Timmermans en Yesilgöz zien niets in een minderheidskabinet

Timmermans en Yesilgöz zien niets in een minderheidskabinet

Een minderheidskabinet lijkt GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans geen goed idee. Dat zegt hij zaterdag in een interview in Trouw. Timmermans denkt namelijk dat er een stabiele meerderheid nodig is in de Tweede Kamer „als je een vaste koers wilt uitzetten die het land over meerdere jaren op een beter spoor kan zetten”.

Ook Dilan Yesilgöz ziet eer minderheidskabinet niet zitten. „Het heeft niet mijn voorkeur”, zei ze vrijdagavond in het tv-programma Op1. Volgens de VVD-leider is het al „zwaar en hard” als een regering geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft, zoals ook het geval was bij kabinet-Rutte IV, en is een minderheidskabinet ook niet efficiënt. Ze wil het niet uitsluiten, maar ziet liever „een stevig kabinet, een meerderheidskabinet dat ook stabiliteit kan leveren”.

Pieter Omtzigt, partijleider van Nieuw Sociaal Contract, heeft juist herhaaldelijk gezegd wel geïnteresseerd te zijn van een minderheidskabinet. Volgens hem krijgt het parlement daardoor meer invloed.

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Dilan Yesilgoz (VVD) voorafgaand aan het RTL-verkiezingsdebat. Foto Sem van der Wal/ANP

Welkom in dit verkiezingsblog

In dit blog volgt NRC de politieke ontwikkelingen in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Lees hier ons vorige blog terug.