen kijken” – wat nergens in de EU-regelgeving is te vinden. Het zou ook strijdig zijn met de eis dat fysiek contact mogelijk moet zijn.

In 2015 realiseert de NVWA zich dat er iets is misgegaan. „De nationale wetgeving lijkt soepeler te zijn dan de Europese wetgeving”, schrijft de toezichthouder in interne stukken die Wakker Dier verkreeg met een beroep op de Wet open overheid. In een interne werkinstructie beschrijft de NVWA de beide discrepanties. Zo ziet ze dat in de Nederlandse wet wel, en in de Europese wet „niet van naast elkaar gehouden kalveren wordt gesproken.”

Bijna tien jaar later bestaat het probleem in de Nederlandse wet nog altijd

De toezichthouder realiseert zich dat de Europese richtlijn „de basis vormt” voor nationale regels. Daarom „handhaven we op open afscheidingen in de tussenwanden die een direct visueel en lichamelijk contact tussen de kalveren mogelijk [maken] en is alleen over de tussenwand heen kunnen kijken NIET voldoende”.

Toch beslist de NVWA later dat jaar te handhaven op basis van de Nederlandse regels, al zijn die minder streng. „Richtlijnen kunnen uit zichzelf geen verplichtingen opleggen aan burgers. Een richtlijn moet geïmplementeerd worden in de nationale regelgeving. De Nederlandse kalverhouders hebben zich dus te houden aan de bepalingen in het Besluit houders van dieren.”

Een hoop onzin

Bijna tien jaar later bestaat het probleem in de Nederlandse wet nog altijd. Sterker, als ministerie en toezichthouder erop worden aangesproken, ontkennen ze tegenover deze krant dat er überhaupt een discrepantie bestaat met de EU-richtlijn.

Als boeren pasgeboren kalveren uit elkaar zetten, handhaaft de toezichthouder naar eigen zeggen niet, want „in de Europese Richtlijn staat namelijk niet (letterlijk) dat het verplicht is om kalveren naast elkaar te houden. De NVWA kan daarom hierop niet handhaven”, aldus ministerie en toezichthouder in een gezamenlijke reactie.

NRC legde deze uitleg van de Europese wet voor aan drie internationale experts. De eerste bestempelt de claims van ministerie en toezichthouder als „een hoop onzin en een (misschien opzettelijk) onjuiste interpretatie van het recht”. De woorden zijn van Barbara Felde, rechter en vicevoorzitter van de Duitse Juridische Vereniging voor Dierenbeschermingsrecht.

Felde onderzocht op verzoek van NRC de juridische situatie. De Europese wet zou geïnterpreteerd moeten worden zoals „overeenkomt met het doel ervan, namelijk de bescherming van kalveren”, schrijft ze. Ze wijst er op dat de richtlijn ook benoemt „dat het wetenschappelijk bewezen is dat kalveren op een humane manier gehouden moeten worden, inclusief contact met andere dieren”.

Twee andere experts kunnen de uitleg van de NVWA en Landbouw evenmin plaatsen. De Europese eis dat „individueel gehuisveste kalveren elkaar aan moeten kunnen raken, impliceert dat de kalveren naast elkaar gehuisvest moeten zijn (anders is dit sowieso niet mogelijk)”, aldus Bas Rodenburg, hoogleraar dierenwelzijn aan de Universiteit Utrecht, die op verzoek van de krant meekeek naar de juridische situatie.

Naar de inschatting van de Oostenrijkse dierenwelzijnsonderzoeker Josef Schenkenfelder, verbonden aan de Boku Universiteit in Wenen, is het uit elkaar zetten van dieren niet in overeenstemming met de Europese richtlijn. Schenkenfelder schreef met acht andere onderzoekers vanuit de EURCAW (dat nationale inspecties ondersteunt met advies over hoe Europese wetgeving geïmplementeerd moet worden) een advies over de Europese richtlijn over eenlingenboxen. Daarin geldt weer: als kalveren bewust niet naast elkaar worden gezet, moet dat worden gezien als een complete restrictie van lichamelijk contact.

Nederlandse boeren hebben hun uitzondering dus in de schoot geworpen gekregen door keuze bij de vertaling. Felde: „Als het verkeerd in de Nederlandse wet staat, is de Europese richtlijn inderdaad niet bindend voor Nederlandse boeren. Veel lidstaten maken fouten bij het vertalen van de inhoud van Europese richtlijnen naar nationaal recht. Deels gebeurt dit bewust, om de kalverhouder te beschermen tegen strenge dierenwelzijnsregels. Dit is uiteraard niet toegestaan.”

