Toen de crème de cassis nog gewoon op tafel kwam in een kinderboek

Als eerbetoon aan de vorig jaar overleden Karel Eykman (1936-2022) is zijn jeugdroman Detectivebureau De Helpende Hand herdrukt. Eykman, die van huis uit jeugdpredikant was, wordt gezien als een vernieuwer in de jeugdpoëzie en won in 1983 de Gouden Griffel voor de poëziebundel Liefdesverdriet. Hij schreef voor De film van Ome Willem, De Stratenmakeropzeeshow en Het Klokhuis. In al zijn werk komt Eykman op voor het kind en met het uitbrengen van Detectivebureau De Helpende Hand lijkt hij postuum nog een keer het kind te hulp te schieten door het uit de vertrutting te trekken die is ontstaan in kinderboekenland. Een land waarin niemand meer een glas bier heeft gedronken sinds de middeleeuwen en kinderen zich moeten spiegelen aan volwassenen zonder karakterfouten.

Verzet via een omweg

Detectivebureau De Helpende Hand is een vrolijke jeugdroman uit 1978 die vertelt over de 12-jarige Henriëtte die tijdens de kerstvakantie bij Tante Trip in Amsterdam gaat logeren. Ze zetten samen een advertentie in Het Parool waarin ze zich aanbieden als ‘rechercheuses particulières’. Daarna gaan ze aan de slag om winkeldieven, oplichters en kunstrovers op te sporen.

Detectivebureau De Helpende Hand staat voor iedereen klaar. Op unieke wijze, dat wel, want de roman is getekend door het anti-autoritaire karakter van de jaren zeventig en tachtig, dus niemand wordt uiteindelijk overgeleverd aan de politie. Politieagenten zijn in dit verhaal ‘vermomd als mensen’.

De licht activistische toon die onder het boek ligt, komt overeen met de literatuuropvatting van Eykman. Hij wilde zoals hij het zelf ooit in een interview beschreef „kinderen de smaak voor verzet laten behouden. Niet met grote daden maar stiekem via een omweg.”


Lees ook
Karel Eykman (1936-2022) schreef zachtaardige kinderpoëzie voor buitenbeentjes en een breed publiek

<strong>Karel Eykman </strong>schreef zoals hijzelf zei gedichten die „met weinig woorden meer willen zeggen, die om herlezing vragen”. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2023/11/toen-de-crac2a8me-de-cassis-nog-gewoon-op-tafel-kwam-in-een-kinderboek-1.jpg”><br />
</a> </p>
<p>Dat is ook precies wat Detectivebureau De Helpende Hand uitdraagt: Tante Trip en Henriëtte bedenken telkens slimme plannetjes om de criminaliteit in te dammen zonder dat de boeven worden uitgeleverd aan de autoriteit. Een hoogtepunt daarbij is wel als ze een kunstdief helpen om zijn gestolen schilderij terug te hangen in het Rijksmuseum. Dit doen ze tijdens Oud en Nieuw, want zo hoort niemand het alarm. En die arme dief deed het ten slotte ook alleen maar om zich met een mooi schilderij boven de mantel te onderscheiden van zijn broer en zus.</p>
<h2 class=Grote neuzen

Tijdens de hoogtijdagen van het anti-autoritaire kinderboek onderstreepten illustraties vaak het verhaal op een realistische en rauwe manier. Dat zien we ook terug in de mooie pentekeningen die Helena van der Wusten maakte. Ze doen denken aan illustraties van Joke van Leeuwen. Realistisch, maar niet gekunsteld mooi. Grote neuzen, slordig zittende haren. Voor de nieuwe uitgave van Detectivebureau De Helpende Hand voorzag Van der Wusten de originele prenten uit 1978 van een gele steunkleur. Het maakt ze nog sprekender.

Detectivebureau De Helpende Hand is een hilarische tijdreis die helder maakt hoe kinderboeken veranderd zijn in 45 jaar tijd. De crème de cassis komt in elk hoofdstuk op tafel, er worden sigaartjes opgestoken en tante Trip stapt elk hoofdstuk een ander bekend Amsterdams café binnen. Er zijn gokkasten, de toto wordt trouw ingevuld en een damespilsje gaat er altijd in. In het een na laatste hoofdstuk vliegen Tante Trip en Henriëtte met een Boeing van Brussel naar Amsterdam.

Ondanks dat Detectivebureau De Helpende Hand absoluut gedateerd is op deze punten, is de onderliggende boodschap uit het verhaal van alle tijden: iedereen maakt fouten, het gaat erom hoe je daarmee omgaat. Deze boodschap geeft een tijdloos aspect aan het levendige verhaal over de avonturen van een 12-jarig meisje en haar tante in de grote stad Amsterdam. Er zit ontzettend veel vaart en humor in en de tegendraadse toon zal zeker ook kinderen van vandaag aanspreken. Alleen dan moeten hun oordeelkundige ouders ze wel een boek durven toe te vertrouwen waarin de drank rijkelijk vloeit en mooie momenten gevierd worden met een sigaar. Desnoods met de disclaimer: ach ja, zo ging dat in onze tijd.