Toerist zijn met een goed geweten – kan dat toch wel?

Natuurlijk gaat journalist Paige McClanahan ook naar Amsterdam voor het boek dat ze schrijft over toerisme. Met lichte gêne bezoekt ze er een peepshow waarin een vrouw zich geroutineerd uitkleedt op een ronddraaiend platform. Later ziet ze hoe uitbundige vrijgezellenfeesten over de Wallen trekken. Toeristen proppen zich er vol met pizzapunten, friet met ‘kaassaus’ en wafels onder een dikke laag Nutella. De resten mikken ze achteloos op straat. De geur van urine doet haar naar adem happen.

Met deze scène in haar boek The New Tourist bevestigt McClanahan precies het beeld waar het stadsbestuur van Amsterdam zo graag van af wil: toerisme dat drijft op zuipen, goedkoop vermaak en seks. In Amsterdam laat McClanahan, die als journalist voor onder meer The New York Times al jaren over toerisme schrijft, zien dat deze grote economische tak – schattingen suggereren dat er wereldwijd van elke tien banen één in de toeristische sector is – voor bewoners steeds meer de vorm van een probleem heeft aangenomen. En niet alleen daar: deze zomer waren er volop protesten in Zuid-Europese landen omdat toeristen de woningmarkt verstoren. Barcelona wil – het klinkt reuze flink – tijdelijke verhuur aan toeristen zelfs helemaal gaan verbieden.

Fijntjes herinnert McClanahan ons eraan hoe Europese steden nog maar kort geleden alles op alles zetten om zo veel mogelijk toeristen te trekken. Barcelona voorop. In 1992 had de stad zich tijdens de Olympische Spelen op haar mooist gepresenteerd, met onder meer de aanleg van een stadsstrand. Nadat Barcelona als toeristische bestemming op de kaart was gezet, wilde het stadsbestuur niets liever dan dat het daar zou blijven, schrijft McClanahan.

In 1993 werd er een toerismeorganisatie opgezet die in de rest van Europa de sterke punten van Barcelona benadrukte. De burgemeester was zelf de voorzitter. De timing had niet beter kunnen zijn, aangezien de mobiliteit van vakantiegangers sterk aan het toenemen was. Het leidde ertoe dat het aantal hotelovernachtingen in Barcelona hard groeide. In 1990 waren dat er 3,8 miljoen per jaar en in pre-coronajaar 2019 waren dat er een duizelingwekkende 30 miljoen. De ontwrichtende gevolgen voor de huizenmarkt werden pas later zichtbaar. Onderzoek uit 2020 naar de invloed van Airbnb liet zien dat de prijzen met 17 procent waren gestegen.

I amsterdam

Ook Amsterdam deed er begin deze eeuw nog alles aan om toeristen te lokken, onder meer met een campagne uit 2004 rond de rode letters ‘I amsterdam’. Hoewel een van de doelen was om het imago van Amsterdam als stad voor seks, drugs en rock-’n-roll af te zwakken, verdween na de bankencrisis van 2008 die terughoudendheid.

In 2010 werd er een filmpje de wereld in gestuurd met als titel: ‘Hoe geef ik duizend euro uit in Amsterdam?’ Het brengt de ultieme sloppy night out in beeld, schrijft McClanahan, waarbij we een toerist zien die een rondje shots bestelt in een bar, crasht met een fiets en een agent omkoopt die een bon wil uitschrijven voor plassen op straat. Onder het filmpje op YouTube zegt een toerist: „I need to go there before I die”. Een ander noemt het „awesome” dat het toeristenbureau van een stad zelf zo’n filmpje maakt. In 2023 voelde Amsterdam zich gedwongen een heel andere campagne te voeren, met als belangrijkste boodschap voor feesttoeristen: ‘Stay Away!


