Toeslagenherstel valt zo’n 800 miljoen duurder uit en kost waarschijnlijk 8 miljard euro

De hersteloperatie van de toeslagenaffaire gaat waarschijnlijk zo’n 8 miljard euro kosten, en dat bedrag kan nog verder oplopen. Dat blijkt uit een rapport dat demissionair staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen, VVD) vrijdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bovenop de 7,2 miljard euro die eerder werd verwacht, komt nog eens zo’n 800 miljoen tot een miljard euro.

Twee redenen worden genoemd voor de opgelopen kosten. De eerste is het aantal mensen dat zich heeft gemeld als gedupeerde: dat is geëindigd op ruim 68.000, ongeveer vijfduizend meer dan vorig jaar werd verwacht. Daarnaast zijn meer mensen in bezwaar of beroep gegaan, terwijl de afhandeling van die processen minder snel gaat dan gehoopt.

Eind vorig jaar waren 31.173 ouders als gedupeerd bestempeld, staat in de vrijdag gepubliceerde rapportage. Zij krijgen in elk geval 30.000 euro, en kunnen vervolgens nauwkeuriger naar hun situatie laten kijken om voor meer compensatie in aanmerking te komen. Iets meer dan de helft van die ruim 31.000 gedupeerden heeft tot nu toe 30.000 euro gekregen, de rest kreeg meer.

Als ouders na die bredere beoordeling nog steeds het gevoel hebben dat niet al hun schade is gecompenseerd, kunnen ze een volgende stap nemen, bijvoorbeeld naar de zogeheten Commissie Werkelijke Schade. Het is nog niet duidelijk hoeveel gedupeerden dat doen, maar het kabinet houdt er rekening mee dat „verbreding” van die vervolgroutes nog eens 1,2 miljard kan kosten. Dat bedrag zou bovenop de 8 miljard komen die het kabinet nu verwacht.