Toekomst asielwetten na eerste stemmingen nog onzeker

PVV-leider Geert Wilders houdt de spanning erin: gaat hij de wetten die het asielbeleid strenger moeten maken nog steunen of niet? Voor een meerderheid in de Tweede Kamer is steun van de PVV cruciaal, maar Wilders ontliep dinsdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer de pers en liet nog niet weten of hij voor of tegen de wetten stemt die door zijn eigen oud-minister Marjolein Faber (PVV) zijn gemaakt.

De stemmingen over wijzigingen van de wet pakten voor de PVV niet heel gunstig uit. De belangrijkste eis van Wilders, dat de spreidingswet – die asielzoekers over gemeenten verdeelt – direct wordt ingetrokken, kreeg geen steun van Wilders’ voormalige coalitiepartners. Dat gold wel voor het voorstel om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen.

In het Kamerdebat over de asielwetgeving zei PVV-Kamerlid Marina Vondeling vorige week dat haar partij geen „slap aftreksel” van de wetten van Faber zou steunen. Het enige wat Wilders dinsdag liet horen was een bericht op X over de spreidingswet: „Heel dom van de coalitie. Nederland wil geen AZC’s meer en zeker geen dwangwet!” Donderdag zijn de stemmingen over de wetsvoorstellen.

Dat Wilders de wetten mogelijk torpedeert, is opvallend: de wetten zijn op wat details na ongewijzigd streng en dus afkomstig van zijn voormalige minister Faber. Deze asielwetten zijn zo ongeveer het enige wat zij achterliet, na elf maanden ministerschap. Wilders liet begin vorige maand het kabinet vallen toen zijn coalitiepartners VVD, NSC en BBB niet een vergaand tienpuntenplan voor nog strenger asielbeleid wilden ondertekenen.


Lees ook

Fabers wetten leven voort: dit zijn de vier ingrijpende asielvoorstellen die de Kamer vandaag behandelt

Vluchtelingen wachten op de pendelbus naar Emmen, vlak bij het aanmeldcentrum van het COA in Ter Apel.

Tweestatusstelsel

Voor de PVV kan het aan de vooravond van een nieuwe campagne mogelijk toch aantrekkelijk zijn om nu tegen Fabers wetten te stemmen, met als argument dat ze niet ver genoeg gaan. Wilders herhaalt sinds het aantreden van het kabinet dat hij wordt tegengewerkt door zijn toenmalige partners.

Voor de overgebleven partijen in het demissionaire kabinet, VVD, NSC en BBB, is de invoering van de wetten van Faber juist van groot belang. Zij willen in aanloop naar de verkiezingen eind oktober uitstralen dat ze daadkrachtig genoeg zijn om een strenger asielbeleid door de Tweede en Eerste Kamer te krijgen, zónder dat de PVV nog in de coalitie zit.

In de wetten staat onder meer dat er een tweestatusstelsel moet komen, waarin oorlogsvluchtelingen minder rechten hebben dan mensen die persoonlijk vervolgd worden vanwege bijvoorbeeld seksualiteit en politieke activiteit. Voor oorlogsvluchtelingen wordt het veel moeilijker om familie naar Nederland te halen. Ook wordt in de wetten geregeld dat permanente verblijfsvergunningen worden afgeschaft, en dat vaker wordt getoetst of vluchtelingen terug kunnen naar hun thuisland.

Het kabinet heeft de afgelopen dagen geprobeerd de Kamer zover te krijgen de wetten te steunen. Demissionair vicepremier Mona Keijzer (BBB), die de invoering van het tweestatusstelsel op zich heeft genomen, deed een geste naar het CDA. Deze partij is in de Eerste Kamer nodig voor een meerderheid.

Nareizigers

Het CDA had, na aanhoudende waarschuwingen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), een amendement ingediend om het tweestatusselsel een halfjaar later in te laten gaan, dat werd verworpen. Op die manier zou dat stelsel gelijktijdig komen met de invoering van het EU-migratiepact, wat voor de IND veel administratief werk zou schelen. Keijzer zegde maandag toe dat het nieuwe stelsel gefaseerd wordt ingevoerd. De timing zal ook afhangen van een uitvoeringstoets die in september wordt verwacht. Het CDA krijgt daarmee niet helemaal zijn zin. Partijleider Henri Bontenbal zei in de Kamer dat Keijzer volgens hem „in de brief bevestigt dat de IND het moeilijk aankan”. Hij vindt dat op de bezwaren van het CDA „geen goed antwoord is gekomen”.

Bontenbal liet dinsdagmiddag nog niet weten of het CDA nu donderdag definitief tegen de asielwetten zal stemmen. In de Tweede Kamer is het CDA niet nodig voor een meerderheid, maar na de zomer in de Eerste Kamer wel.

Wat het CDA ook doet, de PVV geeft in de Tweede Kamer de doorslag. Keijzer probeerde in haar Kamerbrief ook Wilders te paaien, door de strengere regels voor nareizigers meteen in te voeren als de wet van kracht wordt. Het is nu wachten of Wilders tevreden is gesteld, of dat hij de wetten toch liever wegstemt. Dinsdagavond geeft Wilders mogelijk meer duidelijkheid als hij aanwezig is bij een protest tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Helmond.


Lees ook

Een verdeelde Kamer wil de asielwetten afzwakken én aanscherpen, en daarom blijft het spannend of de PVV nog voor zal stemmen

Demissionair minister David van Weel (Asiel en Migratie) tijdens het debat in de Tweede Kamer over asielwetten van voormalig minister Faber. Foto Lina Selg