Lees ook

Cruiseschepen mogen op zaterdag blijven aanmeren in de hoofdstad van Alaska

Twee cruiseschepen varen langs het centrum van Juneau, de hoofdstad van Alaska. Foto Becky Bohrer/AP

Maar het is niet logisch, schrijft McClanahan, om boos te worden wanneer toeristen komen terwijl ze uitgenodigd zijn. Haar boek is een waarschuwing aan overheden over de hele wereld: richt je niet op toeristen als je niet bereid bent om voor hen ook aanpassingen te doen. Als je niet bereid bent om na te denken over hoe toeristen op hun bestemming van A naar B zullen gaan. Als je niet bereid bent om na te denken over de manier waarop je de overlast voor bewoners binnen de perken kunt houden.

Dát toerisme plekken wezenlijk verandert, is volgens haar onvermijdelijk, maar haar boek is ook een zoektocht naar de manier waarop de toerist zelf kan veranderen. Bijvoorbeeld door minder vaak te reizen en langer op één plek te blijven. Probeer een plek echt te begrijpen.

Gletsjer

In haar zoektocht reist ze van IJsland naar Spanje en van Amsterdam naar Hawaii. Ze praat er met de IJslandse premier, een Hawaïaanse activist en tourguides. Vlakbij haar woonplaats in Frankrijk bezoekt ze een opvallende publiekstrekker: omdat de gletsjer Mèr a Glace smelt, haasten toeristen zich ernaar toe.

Het irriteert McClanahan dat sommigen zich vastbijten in een onderscheid tussen reizigers en toeristen, waarbij ‘reiziger’ staat voor een onderzoekend type dat een authentieke ervaring najaagt en ‘toerist’ voor iemand die tevreden is met het verorberen van clichés en voor toeristen bedacht vermaak. In de praktijk is het belangrijkste verschil tussen deze twee termen, schrijft McClanahan, dat we ‘reiziger’ liefst voor onszelf gebruiken en ‘toerist’ voor de ander. Het is goed om te beseffen dat iedereen die zichzelf reiziger noemt, in ieder geval óók toerist is.

McClanahan maakt liever onderscheid tussen de ‘oude’ en de ‘nieuwe’ toerist. De ‘nieuwe toerist’ is zich anders dan de oude bewust van de impact die zijn bezoek heeft op een bestemming, en hoopt die beter achter te laten dan hij hem aantrof. De nieuwe toerist staat open voor ontmoetingen met mensen die een heel andere achtergrond hebben en komt thuis met inzichten die zijn scepsis voeden over de manier waarop de dingen in eigen land zijn geregeld.

Zonnebrandcrème

McClanahans boek laat zien hoe het ook kan door toerisme in betere banen te leiden. Zo bezoekt ze in Hawaii de Kailua-baai, die voorafgaand aan corona compleet werd overlopen door 400.000 bezoekers per jaar die kwamen voor de kleurrijke vissen in het azuurblauwe water. Door de drukte en het uitbundige gebruik van zonnebrandcrème door snorkelaars was de baai grijs en doods geworden, vertelt een lokale vrijwilliger.

Sinds 2006 zijn er vrijwilligers actief die laten zien welke zonnebrand geen schade aanricht en stukken koraal afzetten die hersteltijd nodig hebben. Ook is er met boeien een lijn afgezet waarachter toeristen alleen nog maar mogen drijven zonder de koralen te vertrappen.

Zo coöperatief wil de Hawaiiaanse activist Ku’ike Kamakea-Ohelo niet zijn. Hij wijst McClanahan op de inheemse bewoners van Hawaii die in tenten wonen omdat zij zich geen huis kunnen veroorloven, vlak bij het strand waar toeristen vakantie vieren. Hoe kan dat, vraagt hij zich af, terwijl hier jaarlijks 17 miljard dollar wordt verdiend aan toeristen? Huizen op Hawaii zijn mede zo duur geworden doordat toeristen er de prijs opdreven met de aankoop van tweede huizen. Dus vertel hem niets over mooie initiatieven die drijven op vrijwilligers. De hele verhouding moet anders. ‘Wij inheemsen willen geen plek aan de tafel. Zoals ik het zie, is de tafel van ons.’


Lees ook

Rome wil geen gladiatorengevechten voor toeristen: ‘Het Colosseum is geen pretpark’

Het Colosseum in Rome levert volgens een berekening van Deloitte jaarlijks een bijdrage van 1,4 miljard euro aan het Italiaanse bbp. foto Daniel Pradilla/getty