‘Boetes niet afschrikkend’

Naar de mate van sociaal contact tussen kalveren op Nederlandse bedrijven is geen gedegen onderzoek gedaan. Landbouworganisatie LTO verwijst naar de NVWA en reageert niet op vragen over hoeveel boeren in de praktijk dieren apart zetten.

Sociaal contact is in dit soort boxen erg lastig voor koeien.
Foto Bart Maat / ANP

Uit een steekproef van Wakker Dier onder populaire webshops die eenlingboxen verkopen, blijken volgens de ngo veruit de meeste soorten voor de Nederlandse markt niet te voldoen aan de Europese regels. Zo zijn er hokken met een volledig dichte zijwand. Vaak kunnen kalveren evenmin aan de voorzijde contact maken, omdat er een voederbak voor hangt of aan de voorzijde schotten zijn aangebracht.


Lees ook

‘We beseffen niet half hoe goed ons voedsel is’


Dit onderzoek richt zich puur op eenlingenboxen en niet op groepshokken die ook worden verkocht voor kalveren. Groepshokken voor jonge kalveren worden populairder onder boeren, zeggen experts. Het enige onderzoek op dit punt stamt uit 2016, onderzoekers van de Wageningen Universiteit zagen (destijds) dat negen op de tien kalveren in individuele hokken werden geplaatst.

In andere landen was de praktijk niet heel anders, zo blijkt. Een Britse studie toont dat individuele hokken het meest worden gebruikt voor pasgeboren kalveren. Oostenrijks onderzoek uit 2015 wijst uit dat 90 procent van de boerderijen kalveren individueel huisvest na hun geboorte, en 23 procent doet dat langer dan vijf weken. In dat land is de wet wél goed vertaald in nationale wetgeving, zegt Schenkenfelder. „Maar de toezichthouder heeft geen tijd om veel inspecties te doen, en ik neem aan dat boetes niet afschrikkend werken.”

Diergezondheid

Boeren zetten pasgeboren kalveren uit elkaar om ze (vooral in de eerste dagen) individueel goed in de gaten te kunnen houden, bijvoorbeeld hoe ze drinken en of ze diarree hebben. Ook is een belangrijke reden de vrees dat de jonge dieren elkaar anders ziek kunnen maken. Maar die vrees is bij gezonde kalveren „inmiddels achterhaald”, zegt Rodenburg, „zeker in kleine groepen”. De hoogleraar kent studies waarbij kalveren met z’n tweeën in een hok zaten. „Daarbij werd geen negatief effect gezien op de diergezondheid.” Dieren die ziek zijn, mogen van de wet wel worden afgezonderd.

Mentaal heeft isolatie gevolgen. Niet begrensd door hokken zouden kalveren in hun eerste weken rondlopen, ontdekken, spelen – gedrag dat ze niet in kleine boxen kunnen vertonen. Al in de jaren negentig schreven onderzoekers van het Scientific Veterinary Committee (een voorloper van de EFSA): „Het is duidelijk dat dichte afscheidingen tussen hokken geen adequaat sociaal contact tussen kalveren mogelijk maken.”

Individuele huisvesting heeft een schadelijk effect op de ontwikkeling van kalveren

De EFSA rapporteert in 2023 bewijs dat individuele huisvesting een schadelijk effect heeft op de ontwikkeling van sociaal gedrag, leervermogen, eetvermogen en emotionele ontwikkeling. Het kan stressvol zijn. Andersom blijkt sociaal contact bij pasgeboren kalveren de angst voor andere kalveren te verminderen.

Daarom adviseert EFSA helemaal af te stappen van eenlingenboxen en pasgeboren kalveren te huisvesten in „paren of kleine groepen”. Vanaf acht weken mogen kalveren van de huidige wetgeving niet meer individueel gehuisvest worden.

De NVWA verwijst naar een internetconsultatie die volgend jaar moet plaatsvinden „waarbij per sector wordt aangegeven welke regels zij voornemens is te gaan nemen voor een dierwaardigere veehouderij in 2040.”

De vorig landbouwminister, Piet Adema (ChristenUnie), wilde met nieuwe dierenwelzijnsregels individuele huisvesting van kalveren vanaf hun zevende levensdag verbieden. Onduidelijk is of opvolger Femke Wiersma (BBB) de huisvesting van kalveren wil aanpakken.

Wakker Dier is hier niet tevreden mee. „De vele kalfjes die nu moederziel alleen in een krap hokje staan, hebben niks aan vergezichten op 2040”, zegt Vestering. „Ze hebben een minister nodig die zich gewoon aan de wet houdt en start met handhaven.”