Toetsingscommissie: reclame MSC Cruises voor ‘groene’ zeecruises is ongefundeerd

MSC Cruises, een van ’s werelds grootste aanbieders van zeecruises, mag in reclames niet langer zeggen dat je met het bedrijf op een duurzame manier op cruisevakantie kunt. De Zwitsers-Italiaanse rederij mag ook niet meer ongefundeerd beweren dat het bedrijf „grote stappen” zet om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Dat stelt de Nederlandse Reclame Code Commissie (RCC) woensdag na klachten van drie Nederlandse klimaatorganisaties. Volgens de RCC zijn de tv-commercials, webpagina’s, YouTube-video’s en Facebook-posts die MSC vorig jaar onder meer in Nederland toonde, in strijd met branche-afspraken over ‘duurzame’ publiciteit.

De RCC is een orgaan van de communicatiebranche dat toetst of reclame eerlijk en herkenbaar als reclame-uiting is. De RCC kan geen boetes opleggen, maar adviseert adverteerders reclames terug te trekken die in strijd zijn met de reclamecode. Eerder berispte de organisatie onder meer luchtvaartmaatschappij KLM en energieconcern Shell om ongefundeerde duurzaamheidsclaims in reclame.

De drie klagers zijn Fossielvrij Nederland, Advocates for the Future en Reclamejagers. Zij stelden dat ze „ten strijde trekken tegen greenwashing” in de reclames van cruisemaatschappij MSC Cruises. De organisaties noemen de uitspraak van woensdag „een beslissing die verstrekkende gevolgen kan hebben voor grote vervuilers”. Maandag meldde een andere Nederlandse klimaatorganisatie, Reclame Fossielvrij, dat ze een klacht bij de RCC heeft ingediend tegen touroperator Sunweb vanwege een tv-reclame voor cruisevakanties.


Lees ook

Reders beloven veel, maar uitstoot groeit alleen maar

De zeevaart zorgt voor 90 procent van het wereldwijde goederenvervoer, maar ook voor 3 procent van de mondiale CO2-emissies. Ook stoten schepen nog eens allerlei andere verontreiniging uit.

Vloeibaar aardgas

De Reclame Code Commissie stelt woensdag onder meer dat de duurzaamheidsclaims van MSC Cruises in recente uitingen consumenten kunnen aanzetten een cruisevakantie te boeken, waar ze dat anders wellicht niet hadden gedaan. In de tv-commercial For a greater beauty laat MSC ‘de oceaan’ onder meer zeggen: „Ik ben er om ontdekt en beschermd te worden. Op de mooiste plekken, bereikt met de nieuwste energie.”

Over deze ‘nieuwste energie’ stelt de RCC dat MSC niet vermeldt dat slechts twee (van de 22) cruiseschepen in zijn vloot varen op vloeibaar aardgas (lng). Dat is bovendien een controversiële brandstof: schoner dan oudere, vuilere scheepsbrandstoffen, met minder uitstoot van bijvoorbeeld zwavel en fijnstof, maar wel een fossiele brandstof die klimaatverandering veroorzaakt. Bovendien lekt bij de productie van lng methaan weg, dat een groter effect heeft op de opwarming van de aarde dan CO2.

Elders noemt MSC lng „een van de schoonste scheepsbrandstoffen”. Volgens de reclamecommissie past „een dergelijk absoluut verwoorde claim” niet bij een fossiele brandstof.

MSC stelt in een andere commercial: „Hopelijk kunnen wij in de niet al te verre toekomst bio- en synthetische lng gebruiken en onze impact op de weg naar netto nul broeikasgasemissies verder verminderen.” Volgens de Reclame Code Commissie is ook deze uiting in strijd met de Nederlandse reclameregels. Naar het oordeel van de RCC adverteert MSC hier met een doel „waarvan redelijkerwijs niet verwacht kan worden dat het haalbaar is”.

MSC Cruises kan in beroep gaan bij de Reclame Code Commissie.